Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Június

Az ember vérrokonai

Azt, hogy az ember az ő testi szervezete szerint sőt a lelki életének alapvető elemei alapján is, az állatországba tartozik, hogy tagja az emlősök osztályának ma már bizonyitani sem kell, annyira közismert megállapitás.

 

Az emberi szervezet egész külsö idomjában és belső felépitésében az állati tipust viseli magán, nincs semmi olyan szerve az embernek, ami ne lenne meg bármely hozzá közelálló állatban is. Ugynazok a szövetek, ugyanazok a sejtféleségek épitik fel az ember testét is és a fejlődésnek minden mozzanata megegyezik a magasabb rendü emlősökével.

 

Az is tudja mindenki, hogy a mostan élő állatok közül a majmok állnak az emberhez a legközelebb s a majmok közül azok, amelyeket épen e hasonlóság miatt emberszabásu majmoknak neveznek. Ezek a gorilla, csimpáz, orángután s a gibbon. A majmokkal való közeli rokonságunkat most egy ujabb eredménnyel és különösen meggyőző erővel bizonyitották be a tudósok. Régente nagyon sokszor beszéltek arról, hogy nagy vérveszteségek esetén azzal lehet segiteni az emberen, hogy valamely magasabb rendü emlősállat vérét bocsátjuk á ereibe. A vér átömlesztésnek nincsen semmi technikai akadálya, csak az illető állat főütőerét kell megfelelően elővigyázattal átkapcsolni az ember érrendszerébe, a kérdés csak az lehet, hogy az idegen vér helyettesitheti-e a szervezet müködésében az ember vérét?

 

A kérdés megvizsgálása érdekes eredményekre vezette Friedenthal és Uhlenhuth német biológusokat. Az ő kutatásaikból ugyanis az derül ki mindenekelőtt, hogy az állatok vére általában méregként hat az ember vérére, sőt egyik állat vére a másikéra is, mert feloldja benne a vér legfontosabb alkotó elemeit, a vörös vérsejteket. Csak akkor marad el ez az ugynevezett haemolozis, ha nagyon közeli rokonságban álló állatok vérét ömlesztjük össze.

 

Ha például a házinyul vérsavóját a macska ereibe fecskendezzük be – nem is szükséges nagyobb mennyiségü vért átömleszteni – a macska rövid idő alatt elpusztul mérgezés tünetei között. De már a közeli rokonságban lévő állatok vérét, mint a kutyáét és a farkasét, a lóét és a szamárét, az egérét és a patkányét bátran összekeverhetjük, a vörös vérsejtek nem szenvednek kárt. ezzel tehát megbizható kisérleti eljárásunk van annak megállapitására, hogy két lény valóban közeli vérrokon-e.

 

Friedenthal meg is vizsgálta ezen az uton az ember és a majom vére közt való kapcsolatot s megállapitotta, hogy a nem emberszabásu majmok vére idegen az emberéhez : elpusztitja az ember vörös vértestecskéit. Az orángután, gibbon, csimpáz vére azonban közömbös és ezeknek a vérsavója minden káros hatás nélkül összekeverhető az ember vérével.

 

A vér rokonságának kimutatására még egy csomó módszerük van a biológusoknak s minden egyéb módszer is kétségtelenül bizonyitja, hogy az emberszabásu majmok valóban vérrokonaink, amit Darwin még egyáltalán nem is sejthetett. Az emberszabásu majmokén kívül néhány más majom vérének is van némi csekélyebb foku rokonsága az emberéhez, igy például a páviánénak és a cerkofmajoménak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Téli köpenyek Téli köpenyek
Az idei divat teljes mértékben érvényre emeli a prémet, mely...
Kétféle megoldást ajánlottak a kormánynak a generátorfa-ellátás biztosítására Kétféle megoldást ajánlottak a kormánynak a generátorfa-ellátás...
A közüzemű gépkocsiknak motalkó meghajtásáról fagázgenerátoros...
Az orgoványi rablógyilkosság főtárgyalása Az orgoványi rablógyilkosság főtárgyalása
Harmadfél esztendővel ezelőtt, sőt még tavaly is, csak suttogva és...
A burgonyás ember A burgonyás ember
Őnagysága igen rosszkedvű. – Édesem! – mondja zordon...
A kecskeméti atlétikaverseny A kecskeméti atlétikaverseny
A kecskeméti Testnevelési Bizottság sikerült atlétikai versenyt...
Az apjáért Az apjáért
Budapesten egy fiatal másodéves egyetemi tanuló, Erhardt József az...
Falusi asszonyok lázongása Falusi asszonyok lázongása
A békésmegyei Kétegyházán február 28-ikán mintegy százötven asszony...
Csendőrök verték szét a szudétákszövetség gyülését Csendőrök verték szét a szudétákszövetség gyülését
A német lapoknak Kariszbádból azt jelentik, hogy ott tegnap...
Kertész István: Elegia harctéri költőkhöz Kertész István: Elegia harctéri költőkhöz
Ó, mondd, ugye nagyon, nagyon furcsa. Ha lépsz ugye sír lábadon a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98