Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

«Spanyolország és a bikaviadalok.»

Az Uránia legutóbbi ujdonságának ez a czime.

Három felvonásos káprázatos felvonás ez ; írója Pekár Gyula, ki oly sok érdekes tárczát írt már Spanyolországról, melyek Északon és délen czímű művének egyik kötetében összegyűjtve is megjelentek. Már korábban is, de legutóbb két éve beutazta Pekár Spanyolországot, mely alkalommal különösen Andaluziát tanúlmányozta.

 

Az Uránia előadott dolgozatában a szerző legelébb is nehány percz alatt átfut Spanyolország történetén s egyuttal a spanyol géniuszt, a spanyol nyelvet, művészetet, népjellemet röviden ismerteti. Ezután kezdődik csak spanyolországi utazásunk. Végig pillantunk O- és Új-Kasztilián. Megnézzük Burgost, Avilát, Salamankát, Escoriált, Madridot, Toledót s most érkezünk meg Andalúzia földjére, a hol már lassabban foly utauzásunk. Sevillában, Cordovában, Granadában sok a látnivaló, a spanyol lélek is itt nyilatkozik, a miről Pekárnak sok érdekes mondanivalója van.

 

Gibraltár, Tanger és Cadiz érintése után ismét Sevillába térünk vissza, hogy a bikaviadalokat végignézzük. Tíz perczig tartó mozgófényképen látunk egy teljes bikaviadalt lejátszódni. Képeink, a melyek az Uránia előadásán a színpad nagyságában láthatók, Sevillából, Burgosból valók. A sevillai kép gróf Aguiar magánpalotájának csarnoka, a hol alkonyatkor szokott összegyűlni a társaság. Burgosi képünk a nagyszékesegyháznak a kórus fölött való középpontját mutatja, a spanyol kitasgó remekét.

 

Az első előadás február 22-én volt, melyet a nagy számú és előkelő közönség élénk tetszéssel fogadott. Az első, valamint a márczius elsei előadáson Pekár maga olvasta fel művét, míg a rendezés munkáját Klupathy Jenő egyetemi tanár végezte kifogástalanúl. Az Urániában folyton telt ház előtt kerül színre Pekár műve, s valószinűleg még soká műsoron marad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98