Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Tűzzel és lelkesedéssel, de fizetés nélkül!

Egy igen jónevű tornatanártól hallottam, hogy az iskolai 20-26 órai tanítás után azt kívánják tőle, hogy ugy a vidéki város urai mint kollegái, hogy a sportegyletben tűzzel és lelkesedéssel dolgozzék minden este 2 órán át.

 

Fizetésről természetesen szó sincsen. Az illető tornatanár csakugyan éveken át vezette az egyletet minden díjazás nélkül, de mikor már a szó teljes értelmében letört, akkor még arról beszéltek, hogy nem tölti be hivatását, mely a tornatanárokra a vidéki sportélet terén várakozik.

 

E lapokban mi emlegettük legtöbbet a tornatanárok ezen hivatását, de sohasem gondoltunk arra, hogy a rosszul díjazott tanárok fáradt testtel és lélekkel tisztán lelkesedésből dolgozzanak. Egy családos embertől hogyan kívánhatjuk, hogy 1000-1500 frt fizetés mellett ugyanannyit érő munkát ingyen végezzen.


Tudunk olyan tornatanárról, ki fiatal korában nemcsak munkájával, de pénzével is áldozott szép hivatásának, de a már több tagu család fenntartójától nem kívánhatjuk ez áldozatot.


Ha valamelyik vidéki város lakossága egyletet alapít, legyen módja a művezető díjazására is. –Az egylet megalakítása, a tagok toborzása kötelessége lehet a vidéki tornatanárnak, de a művezetésért elvárhatja a díjazást.


Sok szó esett már arról is, hogy tornatanáraink képesítése nem olyan, mely őket valóban képesítené a sportegylet vezetésére. De e panasz már már nem egészen jogosult, mert a képesítésre álló rövid idő alatt ma már a jelölteket a vívás tanításába is bevezetik. Ugyde hol marad a többi sportok tanítása. – Valójában csak olyan tornatanárképzés lenne jó, milyen a katonasági, hol a jelöltek a szó teljes értelmében minden sportban kellő oktatást nyernek.


Most már az olyan tornatanár, ki a tornán kívül úszni, vívni, kerékpározni, labdázni, csónakázni, lőni, korcsolyázni stb. tud, mily könnyen alakíthat, vezethet bármily egyletet és mily könnyen szerezhet magának tisztességes mellékjövedelmet a mellett, hogy hivatása teljesítésére is képesítve van. Az ily tornatanárnak hatása növendékeire is nagyobb mert előttük tekintélye van és őket mindenre taníthatja is.


De, hogy a tornatanárok valójában ilyenek lehessenek, kell, hogy a tanítási idő legalább 2 évre szabassék. – Ugyde a középiskolai tanulmányok és kétévi tanfolyamot végzett tanárnak nem lehet 1000 frt évi díj fizetést adni, mert így e pályára épen a valóban odavalók nem mennek.


Lathatjuk, hogy a tornatanárképzés emelése a tornatanárok fizetésének emelésével jár, mit tehát ismételve kérnünk kell.


De a közel jövőben nem remélhetjük, hogy az állami tornatanárok fizetés felemelését, tehát itt a társadalomnak kell az ügy érdekében valamit tenni is a sok várakozás után. – Tegye meg ugyanis minden vidéki egylet, hogy adjon illő fizetést tornatanár-művezetőjének, hogy ez aztán több lelkesedéssel foghasson munkájához. – A mely egylet művezetőjét illően fizetni sem tudja, az, nem lehet életképes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98