Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

A Dunaparti uj villamosvasút

Az a nagy közuti vasúti hálózat, mely Budapest köztereit és utczáit összeköti, újabban egy nevezetes vonallal gazdagodott, a dunaparti vonallal, mely az akadémiai és z eskü-téri két végállomást köti össze. Az új vonal ugyanis a Ferencz József-rakparton levő eskütéri állomásból indúl ki, végig fut a Duna partján a most készülő eskü-téri híd följárója alatt, majd a korzó szélén halad az Eötvös-szoborig, a hol fölkerül a Ferencz József-térre s a Kóburg herczegi palota, a rendőrségi épület, valamint az akadémia palotája előtt lerakott síneken jut el az akadémiai végállomásig.


A városi villamos vasút új vonalrésze által a nagy-körúti villamos igazi körvasúttá lett, a melylyel a közönség megkerülheti a főváros pesti oldalának egész belső részét, még pedig a Rudolf-rakpart, Akadémia-utcza, Nándor-utcza, Szabadság-tér, Báthory-utcza, Kálmán-utcza, Podmaniczky-utza, Teréz-körút, Erzsébet-körút, József-körút, Ferencz-körút, Boráros-tér, Csepel-rakpart, Fővám-tér, Ferencz József-rakpart, Eskü-tér, Duna-korzó, Eötvös-tér és Ferencz József-tér érintésével.


Az új körvasút, melynek épitését tüntetik föl egyes képeink, sok technikai nehézséggel készült. A korzó mentén ugyanis az alsó rakparton vasszerkezetü viaduktot kelett épiteni az új vasút számára, mely úgy van fölrakva, hogy sem a korzó úttestét nem rövidíti meg, sem az alsó rakparti kikötő forgalmát nem zavarja.


Az új vonalat, melynek alapépítményei már nagy részben elkészültek, a jövő hónap közepén adják át a közforgalmnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vasút viaduktjának építése A sínek lerakása
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98