Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Az ismeretlen és a lelki problémák

Irta Flammarion, fordította Szabó László. A nagyhírű franczia tudós és író ebben a munkájában misztikus dolgokkal foglalkozik: megjelenésekkel, telepathiával, lelki híradásokkal, álmokkal, jövendőmondással stb.

 

Vagy hatszáz rejtélyes esetet, történetet sorol fel, igyekezvén azokat tudományos módszerrel megmagyarázni, a rejtélyességbe világot vetni. Ez ugyan nem mindig sikerül kielégitőleg, de legalább többé-kevésbé érthetővé tesz sok olyat, a mit eddig titokzatosnak, megfejthetetlennek, érthetetlennek tartottak azok, a kik ilyesmikkel foglalkoznak.

 

A sok érdekest tartalmazó munka két jókora kötetben a Légrády Testvérek kiadásában jelent meg s ára 6 korona.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Modern misztika
Kántor Judit

A „csodálatos”, vagyis a kor tudománya számára megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is vonzották az embert. Ahogy Wolfgang Ostwald fogalmaz a századfordulón: „az tűnhetik csak fel misztikusnak, amit nem vagyunk képesek fölfogni” s éppen ezért „a misztikus sejtelmek életünk ősanyagához tartoznak”.


Hiszen annyi minden volt és van az emberiség múltjában is, meg a magunkéban is, amit ha másért nem, tudatlanságunk miatt nem tudunk megérteni! Hiába küzd a tudomány, hiába a racionális bizonyítékok és a józan ész érvei, a misztikus elképzelések időről időre fellángolnak és felemésztik a tudás terménytárát.


Ezek az időszakok azonban nem véletlenszerű ciklusokban követik egymást, hanem éppen a tudomány változásai hívják őket életre. Valahányszor az elfogadott, általánosan érvényesnek tartott világnézet meginog, olyan kérdésekkel találkozik minden ember, amelyeket az ismert elvek alapján nem tud megérteni. Egyetlen válasza lehet csak: elfordul a racionalitástól és gondolkodásában újra felszínre törnek a már elfeledettnek hitt mágikus és misztikus tanok és magyarázatok, amelyek, bár logikusnak nem nevezhetők, ismerősnek és megnyugtatónak mindenképp.


A századforduló tudománya fenekestül forgatta fel a korábbi biztonságos világot. Az „alaptudományok” sorra cáfolták saját korábbi elméleteiket, egyre újabb és újabb tudományterületek születtek és bombázták a riadt olvasót a hétköznapi ész számára felfoghatatlan ideákkal. „Varázslatos” masinák árasztották el a háztartásokat s a korábban „fantasztikusnak” minősített regények repülői szántották az eget – bár akkoriban ezt inkább lebegésnek lehetett nevezni, de mégis…


A tudomány válasza sem volt egyértelmű: jött Freud, a maga archetípusaival; Einstein tovább fokozta a viszonylagosság érzését; és Nieztsche megölte Istent.


Így aztán nem csodálkozhatunk azon, hogy újra divatossá váltak nemcsak Paracelsus, hanem az alkimista és rózsakeresztes Robert Fludd, vagy a léleklátó Swedenborg művei is. Emellett természetesen újabb és újabb „események” is a figyelem középpontjába kerültek, hála a sajtó egyre intenzívebb „felvilágosító” tevékenységének.


S mit tehetett a természettudós, például Flammarion? Szakterületéről kilépve, esetleg kutatásait félbehagyva igyekszik magyarázni a magyarázhatatlant, racionálissá tenni az irracionálist. S hogy akkor ez csak részben sikerült neki, az valószínűleg nem az ő hibája. Próbálkoztak ezzel azóta már sokan mások is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fölösleges az ivás
Nem isznak vizet, ha füvet ehetnek… ...
Örkény István novellái Örkény István novellái
A kötet tizenegy novellája részben nagyon mulatságos, részben nagyon...
Apróságok Apróságok
Mária Annunciata főherczegnő, néhai Károly Lajos főherczegnek és...
Szálasi, Baky és Endre László vall ma Bárdossy bűnügyében Szálasi, Baky és Endre László vall ma Bárdossy bűnügyében
A tegnapihoz hasonló külsőségek között ˝ 9 órakor nyitotta meg a...
A Hungária négyese kettős győzelmet aratott Veldenben A Hungária négyese kettős győzelmet aratott Veldenben
A jugoszlávoktól az 1929. évi népszavazás alapján visszakapott...
Beavatott szemtanu az előszállási martalóctámadásról Beavatott szemtanu az előszállási martalóctámadásról
A gyülés előtti estén – szól a beavatott tanú – már telve...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A szénügyek kormánybiztosa felhívja a gazdaközönséget, hogy a...
Nagyvárad – Gamma 3:0 (2:0) Nagyvárad – Gamma 3:0 (2:0)
20.000 néző előtt Kőhalmi bíráskodásával játszották le a mérkőzést. A...
Román mozgósítás a szerbek ellen Román mozgósítás a szerbek ellen
Hiányos jelentések alapján megírták a lapok, hogy az oláh nemzeti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98