Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Március

Hain Péter és pribékjei a Népbíróság előtt

Ugyanakkor, amikor a Markó-utcai törvényszéki palota esküdtszéki termében a magyar Ouisling-kormány bűnügye befejezéséhez közeledik, az épület másik részében a nem kevésbé kisebb bűnözőit vonják felelősségre. Ma állt ugyanis a nép bírái elé Hain Péter, a svábhegyi magyar Gestapo hírhedt vezére, hogy feleljen borzalmas cselekedeteiért.

Kilenc órakor vezették fel Hain Pétert és két társát. A tárgyalóterem mellett lévő kis szobában várakoznak: szigorú őrizet alatt bilincsben. Hain mellett áll Koltay-Kundicz László volt csoportvezető és Csia István a „délvidéki rém”.

Pár perc múlva az elnöki csengő jelzi a tárgyalás megnyitását. Bevezetik a vádlottakat. Sági elnök a személyi adatokat veszi fel. A tárgyalás iránt óriási és érdeklődés. A rendőrség nagy létszáma vonult ki a rend fenntartására.
A vádat dr. Ambrus József ügyvéd, megbízott népügyész, képviseli, a politikai ügyészi széken Losonczi Géza, a Szabad Nép munkatársa foglal helyet. Az elnök a személyi adatok felvétele után a vádirat ismertetésébe kezd.

Hain Péter annakidején a Hetényi Imre vezetése alatt álló politikai osztályon kezdte működését. A baloldali ügyek specialistája volt és tevékenyen résztvett minden baloldali megmozdulás elleni nyomozásban. Része volt Rákosi Mátyás, Vas Zoltán elfogatásában, később Sallai és Fürst letartóztatásában is. Valóságos besúgó-hálózattal vette magát körül, minden képzeletet felülmúló kínvallatásokkal igyekezett beismerő vallomásra bírni áldozatait. Érdemei elismeréséül kormánytanácsosi címet kapott, majd Horthy Miklós személyes biztonságának őrizetére rendelték ki. Ő kísérte a kormányzót külföldi útjaira.

Ebben a beosztásában minden kormányzósági politikai titkot megtudott. Horthy kieli utazása kapcsán barátságot kötött Hubert Gestapo-vezérőrnaggyal s ettől kezdve rendszeresen informálta őt a magyarországi politikai eseményekről. Hetenként megfordult Bécsben és ilyenkor híreket hozott és vitt.

Ennek köszönhette, hogy 1944. március 19-én a náci megrohanás alkalmával a németek követelésére Hain Péter a biztonsági rendőrség élére került. A Svábhegyen megszervezte a magyar Gestapót, amely teljesen a németek szolgálatában állott. Ő adta ki a náciknak a magyar politikusok névsorát, ő állította össze a budapesti zsidóság névjegyzékét. Teljes tájékozódást nyujtott a zsidók vagyoni viszonyairól. Hainék végezték a németek által elrendelt összefogásokat. Valóságos orgiák voltak a Svábhegyen. A Svábhegyen, Soroksáron, a Csillaghegyen nyomozócsoportokat tartott, amelyek Hain Péter irányítása alatt állottak. Az elfogottakat heteken keresztül verték, villanyozással kínozták, testüket összeégették, majd tömegével juttatták az internálótáborokba, azután pedig útnakindították őket a németországi haláltáborba.

Hain viselt dolgai még főnökét és főhóhérát, Baky Lászlót is megdöbbentette, úgyhogy egy napon Hainnak mennie kellett.

A hiúságában megbántott Hain visszavonult, de csakhamar feltámadt a napja. Az október 15-i puccsot megelőzőleg többször találkozott Vajna Gáborral s megállapodott vele, hogy ha a nyilasok uralomra jutnak, ő kerül ismét a politikai osztály élére. A német zsoldban álló sváb rendőr ezután minden gátlás és akadály nélkül szolgálta ki a nyilasokat és a német Gestapót. Ezer és ezer ártatlan ember halt mártírhalált Hain működése következtében. A dunaparti sortüzek „apja” ez a kegyetlen, szadista rendőr volt. Az elkobzott zsidó holmikból óriási értékeket lopott össze. Akkori értékben milliókra menő aranyat, drágakövet harácsolt össze.
Hain Péter kényszerítette a Zsidó Tanácsot, hogy a listákon szereplő személyeket hívja be az internáló- és kényszer-munkatáborba. A legszörnyűbb megtorlásokkal való fenyegetéssel írta elő, hogy a budapesti zsidóság minden holmiját szolgáltassa be a németeknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Kisgazda Párt ipari tagozatának memoranduma A Kisgazda Párt ipari tagozatának memoranduma
A Független Kisgazda Párt ipari tagozata, melynek kötelékében egyre...
Perlott Csaba Vilmos új képei
Perlrott Csaba piktúrájának kubizmusba hajolása nem teoretikus...
Przemyls második ostroma Przemyls második ostroma
A mult hét elején jelentette hadvezetőségünk, hogy az orosz seregek...
Kosztolányi Dezső: Bohóc
Lecsuklik minden pilla most, nem is találsz több villamost, így...
Az olasz pénzügyminiszter öngyilkossága Az olasz pénzügyminiszter öngyilkossága
Csak nehány nap előtt nevezték ki Olaszországban pénzügyminiszterré...
Bűnpártolás és hamisvád cimén letartóztatták Albrecht Ferenc ügyvédet, az egykori MÉP-elnök védőjét Bűnpártolás és hamisvád cimén letartóztatták Albrecht Ferenc...
A népügyészség a kora reggeli órákban előzetes letartóztatásba...
Rendeljen Worthington szivattyukat! Rendeljen Worthington szivattyukat!
Worthington Szivattyugép Részvény-Társaság Budapest VI. Teréz körút...
A nyelvek elterjedése A nyelvek elterjedése
Khinai nyelven 400 millió ember beszél, angolul 100 millió, németül...
Ötven előkelő budapesti hölgy gyámja lett a hadbavonultak családtagjainak Ötven előkelő budapesti hölgy gyámja lett a hadbavonultak...
A Magyar Vöröskereszt Egylet 50 hölgytagja állandó gondozója lett a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98