Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

Hajótörések az angol partokon

Angolország fölött november 12-én, 13-án és 14-én irtóztató vihar zúgott el, mely különösen a parti hajózásnak okozott igen nagy károkat. Ez alatt a három nap alatt egész közönséges látványnyá lettek az olyan hajók, melyek vészjeleket adtak a part felé.


A legszörnyűbb katasztrófák egyike az „Active” nevű vitorlás hajót érte, melyet november 12-én éjjel, mondhatni pozdorjává tört a vihar Granton szikláin. Ez a hajó a parttól mintegy másfél mérföldnyire volt, mikor a szél eltépte horgonyköteleit s a partra sodorta a hajót, egyenesen neki a szikláknak. Mentésre alig lehetett gondolni s a legénység, a kapityánynyal együtt húsz ember, a habokban lelte halálát. 


Dover mellett igen nagy bajba került egy „Jaspar” nevű hajó, melyet kikötői szolgálatra szoktak használni. A szélvész eltépte a hajót a parttól s miután ide-oda czibálta a tengerben, nekivitte a part óriási sziklafalának. A megmentésére sietett tengerészek kötélhágcsót bocsátottak le a 300 lábnyi magas sziklafalról s azon bocsátkoztak le néhányan társaik segítségére.

 

A leszállás roppant veszedelmes volt, mert az erős szél ide-oda lóbálta a kötélhágcsót s a mészkőszikláról folytonosan hullottak a mészkődarabok, melyek ellen aczélsisakot vettek a leszállók fejükre. A „Jaspar"-on levők nem is merték a felszállást megkisérteni, bármilyen veszedelemben forogtak a hajón. Inkább megvárták, a míg a kikötőből jött egy hajó megmentésükre, a mely aztán hosszas küzködés után fölvette őket fedélzetére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98