Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Nem sikerült Hain Péternek megmenekülnie a nép igazságszolgáltatása elől!

A ma reggeli jelentés szerint állapota nem életveszélyes

Rendet a Markóban!

Tegnap délután terjedt el a hír a fővárosban, hogy a magyar Gestapo hírhedt hajcsára, ártatlanok ezreinek, középkori inkviziciókat is megszégyenítő értelmi szerzője levetette magát a törvényszéki palota egyik harmadik emeleti ablakából és súlyos sérülésekkel a Rókus-kórházba került.

Az eset a legnagyobb megütközést keltette szerte a fővárosban. Újságunk néhány hónappal ezelőtt, közvetlen azután, hogy a politikai rendőrségről hazahozott háborús főbűnösöket átszállították a Markó-utcai népügyészségi fogházába, felhívta az illetékesek figyelmét, hogy a foglyok rendkívül enyhe bánásmódban részesülnek.

Egy-egy fegyvertelen fogházőr kíséretében, úgyszólván szabadon járnak-kelnek az épületben. Érintkezésük a külvilággal majdnem zavartlan. Abban az időben választ adtunk arra is, hogy a háborús főbűnösök érintkezése barátokkal, rokonokkal a folyosókon, a tárgyalótermek előszobáiban sok visszaélésre adhat alkalmat. Igy például hangoztattuk, - Ley német háborús főbűnös öngyilkosságára célozva - , hogy olyan eszközök kerülhetnek kezükbe, amelyekkel megakadályozhatják, hogy őket a magyar népi igazságszolgáltatás felelősségre vonhassa.
Akik az utóbbi hónapokban a törvényszék épületében jártak, tapasztalhatták, hogy a foglyok kísérése annyira laza, hogy tartani kell szökésüktől.

A háborús főbűnösök pereinek tárgyalásánál kitűnt, hogy valamennyien a legtökéletesebben informáltak voltak nemcsak a saját ügyükről, hanem a világ eseményeiről is. Egyes vádlottak védekezésük során hivatkoztak magyar és külföldi politikusok megnyilatkozásaira, sőt előfordult igen sok esetben az is, hogy újságok kivágásait nyújtották át a Népbíróságon ellenük emelt vádak megcáfolására. Mindez azért volt lehetséges, mert a háborús főbűnösök sokkal több szabadságot élveztek, mint kívánatos lett volna.

Újságunk tegnapi számában írtunk a kivégzett Endre László öngyilkossági tervéről, ez is bizonyítja, hogy a háborús főbűnösök ellenőrzése körül hibák vannak.

Hain Péter esetében különösen hibáztatni kell a felelős tényezőket, mert tudott dolog, hogy a Gestapo-főhóhér már egyízben öngyilkosságot követett el. Közvetlenül hazahozatala után az Andrássy-út 60-ban priccséből fáradtságos munkával kiszedett egy szöget, azzal szakította fel a karján lévő ütőereket. Az öngyilkossági kísérletet észrevették s gyors orvosi beavatkozás mentette meg az elvérzéstől a tömeggyilkos életét.

Ferenc Tibor dr. főügyész, a népügyészség új vezetője igen laza állapotokat talált a fogházban. Erélyes kézzel nyúlt bele ebbe a dzsungelbe és igyekszik rendet teremteni.
Hain Péter öngyilkossági kísérlete után a közvélemény joggal elvárja, hogy rend legyen a Markóban.

Hain Péter állapota egyébként – a Rókus-kórházból nyert értesülésünk szerint – javult. Ma reggel eszméletére tért. Nyomban kezelésbe vették. Megállapították hogy belső sérüléseket nem szenvedett, az elterjedt hírekkel szemben koponyaalapi törésről szó sincs, zárt medencetörése nem életveszélyes.
Hain Péter és társainak bűnügyében az ítélet kihirdetést ma reggel 9 órára tűzte ki a népbíróság.
Újságunk munkatársának értesülése szerint Hain Péter állapota annyira javult, hogy csütörtökre szállítóképes lesz. Ha nem is gyógyul fel teljesen, hordágyon a Markó-utcai törvényszéki fogházba szállítják, csütörtökön elhangzik fölötte az ítélet.

Ferencz Tibor főügyész nyilatkozata

- A felelősség a népügyészséget nem terheli – mondotta Ferencz Tibor dr., a népügyészség vezetője – mert én a foglyok felett a felügyeleletet nem gyakorlom. Ennek ellenére többízben elrendeltem, hogy a foglyokat megbilincselten kell elővezetni a tárgyalásokra, a kihallgatásokon, amit a fogházszabályok egyébként is előírnak. Ezt a rendelkezést a fogház nem tartotta be.
- Tegnap – folytatta – amikor Hain Péter öngyilkossági kísérlete tudomásomra jutott, nyomban érintkezésbe léptem az illetékesekkel és a fogházügyész kíséretében megjelentem a fogházirodában. A fogházőröket nyomban felelősségre vontam. Jelentették, hogy ők az előírások szerint Hain Péter felvezetésére kapott parancs alkalmával bilincseket kértek, ezeket azonban nem bocsátották rendelkezésükre, azzal, hogy nem rendelkeznek fölösleges bilincsekkel. Az ügyben egyébként szigorú eljárást tettem folyamatba – fejezte be nyilatkozatát a népfőügyész.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kiáltvány a horvát néphez Kiáltvány a horvát néphez
A szerb-horvát koaliczió hosszú tanácskozásának eredményét julius...
Dsi-Dsitsu és a francia boxolás Dsi-Dsitsu és a francia boxolás
Párisban tartották meg mult héten a két rendszer közötti erőpróbát,...
Köszöntő Rózsahegyi Kálmánhoz Köszöntő Rózsahegyi Kálmánhoz
Tisztelt hölgyeim és uraim! Ha már belesodródtam egy ilyen...
A debreceni szociáldemokraták népgyülése A debreceni szociáldemokraták népgyülése
Vasárnap a debreceni szociáldemokrata párt Györki Imre beszámolójával...
Rokkantcsere Oroszországgal Rokkantcsere Oroszországgal
A hadügyminisztérium az illetékes orosz tényezőknek javaslatot tett,...
Gróf Klebelsberg Kunó könyve Gróf Klebelsberg Kunó könyve
A háborúból élve maradt, vagy éppen akkor nevelkedett nemzedék...
Magyarország nyerte a vízilabda Európa-bajnokságot Magyarország nyerte a vízilabda Európa-bajnokságot
Magyarország – Svédország 9:1 (4:1) Vasárnap délután került...
Kun Bélát internálták a németek Kun Bélát internálták a németek
Nekem az osztrák kormány kijelentéseihez nincs semmi hozzátenni...
A tanult tudatlanok A tanult tudatlanok
Fájóbb, üszkösebb sebe nincs ennek a szerencsétlen országnak, mint a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98