Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Egy boer hadifogoly szökése

A szerteszét hurczolt boer fogjokból jutott az amerikai Bermuda szigetére is. Duplory hadifogoly megszökött onnan szerencsésen.

 

A fiatal ember késsel a szájában, három mérföldnyi utat uszva tette meg Bermudától a tengerben, olyan helyen, a hol nagyon gyakoriak a czápák és a hol folyton czirkálnak az angol hadihajók.

 

Hogy meg ne lássák, fejét tengeri fűvel fedte be, de mégis nagyon vigyáznia kellett, hogy a hajókról vetített fénysugarakat kikerülje. Duplory, a kit Kronje-vel fogtak el, nem most tett először kisérletet a szökésre.

 

Először a Fokföldön Simontownból akart megszökni, még pedig ugy, hogy börtönéből egy földalatti utat vájt, azután pedig, minthogy ezt észrevették, szerzett egy angol tiszti egyenruhát és ebben próbálta meg a szökést, de ekkor is rajtacsípték.

 

Most azonban sikerült a menekülés. Miután vagy három mérföldet uszva tett meg, egy amerikai hajó fölvette és New-Yorkba vitte. Most már állása is van ott egy Schramm nevű nagykereskedő üzletében.

 

Duplony még egészen fiatal ember. Két fivére a boerok között küzd, anyja és nővérei pedig a pretóriai asszonytáborban vannak. Tanyáját az angolok fölégették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98