Dtum
Login with Facebookk
1901 | Január

A XX-ik század első esztendeje

Az 1901-ik év, míg az egész keresztény világban a XX-ik századot nyitja meg, Magyarországon külön is nagy jubileumi év, mert a magyar állam szervezkedésének befejezését ezer esztendősnek hirdeti.


Az új esztendő 7772-ik a világ teremtése óta, 7499-ik a görög egyház és 5661-5692-ik a zsidók korszámítása szerint, 2651-ik Róma alapítása óta, 1112-ik őseinknek a mai Magyarországban való megjelenése óta, ezredik Szent István magyar trónra való jutása óta, 901-ik Magyarországnak az európai független államok közé történt besorozása óta, 660-ik a tatárjárás óta, 600-ik III. Endrének , az Árpád-ház utolsó ivadékának a halála óta, 463-ik a könyvnyomtatás föltalálása óta; 264-ik a magyar tudományegyetem, 99-ik a Nemzeti Múzeum alapitása óta, 71-ik Ferencz József király születése és 34-ik megkoronázása óta.

 

Legtöbb nap kedd lesz az új évben: keddel kezdődik és keddel végződik.


A farsangja rövid: január 7-től február 19-ig, tehát mindössze negyvennégy nap. Az új-év uralkodó bolygólya a hold. Mindössze egy teljes és egy gyűrűs napfogyatkozás s egy holdfogyatkozás lesz. Budapesten csak a holdfogyatkozás látható október 27-én és a gyűrűs napfogyatkozás november 11-én, reggel egynegyed nyolcz óra tájban.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Mikor kezdődik egy új évszázad?
Kántor Judit

Egy jól dokumentált ezredfordulón túl talán nem tűnik meglepőnek, hogy az 1901-es év újévi köszöntője nem a „kerek” 1900-at, hanem a következő esztendőt tartja az új évszázad kezdetének. Mindannyian emlékszünk azokra a sajtó- és egyéb vitákra, melyek azt lettek volna hivatottak eldönteni, hogy az új évezred 2000-ben avagy 2001-ben kezdődik-e? Az évek múltával a kérdés némiképp aktualitását veszítette ugyan, de „végső” megoldás nem találtatott.


A történelem során a különböző népek és vallások igen sokféle naptárt és évszámlálási módot alakítottak ki. Ezek közül néhány – például a zsidó és a mohamedán egyházi naptár – még ma is él, párhuzamosan az egész világon egységesen használt Gergely-féle naptárral.


A mai időszámítási mód még nincs kétezer éves, hiszen a középkori Európában még Diocletianus császár trónralépésétől (284) számlálták az éveket.


A ma is használt naptári elvet először Dionysius Exiguus római apát javasolta 532-ben, mivel nem tartotta méltányosnak, hogy időszámításunkat „egy zsarnok hatalomra jutásához” kössük. Ő javasolta először, hogy Jézus születése legyen az új kezdőpont.


Eme dátum körül azonban már ekkoriban is nagy volt a bizonytalanság s a mai legújabb csillagászati álláspont szerint most sem jó a rendszer, mivel Jézus valójában a mai időszámításunk kezdetének tekintett időpont előtt a 7. évben született.


S akkor még nem beszéltünk a hónap és nap problémájáról! A IV. század végétől ezt december 25-re teszik s időszámításunk e jelképes születési nap utáni 8. napon kezdődött el. Az időszámítás kezdete előtti évekre ekkor még nem gondoltak, valójában csak a XVII. századtól kezdték számlálni őket.


Időszámításunk első éve Dionysius rendszerében az 1. sorszámot kapta, tehát történeti időszámításunknak nincs nulladik éve. Ez a lehetőség fel sem merülhetett, mert az arab számírás Európában csak a X. század körül jelent meg, Dionysius korában a számoláshoz római számjegyírást használtak, amiből hiányzott a nulla. Az évek számolását sem kezdhették másként, mint egyessel! Ez történelmi tény, amit a hagyomány másfél évezreden át változatlanul megőrzött – s történelmi tényekről vitatkozni éppoly értelmetlen lenne, mint mondjuk arról, hogy miért sárga a citrom.


Az első évvel kezdődő számítási mód egyébként is sokkal közelebb áll a mindennapi logikához, hiszen amikor megszámlálunk valamit, akkor sem kezdjük a felsorolást nullával! Gondoljunk bele: hogy hangzana mondjuk egy olimpiai híradásban, hogy X. Y. szerezte meg a dicsőséges O. helyet!?


Az időszámítás kezdete előtti évek számlálásának bevezetésekor szintén kihagyták a nullát, eszerint a Kr. u. 1-et megelőző a Kr. e. 1. év. Ez a módszer már valóban okoz némi kényelmetlenséget az időszámítás kezdetét magában foglaló időtartamok hosszának kiszámolásakor, vitára bocsátani azonban ezt sem lehet, mert hagyományként ezt is elődeinktől örököltük.


S milyen logikátlan az ember! Annak ellenére, hogy a tudomány és a sajtó annak idején még egységesen 1901. január 1-re tette az új század kezdetét, a nagy ünneplés, „koczzintások és jókivánságok” mégis „1899 deczember 31-ére” estek.

 

S a „kerek számok bűvölete” azóta sem engedi ki markából az emberiséget és eufórikusan ünnepeltünk 1999. decemberében is. Legfeljebb arra voltunk hajlandóak – a tudomány és a fogyasztás szellemének adózva -, hogy 2000-ben megismételjük a mulatságot, hiszen egy jó buli mindig jár nekünk.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
BUÉK1901 BUÉK 1901 BUÉK
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98