Dtum
Login with Facebookk
1931 | Szeptember

Gépember és a természet titka

Amilyen bámulatos az emberi fej berendezkedése, olyan céltudatos és nagyszerű az egész szervezet működése. Elképzelni sem lehet emberi fantáziával olyan tökéletes mechanizmust, amit az emberi szív, az emberi tüdő, az emésztés, a vérkeringés munkája jelent.

A technikai fantázia - mint képünkön látható - szivattyúval, szűrőkészülékkel, kemencével, gőzkazánnal, turbinával, fújtatóval és hasonló géppel és géprésszel tudja elképzelni azt a rejtelmes folyamatot, ami az emberi szervezetben megy állandóan végbe.

Ez a technikai elképzelés fogalmat ad a szervezet fő alkotó részeinek működéséről; de nem jelent egyszersmind százszázalékos magyarázatot is. Nézzük csak a szívet, amelyet a „gépember” megalkotója szivattyúval helyettesített.

Valóban: a szív szivattyú. De nem az emberi fogalmak szerint megalkotott szivattyú. Tudjuk róla, hogy minden másodpercben egytized liter vért pumpál az erekbe, vagyis egy nap alatt tízezer, egy év alatt három és fél millió, egy emberi élet hetven éve alatt kétszázötvenmillió litert.

Micsoda szivattyú ez! Milyen isteni gépezet, amely éjjel-nappal szünet nélkül dolgozik. Micsoda káprázatos erő ez, amely még magát az embert is túléli! Minden orvos tudta, hogy a halott ember szívét új életre lehet támasztani, legalább rövid időre. Ha egy halott ember szívén keresztül meleg konyhasóoldatot vezetünk, az élettelennek látszó szív újra verni kezd, míg végül „üzemanyag” hiánya miatt végleg befejezi működését. Energia hiányában nem tud tovább dolgozni.

Akármennyire is hasonlít tehát a szív működését tekintve – a szivattyúhoz, mégsem hasonlítható össze egy emberalkotta szivattyúval. Ez a magyarázata egyszersmind annak, hogy miért nem tud az ember soha, még a végső fejlődés során sem élő organizmust teremteni.

Az ember megállapította pontosan, hogy teste-szervezete 40 liter vízből, 20 kg. szénből, 4 liter ammóniákból, másfél kg. mészből, 600 gram foszforból, 250 gram sóból, 100 gram fluorból, egy kis magnéziumból, vasból, alumíniumból és arzénből áll.

De nincs és nem is képzelhető el az az emberi bűvész, aki ebből az anyagi élő, mozgó, érző, gondolkozó emberi tudna teremteni. Komoly tudósok évtizedek óta foglalkoznak az emberfeletti problémával, hogy anyagból élő sejtet állítsanak elő, de ez a szinte istenkisértő próbálkozás aligha fog teljes eredményre vezetni. Az élet, a természet a maga legnagyobb titkát féltő gondossággal elrejtette az emberiség elől.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gépember Gépember Tarján Ferenc a magyar gépemberrel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98