Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A labdarugó-játék első halottja

Nem mondhatjuk, hogy nálunk a nagyközönség valami hamar lelkesednék bármely sportért, sőt nagyon is hidegen viselkedik ügyünkért, és a lóversenyben is inkább a totalizatör játék, mint a sport érdekli.

 

Csak a labdarugó-játék, mint a sport érdekli. Csak a labdarugó-játék nyerte meg rohamosan a főváros egész közönségének tetszését, ugylátszik erős, szenvedélyes küzdelméért. De ezen megérdemelt nagy kedveltsége e játéknak a felnőttekről átragadt a serdülő és épen fel sem serdült ifjuságra is.

 

Mi a játéknak jeles tulajdonsága mellett már jó előre figyelmeztettük az iskolákat a játék veszélyeire, sőt halálos baleseteire is, de nem gondoltuk volna, hogy oly hamar és épen mindjárt a tanulók közül vegye ez idegen játék áldozatát. A napilapok közlése szerint egy gymnasiumi tanuló a labdarugásban kapott gyomorrugás következtében meghalt.

 

Az eset körülményeit nem ismervén a szomoru tényből csak az általános következtetéseket vonhatjuk le. Mindenekelőtt ismételnünk kell e lapokban már többször hangoztatott ama kívánságot, hogy e játékot csak a nagyobb tanulók játszszák, mert a kis gyermekeknek épen nem való e játék. Ugyde hogyan ellenőrizhessük a tanulók játékait, ha nem mehetünk velük. Majd ha az ifjúsági játékterek megnyilnak, a tanárok előtt folyik a játék és vezethetjük, irányíthatjuk játékaikat.

 

De mielőbb kellene valamit arra nézve tennünk, hogy tiltassék el a tanulóság önkényes nyilvános versengéstől. Hetenként olvassuk a napilapokban, hogy ezen és ezen iskola II-ik b) osztálya viaskodott a másik iskola ezen és ezen alsó osztályának tanulóival. Közlik a lapok még a csatárok, kapitányok neveit is ugy, hogy az iskola igazgatójának módjában volna kellő lépések megtevésére.

 

De ha a játékot nem tilthatjuk is el egészen, az iskoláknak egymással való versenyzését el kell és el is lehet tiltani. Mert az egy osztály, egy iskola növendékei nem küzdenek egymással oly szenvedélyesen, oly szeretetlenül mint a különböző iskolák versenyző tanulói. Ahhoz, hogy az iskolák egymás ellen küzdhessenek, igazgatói vagy tornatanári engedély és felügyelet lenne szükséges.

Minden iskolában a tornatanár az első őre a testi nevelésnek, így őt illeti az első intézkedés e dologban is. Azt kellene pedig megtenni minden iskolában, hogy a tornatanár a fiukat valami játékfegyelmező szabályokra tanítsa.

 

Nem a játékszabályokra gondolunk itt, hanem a játék módjára, a játék illedelmes, egymás iránt szeretetre keltő módjára. A jól játszó gyerekek nem nyújtanak ily kedves képet, mint az illedelmesen játszók. Az angol rugdaló-játék eredetileg oly illedelmes játék, oly annyira távol áll a dulakodástól, hogy mi veszélye sem volna a mérsékelt játéknál. Hisz itt kéz nélkül játszanak, a láb is csak a labdához érhet és gáncsolni rugni a játékost nem szabad.

 

Az igazán jól játszók egymásban kárt nem is tesznek, tehát arra kell vigyázni, hogy a tanulók a szigorított szabályok szerint játszanak. Nem kell megváltoztatni a nemzetközi játékszabályokat, csak az iskolai játéknak ki kell mondani, hogy ki társát megrugja, vagy neki gáncsot vet, a játékszabályokban meghatározandó büntetésben részesül.

 

A felmerült egy gyászos esetnek ha több mása akadna, ugy a tanügyi hatóságok bizonynyal korlátozni fogják a játékot; előzzük meg a bajokat előrelátással és a tanulók játékszabályainak megalkotásával.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98