Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A csehek támadása

Az osztrák delegáczió dec. 28-iki ülésében dr. Gregr Ede szólt cseh társai nevében a fölhatalmazás ellen.

Beszédét zajongással fogadták a németek. Gregr kijelentette, hogy a nyelvrendeletek visszavonása miatt a csehek nem szavaznak meg semmit olyan kormánynak, amely Csehország sérelmeit nem orvosolja.  Ausztria ismét arra a politikára tért, hogy a nem német népeket megsemmisítse.

 

Történelmi tény, hogy a cseh és a magyar ezredek nélkül a monarchia már rég kimúlt volna az európai nagyhatalmak sorából.

Csehország és Magyarország népei tartották fönn a monarchiát, hogy nemzeti jövőjének fejlődését biztosítsák. Magyarországnak azt a sorsot szánták, hogy megfosztják önállóságától és elnyomják nemzeti létét. De a magyarok oly boldogok voltak, hogy megszabadultak az osztrák járom alól. A magyarok azonban ne feledjék, hogy a Cseh Királyságnak is joga van az önállóságra, így tehát ne szövetkezzenek olyan államokkal (elemekkel?) melyek a cseh nép ellenségei. Emlékeztet az 1866-iki eseményekre. Ausztria ma csak Németország tartománya volna, a Habsburgok ősi, dicsőséges nemzetsége, ha még egyáltalában uralkodnék, a Hohenzollerek vazallusa volna.


Mi volna még Ausztria nem német népek nélkül?

Ausztria németjei most is arra törekednek, hogy az ausztriai német tartományokat németországhoz csatolhassák. (Nagy zaj a németek között.) A csehek elejétől fogva mély ellenszenvvel viseltettek a hármas szövetség, mint a cseh nép jogai ellen irányuló tényező iránt. A külügyminiszternek a mind szemtelenebbül fellépő antidinasztikus áramlatokra kellene fordítania figyelmét.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98