Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Augusztus

Az élet hosszúsága

Általánosan elterjedt elmélet, hogy a forró éghajlat kártékonyan hat az életerőre s ez okból a sarkvidéken és mérsékelt égöv alatt lakó emberek általában hosszabb életűek, mint a melegebb vidékeken lakók. Egy olasz tudós, Somboni Lajos a jelenleg rendelkezésünkre álló statisztikai adatok fölhasználásával ellene mond ennek az elméletnek s nehány valóban érdekes példát hoz fel állitásainak igazolására.

 

Így többek közt kimutatja, hogy oly ellentétes éghajlati viszonyok között élő arabok és eszkimók átlagos élethoszsza 25 év, s hogy a délamerikai egészségtelen partvidékeken lakó indiánok csak oly hosszú életkort érnek el, mint ugyanazon szárazföld benső egészséges hegyvidékén lakó népek.


Az élettartam hosszúságára nézve különben igen sok feltűnő eredményt mutatnak már az eddigi megfigyelések is. Kelet-India lakói, bár ott tudvalevőleg gyakran már a kilenczedik életévben elérik egyesek a teljes testi kifejlődést, általában meglehetősen hosszú életűek.

 

Spanyolország 18 millió lakosa között 401 ember van száz éven felül, mig Angliában 27 millió lakos közül csak 146. Lehet azonban, hogy itt megbizhatatlanok az adatok.

 

Tény, hogy a városokban kevesebb a hosszú életű ember, természetesen nem az éghajlat miatt, hanem mivel a népesség összezsúfolása következtében az életföltételek súlyosabbak. A 60 éven felül levőket összeszámítva, legjobban megitélhetjük, hogy melyik nép élettartama a leghosszabb.

 

S ez a franczia, kiknél ezer élő emberre 127 hatvan éven felüli jut, míg Angliában 102, Norvégiában 90, Svédországban 88, Dániában 84, Németországban és Hollandiában 77, Skócziában 72, Irlandban 60, Görögországban 59, Spanyolországban 56, sőt egyes délamerikai államokban 50, Kelet-Indiában csak 40. Ezek a különbségek eléggé mutatják, hogy egyes országokban mily nagy eltérés van az átlagos élettartam tekintetében.


Azt is elmondhatjuk általánosságban, hogy a nők hosszabb életűek, mint a férfiak. Németországban az 50-ik életévet ezer férfi közül 413, ezer nő közül 500 éli túl. Az amerikai Egyesült-Államokban 4481 százéves között csak 1898 férfi akadt és 2583 nő.

 

Franczaiországban 10 százéves közűl 7 nő és 3 férfi. Európa többi országaiban egyetemleges átlagkép 21 százéves egyén közül 16 nő volt. A nők hosszabb életét megmagyarázza a fiúk korai halandósága és a férfiak zaklatottabb élete; bár az is kétségtelen, hogy a nőknek szívós természetük van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Tizenhárom millió elsikkasztása után megszökött a békéscsabai leventeoktató Tizenhárom millió elsikkasztása után megszökött a békéscsabai...
A békéscsabai rendőrség táviratban értesítette a budapesti...
Korszakalkotó, hatalmas reformokat jelentett be Imrédy miniszterelnök Korszakalkotó, hatalmas reformokat jelentett be Imrédy...
- Jó egy esztendeje a szomszédos államokal tárgyalásokba...
Illés Béla: Politika Illés Béla: Politika
A hivatalos történelemkönyvek birodalmak, nemzetek és királyok életét...
A német császár öcscse az Egyesült-Államokban A német császár öcscse az Egyesült-Államokban
Henrik herczeget, a német haditengerészet parancsnokát, Vilmos...
Hilmi pasa Hilmi pasa
A Dobrudzsában nagy és világraszóló győzelmet arattak a központi...
Területcsere Oroszországgal? Területcsere Oroszországgal?
A tervezés során felvetődött, hogyan lehetne közelíteni a két...
Hallóssy István a gazdasági idegenforgalom új szempontjairól Hallóssy István a gazdasági idegenforgalom új szempontjairól
„… a gazdasági idegenforgalom állandó szükséglet, míg...
Kézigránát-szerencsétlenség Kézigránát-szerencsétlenség
A Kolozsvárról szomszédos Kardosfalván megrendítő szerencsétlenség...
A sarki fény csodái 1 A sarki fény csodái 1
A háború utáni esztendőkben történt. New-York kikötőjéből egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98