Dtum
Login with Facebookk
1901 | Január

Bródy Hófehérkéje a Nemzeti Szinházban.

Január 18-án eredeti darab bemutatása volt: „Hófehérke”, regényes szinjáték három felvonásban, előjátékkal, írta Bródy Sándor. A szerző régebbi munkása az irodalomnak, s mint elbeszélő, regényíró és hírlapíró sokat dolgozik; két év óta „Fehér könyv” czímen havonként megjelenő köteteket is ad ki, melyeket egészen maga ír.

 

A szinpadon most jelent meg először egy különös elemekből szerkesztett szinművel, melyben a szerző jó tulajdonságai mellett elég szeszélyeskedést és darabos egyenetlenséget kapunk. Mindazonáltal a közönség a regényes szinjátékot jól fogadta s Bródy ezen az estén sok tapsban, kihivásban részesült. A darabban mesés, naiv részek, jelképies vonatkozások, rémlátomások, bizarrságok, kemény reálisztikus dolgok keverednek össze. A szerelem csábjának hatalma emelkedik ki belőle.

 

Az előjátékban egy éjjeli tivornyában ismerjük meg Balassát, egy nagyvárosi embert. Tiszta szerelemre vágyik, s el is megy keresni a mesebeli Hófehérkét, az ártatlan leányt. Balassa, a ki szimbólikus alaknak tünik föl, az erdélyi hegyek közt egy református lelkész házánál föl is találja Hófehérkét, a kis Marit, a kiben a szerző szeretettel és jól festi a másik szimbolikus alakot.

 

A felvonásban sok vonzó és meleg szinnel ábrázolja a lelkész-családot, a segédlelkésszel együtt, ki titokban szerelmes Mariba; mindig szereti a papjának leányát, de viszonzásra nem talál. Balassa és Mari boldog. Hanem ott van mellettök a csáb, az elzüllött falusi doktor szenvedélyes leánya, Helena, a ki megirigyli a kis gyönge Mari deli vőlegényét, s elhatározza, hogy Balassa az övé lesz.

 

A vőlegény is ingadozik. Helena atyja, ki bolondja leányának, nem bír belenyugodni a gondolatba, hogy leánya boldogtalan legyen. Mari meghal, a doktor megmérgezte. Senki sem sejti ezt. Ime a tiszta szerelem így pusztul el. A harmadik felvonásban Balassa és Helena már férj és feleség, s boldogoknak látszanak.

 

A gyilkos doktornak azonban nincs nyugalma, lelkiismereti furdalása elméjét is megtámadta. Lelke könnyebbüléseűl bevallja bűnét Balassának, a ki iszonyodva tudja meg, hogy Marit ez az ember megölte leánya boldogságáért. Balassa elmondja az apa vallomását Helenának is. Ekkor egyszerre megjelenik Mari szelleme; siratja önmagát, de megbocsát.

 

Ez a látomás mikor eltűnik haldokolva hozzák a doktort, a ki megmérgezte magát. Balassa irtózattal fordúl el tőle, s követeli nejétől, Helenától is, hogy hagyja ott a holttestet, az aszszony azonban nem akarja megtagadni atyját, ki érte ölt, s megparancsolja, hogy vigyék holttestét az ő szobájába.

 

A férj követeli, hogy válaszszon közte és a holttest közt, de Helena a holttestet követi, a férj pedig elűzi magától az asszonyt. Ez a darab befejezése, s körülbelül azt jelenti, hogy Balassa sóvárgása a tiszta szerelem után újra föléledt. A darab egyes részleteiben erősebb, mint teljes egészében.

 

Balassa szerepét Császár több józan és éles vonással látta el, mint a menynyit ez a homályos és romantikus jellem elbir. Török Irma egyszerű, érzelmes s megható volt a kis Mari szerepében. Márkus Emilia a szenvedélyes Helena alakját érdekesen dolgozta ki. Gabányi (a tiszteletes) és Rózsahegyi az epedő segédlelkész szerepében tetszett.

 

Györgyné is hangulatot keltett a dajka szerepében. Ujházi az orvos kemény és drámai alakját játszotta. A közönség az előadással is meg volt elégedve. Bródynak pedig iró barátjai első szinpadi jelentkezésére január 23-ikán estélyt rendeztek az „Otthon” írói körben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Egy oczeánjáró hajó fűtőházában Egy oczeánjáró hajó fűtőházában
A czifra, hatalmas hajók mélyén, éles ellentétül a külső ragyogásnak,...
A deltánál - Gellért Oszkár új könyve A deltánál - Gellért Oszkár új könyve
Vékony kis füzet, de érdekes, mindenképen figyelemre méltó költőt...
Repülőkatasztrófa Repülőkatasztrófa
A nemrég lezajlott asperni nemzetközi repülőverseny sem mult el...
Az MTK göteborgi veresége Az MTK göteborgi veresége
Göteborgban rekordközönség előtt mérkőzött az MTK a Kamraterna ellen...
A nagyváradi katasztrófa A nagyváradi katasztrófa
A nagyváradi házbeomlás, bűnös könnyelműségnek az eredménye. Az...
A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a hústáplálék A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a...
Ha a húgysavas kristályok lerakodásának módja nem is egészen világos...
Teleszky a pénzintézetek megrohanásáról Teleszky a pénzintézetek megrohanásáról
A képviselőház deczember 8-án tartotta utolsó érdemleges ülését ebben...
Egy magyar utazó felolvasása Afrikáról
Báró Bornemisza Pál, kinek neve érdekes czikkei révén lapunk olvasói...
Elektromos áram a mezőgazdaságban Elektromos áram a mezőgazdaságban
Egy a mult évben olyan eljárást szabadalmaztatott, a melylyel a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98