Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Az ismeretlen és a lelki problémák

Irta Flammarion, fordította Szabó László. A nagyhírű franczia tudós és író ebben a munkájában misztikus dolgokkal foglalkozik: megjelenésekkel, telepathiával, lelki híradásokkal, álmokkal, jövendőmondással stb.

 

Vagy hatszáz rejtélyes esetet, történetet sorol fel, igyekezvén azokat tudományos módszerrel megmagyarázni, a rejtélyességbe világot vetni. Ez ugyan nem mindig sikerül kielégitőleg, de legalább többé-kevésbé érthetővé tesz sok olyat, a mit eddig titokzatosnak, megfejthetetlennek, érthetetlennek tartottak azok, a kik ilyesmikkel foglalkoznak.

 

A sok érdekest tartalmazó munka két jókora kötetben a Légrády Testvérek kiadásában jelent meg s ára 6 korona.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Modern misztika
Kántor Judit

A „csodálatos”, vagyis a kor tudománya számára megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is vonzották az embert. Ahogy Wolfgang Ostwald fogalmaz a századfordulón: „az tűnhetik csak fel misztikusnak, amit nem vagyunk képesek fölfogni” s éppen ezért „a misztikus sejtelmek életünk ősanyagához tartoznak”.


Hiszen annyi minden volt és van az emberiség múltjában is, meg a magunkéban is, amit ha másért nem, tudatlanságunk miatt nem tudunk megérteni! Hiába küzd a tudomány, hiába a racionális bizonyítékok és a józan ész érvei, a misztikus elképzelések időről időre fellángolnak és felemésztik a tudás terménytárát.


Ezek az időszakok azonban nem véletlenszerű ciklusokban követik egymást, hanem éppen a tudomány változásai hívják őket életre. Valahányszor az elfogadott, általánosan érvényesnek tartott világnézet meginog, olyan kérdésekkel találkozik minden ember, amelyeket az ismert elvek alapján nem tud megérteni. Egyetlen válasza lehet csak: elfordul a racionalitástól és gondolkodásában újra felszínre törnek a már elfeledettnek hitt mágikus és misztikus tanok és magyarázatok, amelyek, bár logikusnak nem nevezhetők, ismerősnek és megnyugtatónak mindenképp.


A századforduló tudománya fenekestül forgatta fel a korábbi biztonságos világot. Az „alaptudományok” sorra cáfolták saját korábbi elméleteiket, egyre újabb és újabb tudományterületek születtek és bombázták a riadt olvasót a hétköznapi ész számára felfoghatatlan ideákkal. „Varázslatos” masinák árasztották el a háztartásokat s a korábban „fantasztikusnak” minősített regények repülői szántották az eget – bár akkoriban ezt inkább lebegésnek lehetett nevezni, de mégis…


A tudomány válasza sem volt egyértelmű: jött Freud, a maga archetípusaival; Einstein tovább fokozta a viszonylagosság érzését; és Nieztsche megölte Istent.


Így aztán nem csodálkozhatunk azon, hogy újra divatossá váltak nemcsak Paracelsus, hanem az alkimista és rózsakeresztes Robert Fludd, vagy a léleklátó Swedenborg művei is. Emellett természetesen újabb és újabb „események” is a figyelem középpontjába kerültek, hála a sajtó egyre intenzívebb „felvilágosító” tevékenységének.


S mit tehetett a természettudós, például Flammarion? Szakterületéről kilépve, esetleg kutatásait félbehagyva igyekszik magyarázni a magyarázhatatlant, racionálissá tenni az irracionálist. S hogy akkor ez csak részben sikerült neki, az valószínűleg nem az ő hibája. Próbálkoztak ezzel azóta már sokan mások is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Kisgazda Párt elleni jogosulatlan kritikák A Kisgazda Párt elleni jogosulatlan kritikák
Balogh István miniszterelnökségi államtitkár a Kisgazda Párt győri...
A föld ismeretlen területei A föld ismeretlen területei
Pontos adatokat adni arra nézve, vajjon mekkora lehet arra terület,...
Kenyérosztás a fővárosban Kenyérosztás a fővárosban
Régóta nem volt már országszerte, de kivált a fővárosban oly nagy és...
Uzsora vétséggel vádolt takarékpénztári igazgatók Uzsora vétséggel vádolt takarékpénztári igazgatók
Wachelkovits Etel magánhivatalnoknőnek pénzre volt szüksége s az...
A természet fiai A természet fiai
Lumholtz Károly kutató, ki egy amerikai néprajzi muzeum megbízásából...
A varsói zavargások következményei A varsói zavargások következményei
Lembergi lapoknak irják Varsóból, hogy Csertkov főkormányzó a varsói...
Rupert Rezsőt megtámadta Budaházy Miklós százados a Kelet-pályaudvar étteremében Rupert Rezsőt megtámadta Budaházy Miklós százados a Kelet-pályaudvar...
A Keleti-pályaudvar éttermében vasárnap este kilenc órakor a mai...
A járvány utja A járvány utja
Beszéljünk most a front mögötti harcok egyikéről, a járványokról. A...
A boerokról A boerokról
Sokat irtak már magyarul is a vitéz boer népről, igy most legközelebb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98