Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Február

Az első bajnoki mérkőzes

Budapesti Torna-Club I. 4:0 győz a Budapesti Sport-Club I. ellen.
Budapesti Torna-Club II. 3:2 győz a Budapesti Sport-Club II. ellen.

Budapest, február 17.

A magyar bajnoki mérkőzések első fordulója mult vasárnap kezdetét vette nevezett két klub első csapatainak mérkőzésével. A második csapatok mérkőzése előzte meg az első magyar bajnoki mérkőzést. Mindkettőről alábbiakban számolunk be.

A csapatok összeállítása a következő volt:
B.T.C. I. csapata.
Kapuvéd: Bádonyi.
Hátvédek: Harsády,Lucius.
Fedezettek: Klebersberg, Ordódy, Skrabák.
Csatárok: Cservenka, Buda, Róka, Ray, Minder.

B.S.C.I .csapata
Csatárok: Kertész, Terke, Dinits, Rames, Klein.
Fedezetek: Steiner, Fey, Klein G.
Hátvédek: Giszinger, Szedlyiák.
Kapuvéd: Juhász.

B.T.C.II. csapata.
Kapuvéd: Stobbe II.
Hátvédek: Coray, Iszer.
Fedetetek: Weyman, Schärtlin, Nyilassy.
Csatárok: Löcherer, Kakas II., Hajós, Kakas I., Bihary.

B.S.C.II. csapata.
Csatárok: Fülöp, Fischer, Payer, Balló, Fülöp.
Fedezetek: Sajó, Lábmer, Weisz,
Hátvédek. Lichtmann, Slovák.
Kapuvéd : Boros.

A matchet a nagy hideg miatt csak közepes számu közönség nézte végig, az olcsó hely azonban meglehetősen megtelt. Bár előre látható volt a B.T.C. könnyű győzelme, mégis a mérkőzés iránt nagy volt az érdeklődés, mert ez volt a B.S.C. első szereplése erősebb csapattal szemben. A B.S.C.-ról nagyon jó hírek keringtek, a melyek igazolást nyertek az általa eddig is kiküzdött másodrangú mérkőzések eredményeiben.


A bajnoki mérkőzést a második csapatok közti mérkőzés előzte meg, mely két 35 perczes küzdelemben lett eldöntve. A két csapat meglehetősen egyenlőnek mutatkozott, végül a B.T.C.-nak sikerült 3:2 aránynyal győznie.


3 órakor vette kezdetét az első csapatok mérkőzése. A sorsolásnál B.T.C. nyervén, a helyválasztó jogával él, igy a B.S.C.–ot illette meg a kezdés joga.


Kezdet után rövid ideig a B.S.C. támad, csakhamar átveszi azonban ezt a szerepet a B.T.C. csapata. A támadások meglehetősen váltakoznak és miután a védelem mindkét oldalon jól működik, a támadások hosszú ideig eredménytelenek maradtak. Meglepő volt a játék elején, hogy a B.T.C. fölénye nem volt észlelhető. Ez azonban csak átmeneti stádiumnak bizonyult, mert 1/4 órai játék után a B.T.C. játékosai határozottabban léptek fel és ettől kezdve mindinkább átterelődik a játék a B.S.C. térfelére.


Mindegy félórai játék után Minder Rayhoz adja a labdát, a ki élesen lövi a kapuba. Ez volt az egyedüli és az első félidő egyetlen goalja, mert közvetlenül a B.S.C. kapuja előtt megítélt két szabad rúgás sem hozott újabb eredményt.

Szünet után a már kifáradt B.S.C csapatával szemben a B.T.C. csapata nagy fölényt mutatott. A játék a második félidőben mindvégig a B.S.C területén folyt le és a B.T.C. kapuját egy izben se fenyegette komoly veszedelem.

 

A játék mindjárt eleinte igen hevesen kezdődött és ezuttal is a B.T.C bal csatársora vált ki gyors támadásával és szép összjátékával. Egy biztosnak látszó goalt, melyet Ray rúgott a B.S.C. kapujába, Róka a B.T.C embere akadályozott meg az által, hogy a kapuban állt, miért is a kapu felé repülő labda lábáról visszapattant. Húsz percz után Róka a 2-ik goalt adja be fejjel a B.S.C. kapujába. A védelem alkalmával egy izben Juhász a lábát oly erősen vágta oda a kapufába, hogy a játékot néhány pillanatra abba kellett hagyni. Tíz percz után Minder bal csatár Budához, a jobb szélre passzolja a labdát. Buda Rókához passzol, a mi a harmadik goalt eredményezte. A játék vége előtt még Minder, Buda, Róka összjátéka után negyedszer is beröpül a labda a B.S.C. kapujában.
A versenybírói tisztet a bajnoki mérkőzésen Speidl Zoltán (B. E. A. C.), a 2-ik csapatok mérkőzésénél Missky (M. F. C.) töltötte be.


A mi a két csapatról szerzett benyomásokat illeti, arról nem sok mondani valónk van.
A B.S.C. vasárnapi játéka után szép jövő előtt áll, a tavaszi szezonban azonban még nem számíthatjuk a B.T.C., M.U.E. és M. F. C. komoly ellenfelei közé. Tekintetbe véve azonban azt a körülményt, hogy ez a mérkőzés volt tulajdonképen az első erős matche, az eredményt respektábilisnak tartjuk és a csapat - különösen az első félidőben – nagyon szépen megállotta a helyét.


A B.T.C. csapata sokkal ismertebb semhogy szükséges lenne az egyes játékosokról ezuttal részletesen megemlékezni, inkább az általuk bemutatott játékról akarunk néhány észrevételt tenni. A csapatokon nagyon meglátszott a kellő training hiánya és a mi nem tetszett nekünk, az a tervszerűtlenség, melylyel csatáraink játszanak. Nagyon ügyesen viszik a labdát keresztűl az ellenfél mezején. A kapu közelében azonban fejüket vesztik és a legszebb alkalmakat elszalasztják. Ez különben a csapatnak régi hibája, melyen ez ideig segíteni nem sikerült, akárhogy kombinálják is a csatársort.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tavaszi-őszi labdarúgó bajnokság
Pálinkás Judit

Megalakult az MLSZ januárban, s mivel az egyesületek nem akartak várni az őszi bajnokságig, a magyar labdarúgó bajnokság tavaszi-őszi időszakkal kezdődött. Az első bajnokságot az I. osztályban természetesen nagy fölénnyel az alapító BTC nyerte.

 

A tavaszi szezonnyitó mérkőzés a BTC és a BSC között zajlott, mely a BTC 4:0-ás győzelmét hozta. A BTC az összes mérkőzését megnyerte. 100%-os bajnok lett, ami azt jelenti, hogy 8 mérkőzésből 16 pontot szerzett. Ezen persze nincs, mit csodálkozni, mert az összes magyar labdarúgó játékos akkoriban a BTC-be zarándokolt, így volt kiből válogatnia a csapat vezetőségének.

 

A leírtakból úgy tűnik, hogy a bajnokság zökkenőmentesen zajlott. Volt azonban egy tavaszi mérkőzés, ami egy kis árnyékot vetett a BTC győzelmére. A Műegyetemi Football-Clubbal játszott és ismét nyert 5:2-re. Az MFC azonban megóvta a meccset, mert szerintük a BTC első gólja nem volt érvényes, ugyanis a labda nem jutott túl a gólvonalon. (Ekkoriban még háló nélküli kapuba rúgták a játékosok a gólokat.)

 

Első fokon semmisnek nyilvánították a mérkőzést, a közgyűlés azonban megváltoztatta a döntést és visszaadta a BTC 2 pontját. Erre az MCF nem indult az őszi bajnokágon. Döntését azzal indokolta, hogy a szövetség az egyetemi előadások megkezdése előtt írta ki a csapatot bajnoki mérkőzésre. Kiválása következtében az összes csapat mérkőzés nélkül kapta meg az MFC mérkőzés 2 pontját.

 

A másik egyetemi csapat, a BEAC sem maradt a II. osztályban s a szövetségben sem. A II. osztály győztese a 33-as FC lett. Habár a BSC-vel vívott küzdelme 0:0-ás eredménnyel zárult, mégis feljutott az I. osztályba, hiszen az MFC helye megüresedett. Az FTC-t is kötelezték osztályozóra, de ellenfelét, a Rákosszentmihályt 10:2-re megverte, így bent maradhatott az I. osztályban. Meg kell még említeni, egy érdekes dolgot. Megtehették a játékosok, hogy délelőtt a II. osztályban, délután pedig az I. osztályban játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az első bajnoki mérkőzés plakátja. BTC-BSC A BTC első bajnok csapata: Állnak Harsády, Klebersberg, Bádonyi, Minder, Buda, Lucius, Róka, Skrabák, Iszer. Ülnek Cservenka, Ordódy, Windett Manno Miltiadesz (BTC) az első bajnokság gólkirálya gólt lő a háló nélküli kapuba
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Hull külügyminiszter a sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva...
A repülőgép problemája A repülőgép problemája
Mi lehet az oka annak, hogy használható repülőgép még mindig nincsen?...
Ottó főherczeg temetése Ottó főherczeg temetése
November 6-án temették nagy udvari és katonai gyászpompával Ottó...
Szent-Györgyi professzor felajánlotta Nobel-érmét Szent-Györgyi professzor felajánlotta Nobel-érmét
Szent-Györgyi professzor a finneknek ajánlotta fel Nobel-érmét....
A deportálásokról vall a véreskezű Endre László A deportálásokról vall a véreskezű Endre László
Félórás késéssel, fokozódó érdeklődés mellett folytatta a Népbíróság...
Évi másfélmillió pengős megtakaritás a szénáraknál
A kormány tagjai február hó 20-án Bethlen István gróf miniszterelnök...
A föld forgásának befolyása a lövedék pályájára A föld forgásának befolyása a lövedék pályájára
A pontszerű lövedék légüres térben parabolikus pályát ír le, melyet a...
Cellofán  tulajdonságai Cellofán tulajdonságai
Ha már letelt az előírt idő, akkor vízzel való hígítás által...
Csillagvizsgáló Csillagvizsgáló
Míg Chaplin csak másfélmillió dollárt keres évente, addig Harold...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98