Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

Elevenítsük fel az aratóünnepet!

A régibb időkben ünneppel végződött az aratás. A földesur, a gazda megvendégelte munkásait, a munkások felköszöntötték a gazdát. De a munkaadó és munkás egymáshoz való szives jóindulatának ez a szép szokása már kiveszőben van. Darányi Ignácz földmivelési miniszter azonban életre akarja hivni ismét, s valamennyi gazdasági egyesület elnökéhez felhivást küldött az idén, a melyben lelkükre köti, hogy hassanak oda, hogy a munkaadó és munkás közti jó viszony ápolására elevenitsék fel a régi aratási ünnepeket.


„Az aratási ünnep, - szól a miniszter felhivása – számbavehető költséget nem okoz s az együttes ünneplés helyett a munkásoknak készpénzben vagy természetben ráadásul a legtöbb gazda manapság is kiad annyit, a mennyibe az ünnep kerülne. Az ilyen adomány rideg kiosztása azonban nem pótolja az érintkezésnek azt a közvetlenségét, mely a munkás megbecsültetésének a jele s nem pótolja azt a patriarkhális sziveslátást, mely oly nagy hatással van a munkás kedélyvilágára s közelebb hozza a sziveket egymáshoz.”

 

Kéri tehát a gazdasági egyesületek közremüködését a szép szokás fölelevenitésére, valamint azt is, hogy közöljék vele azoknak a gazdáknak a nevét, kik már az idén arató-ünnepet rendeztek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aratóünnep Régi aratóünnep Régi aratóünnep
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98