Dtum
Login with Facebookk
1901 | Augusztus

A havasi gyopár törvényes védelme

A havasok virága, a gyopár, mind ritkább lesz olyan helyeken, a hol a turisták és hegymászók szoktak megfordúlni. Kitépik gyökerestűl is, hogy hazavigyék, elajándékozzák. Alsó-Ausztriában a Schneeberg és Rax területén a havasi gyopárt évek óta pusztítják.

 

Most az alsó-ausztriai tartománygyűlés elé törvényjavaslatot terjesztettek a havasi gyopár (Gnaphalium Leontodium) védelmére. E törvényjavaslat szerint Alsó-Ausztriában a havasi gyopárnak tövestűl való kitépése s ily gyökér-növénynek áruba bocsátása tilos. A tilalom áthágása két koronától 50 koronáig terjedő pénzbüntetéssel, behajtatlanság esetén megfelelő elzárással fenyítik. Kivételt csak tudományos czél tekintetéből tesznek, de ilyenkor az illető hatóságok engedélye kérendő. Kertileg termelt havasi gyopárokra a törvénynek nincs hatása.

 

A ki ily növények birtokába van, községi bizonyítványnyal kell igazolnia. A törvényjavaslatol a legszebb havasi növény érdekében csak üdvözölni lehet. A havasi gyopár a Schneeberg – és a Rax területén egyre ritkábban kezd lenni, s kívánatos volna, hogy hasonló törvények által az összes alpesi tartományok kellő oltalmat biztosítanának e növény kipusztulása ellen.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A magyarországi természetvédelem kezdetei
Kántor Judit

A természet védelme nem új gondolat: már a korai filozófiákban is megfogalmazódott, hogy egységben kell élnünk környezetünkkel, tisztelnünk kell minden élő és élettelen teremtett létezőt.

 

Maga a fogalom viszont a legújabb kor szülötte, valójában az iparosodással együtt járó, egyre súlyosabb környezetszennyezés tette szükségessé megfogalmazását. Első intézményének világszerte az USA-ban, 1872-ben alapított Yellowstone Nemzeti Parkot tekintik, míg hazánkban az 1879-ben megalkotott erdőtörvény tartalmazott először természetvédelmi előírásokat.


A hazai természetvédelem története legjobban a vonatkozó jogi szabályozás, a gazdálkodási előírások történetén át követhető nyomon, amelyekre később a szervezeti rendszer épült.


A természetvédelem jogi szabályozásának gyökerei az első, többnyire gazdálkodási célokat szolgáló erdőtörvények, vadászati jogszabályok voltak. Zsigmond király (1426) rendelkezése a kíméletes erdőhasználatról, erdőrendtartási törvények (1565., 1669.), II. Lipót dekrétuma (1790.) az erdők védelméről (erdei zárlat a pusztítás megakadályozása érdekében), III. Károly dekrétuma (1729.) a vadászat és madarászat szabályairól (tilalmi idők megállapítása).


A XIX. században már a törvényalkotáson túl összeírták a védelemre érdemes természeti értékeket és a szervezetre is elgondolásokat fogalmaztak meg. A madárvédelemben hatékony intézkedések születtek és 1893-ban létrehozták a Magyar Ornitológiai Központot, amely Madártani Intézet néven ma is működik. Az 1883-ban megalkotott vadászatról, majd az 1888-as halászatról szóló törvények ellentmondásos voltuk ellenére a madárfajokon kívül néhány más gerinces állatfajtára is tartalmaztak természetvédelminek tekinthető intézkedéseket.

 

Ebben az időszakban fogalmazták meg azokat a természetvédelmi jogszabályokat, melyek a mai napig példának tekinthetők. Ilyen volt például az 1879. évi XXXI törvény, vagyis az első önálló magyar erdőtörvény (véderdők kijelölése: tarvágás, alomgyűjtés és legeltetés tilalma, tűzgyújtási szabályok, élőhely, tájképi értékek védelme, vadászati előírások). Az 1883. évi vadászati törvény (XX. tc.) a szélesebb körű madárvédelemmel foglalkozott. Az 1883. évi halászati törvény a tilalmi idő és a méretkorlátozás bevezetéséről intézkedett. Az 1894 évi XII. tc. 57. és 58. §-a a mezőgazdaság számára hasznos állatok, illetve a hasznos homokkő növények védelméről szólt (a tc. felhatalmazása alapján 1901-ben 24.655. sz. FM rendelet sorolta fel a védelemben részesítendő madár- és emlősfajokat). Az 21.527/1900. FM rendelet az emlékfák, a tájképek szépségét emelő faegyedek, a ritka vagy értékes példányok regisztrációját írta elő.

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Emlékezetes még, hogy a királyi ügyészség Ulain Ferenc nemeztgyülési...
Írók a politikáról Írók a politikáról
Alekszej Tolsztoj kitűnő író, egyik-másik könyve (mint a Kálvária,...
„Sátán”, a híres rendőrkutya fogott el egy szélhámost, akit a Sándor uccától a Gresham-palotáig üldöztek „Sátán”, a híres rendőrkutya fogott el egy szélhámost,...
Vasárnap este kilenc órakor a Sándor uccán ment végig Lázár Géza...
Károly főherczeg Magyarországon Károly főherczeg Magyarországon
Károly Ferencz Józsf főherczeg Magyarországon időzik, a tősgyökeres...
A póttartalékosok behívása A póttartalékosok behívása
Az első tartalékos évfolyamba kerülő legénység, mely még ténylegesen...
Bartók Béla szerzői matinéja Bartók Béla szerzői matinéja
Bartók Bélában, mint a zeneirodalom legtöbb nagy jelenségében, a...
1900-1906 Tallózó
POLITIKA: Az orosz forradalom; GAZDASÁG: Szövetkezetek,...
Pola Negri amerikai filmet csinált Pola Negri amerikai filmet csinált
Régi mondás az on revient toujours és biztos, hogy e mondás mögött...
Kiállítások Kiállítások
A "Céhbeliek", magyar képzőművészek társasága, fennállásának huszadik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98