Dtum
Login with Facebookk
1900 | Augusztus

Meghalt Emil Skoda

Augusztus 8-án meghalt Emil Skoda gépészmérnök, nagyiparos. Pályáját a csehországi Plzenben kezdte egy kis alkatrészgyár főgépészeként. 1869-ben a gyárat megvásárolta, de sokáig az alkatrészek gyártása maradt a gyár egyetlen, de annál kitartóbb tevékenysége.

 

Nagy fejlesztések kezdődtek az üzemben 1886-ban – például saját vasútvonalat vezettek a gyárhoz -, és hamarosan áttértek a fegyvergyártásra. Más üzemek megvásárlása révén a Skoda Holding a Monarchia egyik legnagyobb fegyvergyártó vállalata lett, mégpedig a nehézfegyvereket, különösen az ágyúkat is beleértve.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Skoda
Lóczy István

1900-ban, Emil Skoda halálakor a vállalat a három legtekintélyesebb fegyvergyártó egyike a Monarchiában, olyan ipari partnerei vannak, mint a Krupp, és tulajdonosai között találjuk Albert Rotschild bárót (aki egyébként mindhárom fegyvergyártó óriás tulajdonosai között szerepel). Jellemző a Skoda (és a másik két vállalat) erejére, hogy komoly súlyuk van a Monarchia flottaépítéséről, flottafejlesztéséről szóló vitákban.

A fegyverek gyártása terén a gyár nagy hírnévre tett szert, és a Monarchia összeomlása után is ez az egyik meghatározó termékcsoport. Fegyvereik korszerűek: a Skoda-harckocsikra a németek is felfigyeltek.

Eredetileg tehát a Skoda nem autógyárként kezdett működni, bár számunkra a gépkocsik a legismertebb termékek. Igazából az első személygépkocsikat, az ős-Skodákat nem is a Skoda fejlesztette ki, hanem egy Laurin és Klement nevű cég, amely 1911-ben csak úgy volt képes továbbfejlődni, hogy egyesült a Skodával.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98