Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

Megnyilt az orszaggyűlés

Négy havi szünet után ismét megnyilt hétfőn az országgyűlés s a tárgyalások kezdetöket vették. Az 1896-ban választott képviselőháznak utolsó ülésszaka lesz ez, melyben fökép közgazdasági és pénzügyi, de nem kis mértékben pártpolitikai és személyes kérdések is fognak előreláthatólag uralkodni.

 

A választások, mint mondani szokás, immár előre vetik árnyékukat, s az ily idő tapasztalás szerint nem alkalmas nagyobb szabásu alkotásokra. A legnagyobb érdeklődést keltették különben legujabban a nyílvánosságra jutott kinevezések. A főrendiház elnöke és alelnöke betegségök miatt visszaléptek állásaikról, s ez állásokra új személyiségeket kellett a királynak ajánlani. Széll miniszterelnök az elnöki állásra gróf Csáky Albint, az egyik alelnöki állásra Ernuszt Kelement ajánlotta.

 

Gróf Csáky Albin volt közoktatásügyi miniszter tudvalevőleg az egyházpolitikai törvényeknek tulajdonképi indítványozója, Ernuszt Kelemen pedig szintén erős alapelvü férfiu, ki a nemzeti pártból, melynek tagja volt, azért lépett ki, mivel az a párt állást foglalt a szabadelvű egyházpolitikai törvény ellen. A politikai pártok közül csakis a néppárt roszalja az említett kinevezéseket.

 

Hat új főispánt is neveztek ki a lefolyt héten, s közelebb még további kinevezések is várhatók. A főispáni kinevezéseknél a kormányelnök nem annyira pártpolitikai szempontokra, mint inkább arra fektette a fősulyt, hogy az illető a közigazgatás ellenőrzésére képesített egyén legyen.

Zászlós urak kinevezése

Ő Felsége az elhunyt gr. Zichy Ferencz helyére tárnokmesterré gr. Szapáry Gyula volt miniszterelnököt és főasztalnokot nevezte ki.; főasztalnokká pedig gr. Csekonics Endrét, a magyar vöröskereszt-egyesület elnökét, az ország egyik legnagyobb birtokosát.


A most összegyült országgyülésnek egyik első teendője lesz az elhunyt Szlávy József helyett uj koronaőrnek a választása. A koronaőri méltóság betöltése ugy történik, hogy a király négy magyar születésű férfiut – rendesen főurat jelöl a méltóságra, s ezek közül az első helyen jelöltet választja meg az országgyülés, a két Ház együttes ülésén. Minthogy a két koronaőr közül egyik rendesen a katholikus, a másik protestáns vallásu, az elhunyt Szlávy pedig katholikus volt, az uj koronaőr is katholikus lesz. Képviselői körökben elterjedt hírek szerint első helyen báró Jósika Samu, a volt Ő Felsége személye körüli miniszter, az erdélyi katholikus státusz elnöke van ajánlva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
gróf Csáky Albin gróf Szapáry Gyula gróf Csekonics Endre
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98