Dtum
Login with Facebookk
1946 | Október

Szombathelyi Ferenc vallomása az újvidéki hadbiróság előtt

Tagadja bűnösségét és Feketehalmi-Czeydnert vádolja

Újvidéken, a vajdasági hadbíróság megkezdte a magyar háborús bűnösök tárgyalását. A vádlottak padján szerepelnek a magyar hatóságok által kiadott Szombathelyi Ferenc volt vezérkari főnök, akit a magyar népbíróság életfogytiglani fegyházra ítélt, továbbá Feketehalmy-Czeydner volt tábornok, Grassy József volt altábornagy, Zöldi Márton volt csendőrszázados; mindhármukat halálra ítélte a magyar népbíróság, de kiadatás következtében az ítéletet nem hajtották végre rajtuk és most a jugoszláv hadbíróság vonja őket felelősségre. A magyarok közül még Bajsay Ernő volt bácskai alispán, Nagy Miklós volt polgármester és Bajor Ferenc. Újvidék volt katonai parancsnoka, végül Perepatics Pál újvidéki kereskedő került a vádlottak padjára.

A vádirat felolvasása egy teljes napot vett igénybe. Szombathelyi és társai ellen a fővád az, hogy többezer szerb és zsidó halálának és szörnyű megkínzásának voltak értelmi szerzői, amelyek az újvidéki pogrommal kapcsolatosak. Ezután megkezdték Szombathelyi kihallgatását.

Az elnök kérdésére kijelentette, hogy nem érzi magát bűnösnek és lelkiismerete tiszta. A vádló kérdésére bevallotta, hogy résztvett Kárpátaljának és Erdélynek egyesítő hadműveleteiben, továbbá a német és román fasiszta hadsereggel együtt egy hadsereg és három hadosztály élén megtámadta a Vörös Hadsereg egységeit.

Az újvidéki razziákra vonatkozólag kijelentette, hogy ez a csendőrség és a rendőrség hatáskörébe tartozott, a katonai egységek csak segédkeztek a razziák alkalmával. Bevallotta, hogy az újvidéki vérengzésekről Horthynak is tudomása volt. Vallomása végén elmondotta, hogy a razziák végrehajtását Feketehalmi-Czeydnerre, a szegedi ötödik hadsereg parancsnokára bízta és bevallotta azt is, hogy Czeydner beszélte őt rá a razziákra, azt hangoztatva, hogy Magyarország megkapja a németektől a Bánságot, ha rendet teremtenek Bácskában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szombathelyi Ferenc Feketehalmy-Czeydner Ferenc, a vérengzés megszervezője
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98