Dtum
Login with Facebookk
1901 | Január

Bródy Hófehérkéje a Nemzeti Szinházban.

Január 18-án eredeti darab bemutatása volt: „Hófehérke”, regényes szinjáték három felvonásban, előjátékkal, írta Bródy Sándor. A szerző régebbi munkása az irodalomnak, s mint elbeszélő, regényíró és hírlapíró sokat dolgozik; két év óta „Fehér könyv” czímen havonként megjelenő köteteket is ad ki, melyeket egészen maga ír.

 

A szinpadon most jelent meg először egy különös elemekből szerkesztett szinművel, melyben a szerző jó tulajdonságai mellett elég szeszélyeskedést és darabos egyenetlenséget kapunk. Mindazonáltal a közönség a regényes szinjátékot jól fogadta s Bródy ezen az estén sok tapsban, kihivásban részesült. A darabban mesés, naiv részek, jelképies vonatkozások, rémlátomások, bizarrságok, kemény reálisztikus dolgok keverednek össze. A szerelem csábjának hatalma emelkedik ki belőle.

 

Az előjátékban egy éjjeli tivornyában ismerjük meg Balassát, egy nagyvárosi embert. Tiszta szerelemre vágyik, s el is megy keresni a mesebeli Hófehérkét, az ártatlan leányt. Balassa, a ki szimbólikus alaknak tünik föl, az erdélyi hegyek közt egy református lelkész házánál föl is találja Hófehérkét, a kis Marit, a kiben a szerző szeretettel és jól festi a másik szimbolikus alakot.

 

A felvonásban sok vonzó és meleg szinnel ábrázolja a lelkész-családot, a segédlelkésszel együtt, ki titokban szerelmes Mariba; mindig szereti a papjának leányát, de viszonzásra nem talál. Balassa és Mari boldog. Hanem ott van mellettök a csáb, az elzüllött falusi doktor szenvedélyes leánya, Helena, a ki megirigyli a kis gyönge Mari deli vőlegényét, s elhatározza, hogy Balassa az övé lesz.

 

A vőlegény is ingadozik. Helena atyja, ki bolondja leányának, nem bír belenyugodni a gondolatba, hogy leánya boldogtalan legyen. Mari meghal, a doktor megmérgezte. Senki sem sejti ezt. Ime a tiszta szerelem így pusztul el. A harmadik felvonásban Balassa és Helena már férj és feleség, s boldogoknak látszanak.

 

A gyilkos doktornak azonban nincs nyugalma, lelkiismereti furdalása elméjét is megtámadta. Lelke könnyebbüléseűl bevallja bűnét Balassának, a ki iszonyodva tudja meg, hogy Marit ez az ember megölte leánya boldogságáért. Balassa elmondja az apa vallomását Helenának is. Ekkor egyszerre megjelenik Mari szelleme; siratja önmagát, de megbocsát.

 

Ez a látomás mikor eltűnik haldokolva hozzák a doktort, a ki megmérgezte magát. Balassa irtózattal fordúl el tőle, s követeli nejétől, Helenától is, hogy hagyja ott a holttestet, az aszszony azonban nem akarja megtagadni atyját, ki érte ölt, s megparancsolja, hogy vigyék holttestét az ő szobájába.

 

A férj követeli, hogy válaszszon közte és a holttest közt, de Helena a holttestet követi, a férj pedig elűzi magától az asszonyt. Ez a darab befejezése, s körülbelül azt jelenti, hogy Balassa sóvárgása a tiszta szerelem után újra föléledt. A darab egyes részleteiben erősebb, mint teljes egészében.

 

Balassa szerepét Császár több józan és éles vonással látta el, mint a menynyit ez a homályos és romantikus jellem elbir. Török Irma egyszerű, érzelmes s megható volt a kis Mari szerepében. Márkus Emilia a szenvedélyes Helena alakját érdekesen dolgozta ki. Gabányi (a tiszteletes) és Rózsahegyi az epedő segédlelkész szerepében tetszett.

 

Györgyné is hangulatot keltett a dajka szerepében. Ujházi az orvos kemény és drámai alakját játszotta. A közönség az előadással is meg volt elégedve. Bródynak pedig iró barátjai első szinpadi jelentkezésére január 23-ikán estélyt rendeztek az „Otthon” írói körben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fenyő Miksa: Irodalmi vita Fenyő Miksa: Irodalmi vita
Rákosi Jenő folytatja támadásait Ady, Babits és Móricz ellen, meg...
Elfogott debreceni terroristák Elfogott debreceni terroristák
A proletádiktatura alatt alakitott terroristacsapat tagjai között...
Hét embert sulyosan megsebesitettt egy vadul vágtató, elszabadult konflisló Hét embert sulyosan megsebesitettt egy vadul vágtató, elszabadult...
Vasárnap este fél nyolc órakor a Ferenc József-híd pesti végén...
Tegyünk valamit! Tegyünk valamit!
Teasdale Ottó szövetségi urhoz.-Elnök ur, - engedje meg, hogy én, a...
Rippl-Rónai József kiállítása Rippl-Rónai József kiállítása
Még nem is olyan régen történt, hogy Rippl-Rónai József képei mély...
Új gyorskorcsolyázó világrekord Új gyorskorcsolyázó világrekord
A gyorskorcsolyázás 5000 méteres világrekordját húsz éven át Jaap...
Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat
Azt hiszem, megörvendeztetem az ujság hölgyközösségét, ha párisi...
Villamosság a toilette-asztalon Villamosság a toilette-asztalon
A letünt évszázadok történetének irói azokat az eseményeket tudták...
Négyezer ujpesti butorgyári munkás lép ma sztrájkba
Az ujpesti butorgyárakban alkalmazott munkások szombaton – mint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98