Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

Fridrik Imre: Sötétben

A kis leány párnája alá rejti a cifra borítékú könyvet, elfujja a gyertyát, s mélyen belebúvik a meleg takaró alá. Behunyja szemét és ábrándozik.


Homályos, sötét alakok kergetőznek képzeletében. Ismeretlen egyének adnak egymásnak találkozót, s karöltve lejtenek tova. Mesebeli lények bontakoznak ki a szürkeségből s vesznek el rövid idő múlva a semmiségbe. Nemsokára új jelenések tünnek fel ebben a titokzatos világban.


Elől csupasz arcú, fiatal gyerekek, zseniálisra fésült fürtökkel. Félénken néz reá, a hogy a szerelmes diák-úrfi tekint szerelmes diák-kisasszonyra. Ő lányias kacérsággal fogadja tekintetét, s mindketten elpirulnak. Aztán elcsörtet a snajdig katonatiszt. Bajsza épp oly gondosan kipödörve, mint a mily fényesre csiszolt a kardja, s a minő ragyogók rézgombjai.

 

Arcára írva micsoda pompás baba ez a kis leány. S a kis leánynak nagyon hízeleg ez a kitüntető figyelem, s azt hiszi, hogy végtelenül tudná szeretni ezt az embert, ha a sors véletlenül közelebb hozná őket egymáshoz. Majd egy komoly arc válik ki a sötétből. De a mint reá néz, eltünnek a komoly redők, s a szerelem melege sugárzik képéről. Édes, bódító szavakat sug fülébe, a hangja a szívhez szól. Keze az ő kis kezébe téved, s ő nem igyekszik szabadulni.


S ekkor erős küzdelem keletkezik a három között. A gyermekarcú kis fiút, homlokára hajló fürtjeivel, csakhamar kiszorítják az erősek, hogy azután vadabbul keljenek birokra ők ketten. Hosszú, kimerítő küzdelem. Nem látni, csak érezni viaskodásuk hevét, s mint akarják megölni egymás szívét, hogy sajátjukat is odadobhassák a behunyt szemekkel ábrándozó szép leánynak.


S egyszerre egészen egymásba olvad a két alak, s ő csak azt érzi,hogy valami láthatatlan lény forró, tüzes csókokkal borítja el lángoló arcát, mind jobban és jobban szorítja magához. Ismeretlen kéjes érzés járja át szűzi testét, s lassanként elnyomja az álom.



                                                                                                                                                      
Rácz Mihály: A pásztor-ifjúról                                                                                                                      

Szőke fürtű pásztor-ifjú
Szerette a barna lánykát...
Pásztor ifjú, barna lányka:
Esküvőjük alig várták...!

Hamis volt a barna lányka,
Pásztor-ifjút odahagyta,
Pásztor-ifjú hű szivét a
Fájdalomnak, búnak adta;

És azután minden éjjel
Búsan zengett furulyája:
Olyan búsan, hogy szegénynek
Megrepedt a szíve rája...!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98