Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Az angolok Oranje fővárosát rohamozzák

A boerok ellenállása Kronje fegyverletétele óta nagyon meggyengült.

Az angol tulerő lassan, de folyvást nyomul előre s Roberts tábornok serege már Bloemfontein-ba, Oranje fővárosába is bevonult, utközben kétszer legyőzvén a kisebb erővel ellenálló boerokat.
Krüger és Steyn köztársasági elnökök belátták, hogy a békekötés ideje elérkezett és márczius 6-ikán az angol kormánynak táviratban felajánlották a békealkudozásokat. Az angol kormány azonban semmi föltételről sem akar tudni, tárgyalásokba nem bocsátkozik s a két köztársaságot angol igazgatás alá kivánja hajtani. Ezért meglehet, hogy a boerok a legkétségbeesettebb harczra vállakoznak, még pedig ugy, hogy az ellenség előtt mindent elpusztitanak, a városok főbb épületeit, a bányákat, forrásokat, kutakat. Mindezt majd a közel jövő mutatja meg.


A boer hadseregben támadt egyenetlenkedésekről is hallani.

Egy nem egészen bizonyos hir szerint Joubert lemondott a főparancsnokságról, épen ezen egyenetlenségek következtében. Folytonos harczokban állanak a boerok a Ladysmithből Transzválba törni akaró angol csapatokkal is, melyeket több helyen sikerült is visszaverniök. Ostromolják Mafekinget is, melyet legelőször fogtak körül a háboru kezdetén. Fokföldről utóbbi napokban jelentett lázadás alkalmasint ne valami nagyobb erejü s a felkelők az angolok sikereinek hallatára most már csapatostul kezdik a fegyvert lerakni.


Az angolok előnyomulása Bloemfontein ellen.
Kronje seregének elfogása után is az angolok ugy szólván csak lépésről-lépésre tudtak haladni kelet felé, hogy Oranje fővárosát, Bloemfonteint hatalmukba ejtsék. A boerok megszállták az odavivő utak mellett a dombokat és halmokat, hogy feltartóztassák az ellenséget, s időt engedjenek a boer seregeknek az összegyülekezésre. Roberts angol tábornagy már február 28-án bevonult Osfonteinba, itt ütötte föl főhadiszállását s itt meg is akadt előnyomulása, mert boer csapatok állták utját a Modder folyón túl levő hegyháton. Itt szakad a Kraal folyó is a Modderbe.


Roberts tapasztalt, óvatos vezér, s tulereje tudatában is egy hétig halogatta a támadást, nem lévén tisztában, hogy az ellenség főhadi erejét találja-e itt, vagy csak egy részét.

French tábornok márcz-6-ikán már a Modder folyónál maga előtt találta a boerok egyik szárnyát. Londonban napról-napra lesték a nagy csata hirét. Roberts ez alatt az angol tábornokoknak kiosztotta teendőiket, s várta az ujabb csapatokat.
Márczius 7-ikén este végre jelentette Roberts lord Osfonteinből:

"A mai nap nagy sikereket hozott. Az ellenséget teljesen szétvertük. A boerok teljesen visszavonultak. Hadállásuk nagyon erős volt s arcztámadás nagy veszteséggel járt volna. A harczban tulajdonképpen csak a lovasság vett részt. A lovak nagyon kimerültek. French tábornok azt jelenti, hogy a lovastüzérség nagy tevékenységet fejt ki. Veszteségünk körülbelül ötven ember."


Roberts a sikert különösen annak köszönhette, hogy French tábornok a lovassággal a Modder folyó déli partján erős hadállásba jutott s a boerok seregének déli szárnyát készült megkerülni.

Mennyi boer lehetett Roberts seregével szemközt nem tudni, de ugy látszik, egy pár ezernél nem volt több s nem Joubert serege állt itt, hanem De Wette boer tábornoké. A boerok vissza is vonultak, s a márczius 7-iki összeütközés nagyobb jelentőségűvé nem vált, s az ellenség itt nem is készült komolyabb ütközetre, csak az angol előnyomulás akadályozására.
Márczius 10-én Roberts lordnak Bloemfontein ellen törő seregének előcsapatai összeütköztek a boer sereg hátsó csapatjaival Driedfontein-nél. A boerokat vitézi ellenállásuk mellett is kényszerítették, hogy állásaikat feladják. A boerok számos halottat hagytak hátra, 40 boer foglyul esett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Koncentrációs táborok
Szabó Zoltán

A koncentrációs tábor intézményét az ez ügyben „minden gyanú felett állónak” gondolt angolok alkalmazták először.

Horatio Kitchener lord, a brit haderő parancsnoka a búr gerillaharccal a felperzselt föld taktikáját szegezte szembe. A holland farmokat felgyújtották, a nőket, gyerekeket és öregeket koncentrációs táborokba terelték. A brit lágerek nem haláltáborok. A zsúfoltság, a rossz körülmények, az ilyenkor szokásosan fellépő járványok miatt mégis húszezer ember halt meg az angol táborokban.

 

-y-n

 

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boerok ágyújuk körül Natháli angol csendőrök
Cikk-ajánló
Gőzhajózási rendelet Gőzhajózási rendelet
Tudomás és illető hajósközegeinek megfelelő értesitése és szigoru...
Az ősvilág szörnyű lényei Az ősvilág szörnyű lényei
Hogy ettek ezek az állatok? Miből éltek? Hogyan keresték meg a...
Kereskedőink vészkiáltása Kereskedőink vészkiáltása
A mostani idők általánosan retográd irányzata semmiképpen sem kedvez...
Nyomoruságos hazatérés Amerikából Nyomoruságos hazatérés Amerikából
Nagy nyomoruságban érkezett 120 kivándorló Fiuméba. Máramarosmegyéből...
Tudja-e ön, hogy miért alszunk? Alvási központ az agyban Tudja-e ön, hogy miért alszunk? Alvási központ az agyban
A kérdés tehát nincs megoldva. Exner, bécsi kutató új magyarázattal...
A BKAC atlétikai bajnokságai A BKAC atlétikai bajnokságai
Szombaton és vasárnap zajlottak le nagyszámú közönség előtt a BKAC...
Madarász Viktor centenáriuma
December 14-én volt száz éve annak, hogy Madarász Viktor...
A török helyzet is rosszabbra fordult A török helyzet is rosszabbra fordult
Komoly eseményekről érkezik hir Konstantinápolyból is. Ott Kiamil...
Bunbury a Kamaraszínházban Bunbury a Kamaraszínházban
Wilde egyebeken kívül nagy komédiás is volt. Amit "bűnbeesése" előtti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98