Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Peking utczáin

Sokat hallunk manapság Khináról, de vajmi keveset tudunk arról az országról. Rövid cikkünk a császárvárost szeretné bemutatni és az ott folyó életet. 

 

A császári palotát, amely tulajdonképpen külön városrész, az u.n. császárváros veszi körül, külön vörösre mázolt fallal elkerítve a tatárváros többi részétől, a hol a legtöbb nyilvános épület, palota, stb van. Ma már ez sem igen különbözik -talán csinosabb-a város többi részétől.

 

A császári palota délkeleti sarkán, a tatárváros déli falaihoz közel, vannak az idegen hatalmak követségei, tehát nem a városon kivül, mint némelyek tévesen hiszik. Meglehetősen egy határon vannak s az egyik utczát ugy is nevezik a Követségek utczája.

 

Ebben az utczában vannak a franczia követség, a vendéglő, a spanyol, japáni, amerikai és német követségek, meg a klubház, a melyről azt irták a minap, hogy elpusztult.

 

Az utczán kivül, közvetlen a császárváros délkeleti sarka mellett, a császári kertekből kijövő patak mellett van az angol követség palotája, terjedelmes kert közepén, egész kis városrész.

 

Az oszták-magyar követség csak 1898-ban kapott palotát, valamivel távolabb a többitől, azon nagy utczán, a melyen a legszebb és legnagyobb katholikus templom áll, az u.n. Tung.tang, a melyet újabb hirek szerint a lázadók fölgyújtottak. Szép szabályosak különben Peking utczái, mint a legtöbb síkföldi nagy városé, az utczák mind éjszak-déli, illetőleg kelet-nyugati irányúak. 

 

 

A déli khinai városrész rendetlenebb, különben sem sok benne a lakóház, nagy része beépítetlen, igen tetemes részt pedig templomok foglalnak el. Itt található a földmivelés temploma is. Érdekes látni való a vizsgázó helyiség, a Czung-li-jamönn (külügyi hivatal), adóhivatal, a Láma templom.

 

 

De kigyőzné mind azt a sok történelmi nevességet elmondani, a mit itt olyan szívesen és olyan barátságosan (sok pénzért) mutogatnak, még felsőbb tilalomra is, az európaiaknak.

 

Egészen más izlés művészetét örökítik ezek az emlékek; olyan különös ez nekünk, a kik klasszikusnak csak a görögöt és a rómait tanultuk. Ha aztán az ember a pompás csarnokok hűvöséből, a misztikus félhomályból, a hol bizonyos túlvilági nyugalom honol, kiléphet az utczára, megint egészen idegen környezetbe kerülhet.

 

A rendetlen, poros utakon tolong a nép, nyüzsögve, kiabálva, csilingelve árulják holmijukat az utczai árúsok. A pompás homlokzatú boltok előtt a felmagasított járda külső oldalát sátoros, vásáros nép foglalja el, lent a poros kocsiúton pedig csöndesen ballagó kétkerekű kocsik, kolompos tevekaravánok, lovas katonákkal kisért, hordószékből széttekintgető mandalin, majd valami különös mennyegzői, vagy temető-menet kerülgetik egymást.

 

Mind olyan különös, olyan idegenszerű. A tolongásban nyugodtan működik a borbély éles kése és zavartalanúl fürészelteti a fakereskedő a törzseket deszkává ( a fürészmalmot még nem találták fel a khinaiak).

 

Teljes bátorsággal, minden sérelem veszélye nélkül lehetett ebben a tolongásban elkeveredni. Nem bántotta az embert senki, még a gyerekek sem csúfolták. S mindennek milyen hamar vége lett! Milyen mélységesnek kell lenni a gyülöletnek, a mely ilyen hirtelenséggel fenekestől fel tudja fordítani a megszokott rendet!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Khinai kuli Utcza Pekingben Utcza Pekingben
Cikk-ajánló
Interju Gömbös Gyulával Interju Gömbös Gyulával
A politikai érdeklődés középpontjában Gömbös Gyula honvédelmi...
Magyar buzakivitel Angliába és Franciaországba
Buzakivitelünk szeptember havi adataiból Anglia és Franciaország...
Két német vonatkozású hír Két német vonatkozású hír
Mint minden évben, a st.-germaiai szerződés aláirása napján, ma is...
A fiaink is tanuljanak házimunkát A fiaink is tanuljanak házimunkát
A gyermeket, akár fiú, akár leány, egyformán kell házimunkára...
A hollandi királynő menyegzője A hollandi királynő menyegzője
Február 7-én Hágában rendkívüli nagy fénynyel ment végbe Vilma...
Jegyesem - Sully Prudhomme verse Jegyesem - Sully Prudhomme verse
A hitvestársat kit szivemnek szánt a végzet, Betöltni ifjú vágyamat....
A magyar paprika fajtái A magyar paprika fajtái
Az őrölt paprika régebben nagyon sokféle néven jutott a forgalomba...
A kolozsvári új színház A kolozsvári új színház
A magyar színjátszásnak legrégibb hagyományai tulajdonképen...
Ujlaky Rezső az MTK tagja lett Ujlaky Rezső az MTK tagja lett
A Temesvári Atletikai Club nagyképességű atlétája katonai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98