Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Czilinderkalap szalmából

Egy elsőrangu angol kalapos szalmából font czilinderkalapokat akar késziteni. A mult nyáron uralkodott rendkivüli hőségtől a czilinderkedvelő urak igen sokat szenvedtek, miért is ezen ujdonság- mely igen czélszerünek igérkezik,- valószinüleg nagy elterjedésnek fog örvenedeni.

 

A szalmaczilinder nem magas, teljesen divatos formáju és kemény karimával van ellátva. Fekete-vagy krémszínű selyem-szalaggal és bélés nélkül készül. Londonban az egyik Rothschild állitólag már tavaly szalmacziilindert viselt és nem kis föltünést keltett vele.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Cilinder
Tatár Anita

A cilinder szó görög eredetű, a jelentése kürtőkalap.
Ennek viselését az angolok terjesztették el, még a francia forradalom előtt, a nappali viseletté váló frakk kiegészítőjeként.


A XVIII. század végén a férfiruházkodás egyre többet hagyott el színeiből, díszeiből és komorabbá vált.

1792-ben a frakkhoz alacsony tetejű cilindert viseltek, oldalt felhajtott karimával. A kalap magassága, formája, színe többször változott az évek során. A francia forradalom hatása az öltözködésben is változásokat hozott. A férfiöltözködésben sokkal kevesebb lett a variációs lehetőség, mint a nőkében. Az arisztokráciának át kellett vennie a gazdag polgárok ruházkodási szokásait is, ha versenyre akartak kelni a polgársággal.


Az empire és a biedermeier korban, sőt a XX. század elején, színes cilindert is gyakorta viseltek, leginkább világosszürkét. A XIX. század közepe táján a királyok- Lajos Fülöp, a polgárkirály, vagy a brit szigetek ura egyaránt lecserélték uniformisukat sötét ruhákra, amit cilinderrel és esernyővel egészítettek ki hasonlóan, mint a gazdag polgárok. A férfiak társasági öltözködésében, megjelenésében a divat a fekete színt kötelezőnek nyilváníttatta. A feketén kívül leginkább kék és barna frakkot hordtak, tarka virágos mellényt és művészien megkötött nyakkendőt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98