Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Az első bajnoki mérkőzes

Budapesti Torna-Club I. 4:0 győz a Budapesti Sport-Club I. ellen.
Budapesti Torna-Club II. 3:2 győz a Budapesti Sport-Club II. ellen.

Budapest, február 17.

A magyar bajnoki mérkőzések első fordulója mult vasárnap kezdetét vette nevezett két klub első csapatainak mérkőzésével. A második csapatok mérkőzése előzte meg az első magyar bajnoki mérkőzést. Mindkettőről alábbiakban számolunk be.

A csapatok összeállítása a következő volt:
B.T.C. I. csapata.
Kapuvéd: Bádonyi.
Hátvédek: Harsády,Lucius.
Fedezettek: Klebersberg, Ordódy, Skrabák.
Csatárok: Cservenka, Buda, Róka, Ray, Minder.

B.S.C.I .csapata
Csatárok: Kertész, Terke, Dinits, Rames, Klein.
Fedezetek: Steiner, Fey, Klein G.
Hátvédek: Giszinger, Szedlyiák.
Kapuvéd: Juhász.

B.T.C.II. csapata.
Kapuvéd: Stobbe II.
Hátvédek: Coray, Iszer.
Fedetetek: Weyman, Schärtlin, Nyilassy.
Csatárok: Löcherer, Kakas II., Hajós, Kakas I., Bihary.

B.S.C.II. csapata.
Csatárok: Fülöp, Fischer, Payer, Balló, Fülöp.
Fedezetek: Sajó, Lábmer, Weisz,
Hátvédek. Lichtmann, Slovák.
Kapuvéd : Boros.

A matchet a nagy hideg miatt csak közepes számu közönség nézte végig, az olcsó hely azonban meglehetősen megtelt. Bár előre látható volt a B.T.C. könnyű győzelme, mégis a mérkőzés iránt nagy volt az érdeklődés, mert ez volt a B.S.C. első szereplése erősebb csapattal szemben. A B.S.C.-ról nagyon jó hírek keringtek, a melyek igazolást nyertek az általa eddig is kiküzdött másodrangú mérkőzések eredményeiben.


A bajnoki mérkőzést a második csapatok közti mérkőzés előzte meg, mely két 35 perczes küzdelemben lett eldöntve. A két csapat meglehetősen egyenlőnek mutatkozott, végül a B.T.C.-nak sikerült 3:2 aránynyal győznie.


3 órakor vette kezdetét az első csapatok mérkőzése. A sorsolásnál B.T.C. nyervén, a helyválasztó jogával él, igy a B.S.C.–ot illette meg a kezdés joga.


Kezdet után rövid ideig a B.S.C. támad, csakhamar átveszi azonban ezt a szerepet a B.T.C. csapata. A támadások meglehetősen váltakoznak és miután a védelem mindkét oldalon jól működik, a támadások hosszú ideig eredménytelenek maradtak. Meglepő volt a játék elején, hogy a B.T.C. fölénye nem volt észlelhető. Ez azonban csak átmeneti stádiumnak bizonyult, mert 1/4 órai játék után a B.T.C. játékosai határozottabban léptek fel és ettől kezdve mindinkább átterelődik a játék a B.S.C. térfelére.


Mindegy félórai játék után Minder Rayhoz adja a labdát, a ki élesen lövi a kapuba. Ez volt az egyedüli és az első félidő egyetlen goalja, mert közvetlenül a B.S.C. kapuja előtt megítélt két szabad rúgás sem hozott újabb eredményt.

Szünet után a már kifáradt B.S.C csapatával szemben a B.T.C. csapata nagy fölényt mutatott. A játék a második félidőben mindvégig a B.S.C területén folyt le és a B.T.C. kapuját egy izben se fenyegette komoly veszedelem.

 

A játék mindjárt eleinte igen hevesen kezdődött és ezuttal is a B.T.C bal csatársora vált ki gyors támadásával és szép összjátékával. Egy biztosnak látszó goalt, melyet Ray rúgott a B.S.C. kapujába, Róka a B.T.C embere akadályozott meg az által, hogy a kapuban állt, miért is a kapu felé repülő labda lábáról visszapattant. Húsz percz után Róka a 2-ik goalt adja be fejjel a B.S.C. kapujába. A védelem alkalmával egy izben Juhász a lábát oly erősen vágta oda a kapufába, hogy a játékot néhány pillanatra abba kellett hagyni. Tíz percz után Minder bal csatár Budához, a jobb szélre passzolja a labdát. Buda Rókához passzol, a mi a harmadik goalt eredményezte. A játék vége előtt még Minder, Buda, Róka összjátéka után negyedszer is beröpül a labda a B.S.C. kapujában.
A versenybírói tisztet a bajnoki mérkőzésen Speidl Zoltán (B. E. A. C.), a 2-ik csapatok mérkőzésénél Missky (M. F. C.) töltötte be.


A mi a két csapatról szerzett benyomásokat illeti, arról nem sok mondani valónk van.
A B.S.C. vasárnapi játéka után szép jövő előtt áll, a tavaszi szezonban azonban még nem számíthatjuk a B.T.C., M.U.E. és M. F. C. komoly ellenfelei közé. Tekintetbe véve azonban azt a körülményt, hogy ez a mérkőzés volt tulajdonképen az első erős matche, az eredményt respektábilisnak tartjuk és a csapat - különösen az első félidőben – nagyon szépen megállotta a helyét.


A B.T.C. csapata sokkal ismertebb semhogy szükséges lenne az egyes játékosokról ezuttal részletesen megemlékezni, inkább az általuk bemutatott játékról akarunk néhány észrevételt tenni. A csapatokon nagyon meglátszott a kellő training hiánya és a mi nem tetszett nekünk, az a tervszerűtlenség, melylyel csatáraink játszanak. Nagyon ügyesen viszik a labdát keresztűl az ellenfél mezején. A kapu közelében azonban fejüket vesztik és a legszebb alkalmakat elszalasztják. Ez különben a csapatnak régi hibája, melyen ez ideig segíteni nem sikerült, akárhogy kombinálják is a csatársort.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tavaszi-őszi labdarúgó bajnokság
Pálinkás Judit

Megalakult az MLSZ januárban, s mivel az egyesületek nem akartak várni az őszi bajnokságig, a magyar labdarúgó bajnokság tavaszi-őszi időszakkal kezdődött. Az első bajnokságot az I. osztályban természetesen nagy fölénnyel az alapító BTC nyerte.

 

A tavaszi szezonnyitó mérkőzés a BTC és a BSC között zajlott, mely a BTC 4:0-ás győzelmét hozta. A BTC az összes mérkőzését megnyerte. 100%-os bajnok lett, ami azt jelenti, hogy 8 mérkőzésből 16 pontot szerzett. Ezen persze nincs, mit csodálkozni, mert az összes magyar labdarúgó játékos akkoriban a BTC-be zarándokolt, így volt kiből válogatnia a csapat vezetőségének.

 

A leírtakból úgy tűnik, hogy a bajnokság zökkenőmentesen zajlott. Volt azonban egy tavaszi mérkőzés, ami egy kis árnyékot vetett a BTC győzelmére. A Műegyetemi Football-Clubbal játszott és ismét nyert 5:2-re. Az MFC azonban megóvta a meccset, mert szerintük a BTC első gólja nem volt érvényes, ugyanis a labda nem jutott túl a gólvonalon. (Ekkoriban még háló nélküli kapuba rúgták a játékosok a gólokat.)

 

Első fokon semmisnek nyilvánították a mérkőzést, a közgyűlés azonban megváltoztatta a döntést és visszaadta a BTC 2 pontját. Erre az MCF nem indult az őszi bajnokágon. Döntését azzal indokolta, hogy a szövetség az egyetemi előadások megkezdése előtt írta ki a csapatot bajnoki mérkőzésre. Kiválása következtében az összes csapat mérkőzés nélkül kapta meg az MFC mérkőzés 2 pontját.

 

A másik egyetemi csapat, a BEAC sem maradt a II. osztályban s a szövetségben sem. A II. osztály győztese a 33-as FC lett. Habár a BSC-vel vívott küzdelme 0:0-ás eredménnyel zárult, mégis feljutott az I. osztályba, hiszen az MFC helye megüresedett. Az FTC-t is kötelezték osztályozóra, de ellenfelét, a Rákosszentmihályt 10:2-re megverte, így bent maradhatott az I. osztályban. Meg kell még említeni, egy érdekes dolgot. Megtehették a játékosok, hogy délelőtt a II. osztályban, délután pedig az I. osztályban játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az első bajnoki mérkőzés plakátja. BTC-BSC A BTC első bajnok csapata: Állnak Harsády, Klebersberg, Bádonyi, Minder, Buda, Lucius, Róka, Skrabák, Iszer. Ülnek Cservenka, Ordódy, Windett Manno Miltiadesz (BTC) az első bajnokság gólkirálya gólt lő a háló nélküli kapuba
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98