Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

Viharjóslás

A londoni fotografiai egyesületben I. F. Glew előadást tartott a légköri elektromos hullámokról és a velök kapcsolatos elektromos kisülésekről; kutatásaiba a fotografiát is belevonta, s segítségével kimutatta, hogy a fotografiai lemezek a zivatarok hatására érzékennyé válnak és elváltoznak.

 

Eddigelé, kivéve Röntgen fölfedezését, nem volt tudomásunk, hogy a fotografiát olyan jelenségekre is alkalmazhatjuk, miket sem látó, sem többi érzékeink észre nem vesznek.


E kisérletekben a Hertz fölfedezte légköri elektromos hullámok a főtényezők, a melyek már a Marconi-féle dróttalan telegrafozásban is beváltak.

 

Glew azt mondja, hogy az elektromos hullámok a villámoknak, vagyis a tőlünk olyan nagy távolban végbemenő elektromos kisüléseknek eredményei, a melyeknek sem optikai, sem pedig akusztikai hatásait észre nem vehetjük; az így előidézett elektromos hullámok a légkör minden irányában szétterjednek, s ha e hullámokat olyan "koherer"-rel felfogjuk, a mely a fotografiai lemez előtt áll: a lemezen bármily távoli zivatar előidézte elektromos hullámok nyomai észrevehetővé válnak.

 

A légkör elektromos kisülései Glew szerint nem egybefüggő elektromos áramok, hanem nagyszámú, sűrűen egymásután következő elektromos szikrákból állanak, amelyek csak a folytonosság látszatát viselik magukon.


Ez állítás eltér az uralkodó nézettől, mert a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a villám hasonló módon viselkedik, mint az elektromozó gépből kicsalt szikra, vagyis csak akkor szakad el a kiinduló pontjától, ha a föld felé eső vége az ellenkező sarkot már elérte.

 

 

A villám tényleg jókora hosszúságú szikra, minthogy útja nem olyan módon jön létre, mint a meteorok fényes pályája, avagy egy kis izzó vesszővel gyors mozgás következtében leirt hosszú tűzvonal; ekkor t.i. a kis világító test gyors haladásában méreteit sokszor felülmúló hosszú világító sáv hatását ébreszti a szemben.


Glew azt álítja, hogy a villám nem végtelen rövid ideig tart; a megjelenése és eltünése közötti időtartam nem ezred másodperczekre terjed, hanem, miként a saját kisérletei és újabb megfigyelések igazolják, az időtartam hosszaságának jelzésére a századrész másodperczek kellenek.

 

A villám időtartamának megbirálásában jelentékeny szerepet játszik az észlelő pont és a lesujtás helye közötti távolság; helyes itéletet csak akkor mondhatunk, ha oly távol állunk a villámtól, hogy kifejlődése kezdetétől a végéig a szemünk előtt megy végbe.


A zeniten kitörő zivatar villámai nem alkalmasak a megfigyelésre és sem a méretek, sem az alak, sem az időtartam tekintetében nem adnak jó alapot a helyes megbirálásra.


Glew kisérletei a villám időtartamának mérésével nincsenek ugyan kapcsolatban; de nem zárják ki a lehetőséget, hogy esetleg újabb hasznos fölfedezést ne vonjanak magok után.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az esőmennyiség csökkenése Az esőmennyiség csökkenése
Az esős napok száma általában gyérül, mintha a viz fogyóban volna....
A tánczosnő kártérítési pöre A tánczosnő kártérítési pöre
Sokat írtak a minapában az ujságok arról a kártérítési pörről, a...
Este a boulevardon Este a boulevardon
Este van, a boulevard képe egészen megváltozik. A párisi latin faj s...
Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők elnökévé Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők...
Az Ébredő Magyarok Egyesülete vasárnap a szokásos izgalmak közben...
A Wiener Eislauf Verein versenye A Wiener Eislauf Verein versenye
A Wiener Eislauf Verein fenállásának 40-ik évfordulóján rendezett...
Farmervizsgára jelentkeznek a budapesti amerikai konzulátuson Farmervizsgára jelentkeznek a budapesti amerikai konzulátuson
Az Északamerikai Egyesült Államokban tíz millió ipari munkás követel...
Elrajtolt „Észak Pokla” Elrajtolt „Észak Pokla”
Ötödik alkalommal rendezték meg a Párizs-Roubaix országúti...
Orosz-japán erőviszonyok Orosz-japán erőviszonyok
Az orosz-japáni háború valószinű kilátásairól a következőkben...
Egy hírhedt ember halála
Pár nappal előtt viharos multu ember halt meg Budapesten, egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98