Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

A gép-görl

G. B. Shaw amerikai körútja alkalmával megtekintette az egyik kiállítás sztárját: a gépembert. Mosolyogva szemlélte a furcsa mutatványokat, majd amikor a női ruhába öltöztetett gépcsoda táncra perdült, hangosan felnevetett.

A „tökéletes amerikai görl”, a robot azóta szakadatlanul fejlődött. Ma már nemcsak táncol, hanem énekel is és egészen házias lett: söpröget, edényt mos, ajtót nyit, kiszolgál, szóval mindannak az ellenkezőjét végzi, mint amit egy mondain hölgytől várhat az ember.

A gépek fejlesztésében ott nagy amerikai mérnökök valóságos költői hevülettel vetették magukat a robot problémájának megoldására. A cél az, hogy olyan szériagyártású gépembereket állítsanak elő, amelyek minden kellemetlen is veszélyes munkát elvégeznek az ember helyett. Nem véletlen, hogy e feladatok között az első helyen a modern harcászat áll.

Megnyugtató tudat lenne a gyermekét féltő amerikai szülőnek az, hogy háború esetén maga és családja helyett a gépembereket küldhetné harcba. Páncélos testükön a golyó útja megtörik, nem sebesülnek meg, nem szenvednek, kenyerei sem kérnek, minden igényük csupán egy kis elektromosság, ami vakon hajtja őket.

A cél tehát tisztán áll a mérnökök előtt. Most már csak az a kérdés, hogy ezt valaha is elérik-e. Akik tisztában, vannak a modern harcászat kulisszái mögött történő nagymunkával, azok habozás nélkül felelhetik: már el is érték a nagy célt. A gépember nem utópia többé, hanem eleven valóság, csak éppen nem olyan alakban kelt ételre, mint amilyenre a tömeg számított.

A legutóbbi nagy hadgyakorlatokon egész sereg olyan repülőgépet láthatott a nézőközönség, amely értelmes munkát végzett, ellenfeleket lőtt le, hajókat bombázott, gyárakat gyújtott fel anélkül, hogy a gépet kormányozta volna. Láthatatlan elektromos hullámok irányították a repülő robotot, amely a legfélelmetesebb harci szerszámmá lépett elő.

Emberi alakjából egészen kivetkőzött. Nem találnánk meg e gépeken a fejet, a végtagot; a szemet és más emberi testrészeket, de ezekre nincs is szükség. A szem helyett ott van a szemnél sokkal tökéletesebb fotocella, a végtagok helyett az apró motorok egész tömege és a fej helyett a rádió, amely felfogja a küldött parancsot és a huzalok kusza tömegén át pontosan küldi tovább a parancsnak megfelelő mozgás kényszeréi.

E gépek mellett a robot, amelyik nevetésre ingerelte G. B. Shaw-t, a maga esetlen tánclépéseivel, valóságos kőkorszakbeli tökéletlenség. Tatán csak hetek kérdése és a repülő robot édestestvére megjelenik a vizen is. Nemcsak repülni, de úszni is tud és a gyilkos torpedóit közvetlen kötetből lövi az ellenség hajójának gyomrába.

Még azt sem bánja, ha ő maga is vele pusztul. A robot önfeláldozása határtalan, mert nem ismeri a félelmet. Ilyen parancsot sohasem fog kapni a rádión, tehát félelem nélkül osztja a halált még akkor is, ha darabokra szedik.

A robot azonban nagy fejlődésen ment át a békésebb munkakörökben is. Szinte hihetetlen, de amerikai gyárakban már olyan gépemberek dolgoznak, „akik” babot válogatnak. Halálos pontossággal választják ki az eléjük kerülő babszemek közül a tiszta fehéret és külön zsákokba a színes és fehér babot. Gépember teljesít szolgálatot a szivargyárakban is, a munkaszalagon eléjük kerülő szivarok közül kiválogatja az egyforma színűeket.

A sötétség beálltával gépember gyujtja fel a világítás elektromos lámpáit, majd a hajnali pirkadás beköszöntével eloltja azokat. Tolvajt fog ha kell, védi a páncélos kamrákba rejtett aranyat, kinyitja az ajtót a szálloda vendégei előtt és ezer más helyen dolgozik az ember helyett fajtája igénytelenségeivel.

Igen, a gépember álma valóra vált és ha Shaw gúnyjával akarnánk kritikát mondani róla, akkor nyugodtan megállapíthatnánk, hogy tökéletes ember a gépember… neki nincs szíve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gép-görl Gépember Gépember Tarján Ferenc a magyar gépemberrel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
50 fillér – egy embernél 50 fillér – egy embernél
Két nap előtt valahol a mulató Városligetben két fiatal úr, - uri...
Románok kiáltványa a nemzetiségi izgatás ellen
Szegeden hazafias román nemzetiségi bizottság alakult, a melynek a...
Nyolc millió hatszázezernél több lakosa van Magyarországnak Nyolc millió hatszázezernél több lakosa van Magyarországnak
A Magyar Statisztikai Társaság március hó 10-én tartott ülésén Kovács...
MacDonald levelet irt a frankhamisitásról MacDonald levelet irt a frankhamisitásról
Thomas Mann és De Monzie után ma MacDonald, Anglia volt...
Tenisz – Budapest bajnokságai Tenisz – Budapest bajnokságai
Nagy érdeklődéstől kísérve folyik a Margitszigeten a MAC nagy...
Az emberi agyvelő súlya Az emberi agyvelő súlya
Marchand tanár friss agyvelőket mért meg gondosan s azt találta, hogy...
Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot jelentettek be a kormány ellen Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot...
A Társadalmi Egyesületek Szövetségének numerus calusust védő...
Nagy küzdelem Magyarország kardvívóbajnokságáért Nagy küzdelem Magyarország kardvívóbajnokságáért
Magyarország 1937. évi kardvívóbajnokságait rendezték vasárnap a...
Magyar feltámadás Magyar feltámadás
Bensőséges nagy magyar ünneppé avatta Kormányzó Urunk hadparancsa az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98