Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

A transzváli háboru

A Transzvál keleti részében magukat megfészkelt boerok megtámadták a portugál vasutat is, mely Lorenzo-Marquez portugál kikötőből hadi szereket, élelmet szállitott rendesen az angoloknak. Sőt az a hir járt, hogy betörtek portugál területre és Lorenzo-Marquezt fenyegetik, az ott örzött lefegyverzett boerokat pedig ki akarják szabaditani.

 

A lorenzo-marquezi vasutat a boerok egyébiránt már régen megrongálták transzváli területen, s ennek a vasutrongálásnak védelmére küldte Kitchener mindegyre az erösitéseket Pretóriából, de az ellenséget a keleti hegyes vidékről elüzni képtelen volt. Az angolok itt French tábornok vezetése alatt folytonos harczban álltak Botha csapataival, néhány nap óta pedig elkeseredett harczok folynak.

 

Pretóriától nyugatra DeLarey fenyegeti szakadatlanul az angolokat. A Fokföldről nagyon kevés hir jött, csaknem semmi. Az angolok a vasutakat örzik, támadni csak akkor birnak, ha a segitséget megkapják. 30.000 főnél nagyobb segitséget azonban az angol kormány nem küldhet. A harcztéren az ellenség, a kimerültség, a szokatlan éghajlat, tifusz és egyéb betegség szedi az áldozatokat. Sőt a Fokvárosban néhány pestit-eset is fordult elő.

 

A Transzvál keleti részén folyó elszánt harczok ugy látszik a boerok ellen fordultak. Két angol tábornok, French és Smith-Dorrien, vonult ki Transzválnak ebbe a részébe. Smith-Dorrient a boerok a minap megverték. French egyenesen Pretóriából elég gyorsan tette meg az utat egészen Ermelóig: a boerokkal nem találkozott utközben, ezek visszavonultak a sik vidékről odább keletre, a hegyek közé.

 

Segitségükre lejött a vasút mentén levő hegyekből Botha fővezér is kétezer emberrel. Smith-Dorrien Bothwell mellett délről megkerülte a boerok hadállását, hogy a keletre való visszavonulásukat elvágja.

 

Február 6-án éjjel Botha fővezér pár ezer emberével megtámadta Smith-Dorrien tábornokot; rendkivül heves harcz fejlődött, a melyben mint Kitchener jelenti, a boerok 29, az angolok 23 halottat hagytak a csatatéren, az angolok részéről megsebesült 53, a boerok részéről is sok ember, de hogy mennyi, nem tudni, mert a boerok sebesültjeiket valószinüleg elvitték.

 

Kitchener jelentése szerint Smith-Dorrien visszaverte Botha támadását, de hogy Smith-Dorrien tovább üldözte volna Bothát, arról Kitchener nem tesz emlitést. Ermelo városát az angolok megszállották, s a boerok a határhelységekbe huzodtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Botha Lajos tábornok, az új fővezér A boerok Long Tom nevű ágyújukkal átkelnek a folyón A boerok által felrobbantott híd, Ladysmith, 1900
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98