Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A természet művészi alkotásai

A természeti tárgyakkal való odaadó foglalkozásnak a megismerésre irányuló tisztán tudományos törekvésen kivül nyilván van egy más mozgató rúgója is: a szép iránt való érzékünk. Az állatok és növények formáinak, színeinek szépsége, egyes állatok hangjának bája, mozdulatainak kecsessége és kedvessége, mások háztartásának bámulatos rendezettsége stb. az, a mi az élő lényeknek a szakkörökön kivül is annyi lelkes barátot szerez.

 

Talán nem tévedek, ha azt állítom, hogy az állatok és növények szépségében, kezdetben csupán kedvtelésből való gyönyörködés, kiválóan szép állatoknak, pl. bogaraknak, pillangóknak, csigáknak, madaraknak, vagy virágos növényeknek a szép iránt érzett vonzalmunk, esztetikai érzékünk kielégítésére való gyüjtése, – s a mi ezzel együtt jár, – az állatok életmódjának, a növények termőhelyeik minősége szerinti eloszlásának megfigyelése, mely a mélyebben gondolkodóban csakhamar a szervezet megismerésének vágyát ébreszti, a leendő biológusnak természetes előiskolája.

 

Hogy a formabeli szépség az állatok és növények tanulmányozásának területére, sőt bizonyos fokig haladásának irányára is hatással van, világosan kifejeződik abban, hogy a bogaraknak, pillangóknak, csigáknak, madaraknak, meg a virágos növényeknek, szóval a legszebb, szabad szemmel látható s könnyű szerrel hozzáférhető élő lényeknek van a legterjedelmesebb, s ha tudományos értékével nem is, de tömegével minden esetre legtöbbet nyomó irodalma. 


 ... Mindezek után arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka s – ha egyáltalában van – mi lehet a biológiai jelentősége az alsóbbrendű állatok alak-, arányosság-, véset-, színezet-, mustrázatbeli szépségének, feleletünk ép oly röviden mint határozottan hangzik: nem tudjuk. E kérdés érdemére nézve a mai származási elmélet az ő már-már szálló igévé vált létért való küzdelmével egy lépéssel sem jutott s nem is juthatott tovább, mint a régiek az ő semmit se mondó nisus formativus-ukkal. A formák és színek kifejlődését kétségkivül határozott törvények igazgatják; ámde ezeket a törvényeket tudásunk mai állásán nem ismerjük.

 

Majd ha az élő állomány szerkezetét s a molekuláinak csoportosulását intéző, vonzó és taszító erők törvényeit, majd ha az életet mozgató anyagforgalom bonyodalmas részleteit, a szervezeteken kivül lefolyó természeti jelenségeknek a szervezetekre való hatását, majd ha az állatok ideg- és szellemi életét, melyről most jórészt csak gyermekmesék szállnak szájról szájra, majd ha az élő lények testrészei között levő viszonyosság (correlatio) szövevényes törvényeit stb. megismertük: majd akkor kisértheti meg a jövendő idők természettudósa erre a könnyedén odavetett, de nehéz kérdésre feleletet adni. 

Dr. Entz Géza

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ornithocercus Magnificus Diploconus Fasces
Cikk-ajánló
Megmozdult hegy Ó-Budán Megmozdult hegy Ó-Budán
A Vörösvári ut mentén lévő ó-budai temető fölött megmozdult a...
Mentőruha aviatikusok számára Mentőruha aviatikusok számára
Daczára annak, hogy minden repülőversenynek megvannak a szomoru...
"A zsidóság térfoglalása Magyarországon"
Magától értetődik, a valóságban a vezetett osztály, a nép - legalább...
Egy új magyar szőlőfaj Egy új magyar szőlőfaj
A szőlőtenyésztést hazánkban még csak nemrég is csupán borkészítés...
A tisztviselők fizetésrendezésének ügye A tisztviselők fizetésrendezésének ügye
Gróf Tisza István miniszerelnök tudvalevőleg bejelentette a...
Rövidek Rövidek
A nemzeti parasztpárt vezérlőbizottságának kérdése Maniu...
És most jön a dribli És most jön a dribli
Tetszik tudni mi az a dribli? A gyepen azt jelenti, hogy a játékos...
Füst Milán versei Füst Milán versei
Igyekezz, ó igyekezz lélek E föld körén repülni túl! Nézz feljebb:...
Razzián az Angyalföldön
1946 újév eséje. Ülünk a legsötétebb Angyalföld legelhagyatottabb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98