Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Liszt Ferencz levele - Vörösmarty Mihályhoz

Teleki Sándor gróf útján arról értesülök, hogy Tekintetességed azzal tisztelt meg, hogy verseket írt hozzám, olyat, a minőt ön írni szokott, szépet, gyönyörűt. Nem tudom eléggé kifejezni, menynyire hízeleg ez énnekem s engedje meg, hogy mindennapi keresettség nélkül megmondhassam, mily mélyen meg vagyok hatva, hogy még oly friss emlékezetében élek.

 

A jövő tavaszszal ismét Pesten leszek. Mikor három éve a várost elhagytam, azt a büszke reményt vittem keblemben magammal, hogy ama mély és dicsőséges rokonszenvre, a mely hozzám fűződött, nem mutatom magam méltatlannak. Ön ítéletet tesz hitemről; legyen azonban irántam – kérem – sok elnézéssel s némi barátsággal s ennek fejében számítson őszinte odaadásom s hálámra.

Kryzanovitz, 1848 márcz.17. Liszt F.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Liszt Ferenc (1811-1886)
Szabó Ágnes

Sokan elbizonytalanodnak, ha Liszt Ferenc nemzetiségéről esik szó. Vannak, akik magyarnak gondolják, mások német zeneszerzőnek ismerik .Mi az igazság? Valahol félúton, hiszen apja magyar, anyja osztrák származású volt. Ő maga pedig csodagyerek-virtuózként kápráztatta el a főúri szalonokat Európa szerte.


Később is kiterjedt európai kapcsolatai voltak. Salieritől a zeneszerzést tanulta, zongorajátékát Paganini hegedűjátékától ösztönözve fejlesztette magas fokra.
Első felesége párizsi nő, majd Kijevben ismeri meg Carolyne (Ivanovska) Sayn Wittgenstein hercegnőt, akit majdnem feleségül is vett Rómában, de mégsem. Weimárban tanított, számos növendéke volt Európa minden részéből. Jó barátja volt Wagner, egy szóval igazi világpolgár!


Most nézzük a zeneszerző életének magyar vonatkozásait!
Először is négy magyar főúr, miután gyermekként játszani hallotta ösztöndíjat biztosít a számára a zenetanulásra.Az 1838-as nagy árvíz idején több hangversenyt is ad a károsultak megsegítésére. Majd őt kérik fel 1867-ben a koronázási ünnepi mise megírására. (Missa Coronationalis). Később Róma Weimar és Pest között osztja meg idejét, majd megkapja a magyar királyi tanácsos címet.

 

1873-ban az ötvenéves művészi jubileuma tiszteletére ünnepségsorozatot rendeznek Pesten. Jelentős szerepe volt a Zeneakadémia létrejöttében és európai hírnevének megteremtésében. Az Akadémia elnökeként részt vesz a művészképzésben. Számos művét ihlették irodalmi, művészeti, mitológiai témák: Faust -Symphonie, Dante-Symphonie.
Az esztergomi bazilika felszentelésére írta a Missa Solemnist,legjelentősebb liturgikus művét. Egyik utolsó zongoraműve a Magyar történelmi arcképek, amely tiszteletadás a nagy magyaroknak: (Széchenyi, Vörösmarty, Petőfi, Deák, Eötvös József ) Vörösmarty verssel tisztelte meg a híres zeneszerzőt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Liszt Ferenc  Liszt Ferenc
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98