Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

Komoly bevételek a képes levelezőlapokból

Alig van valami, a minek mostanában oly nagy divatja volna, mint a képes levelezőlapoknak. Nincs a művelt világnak olyan része, a hova ne hozna a posta néhanapján egy-egy levelezőlapot messze vidékek képével, vagy valami művészi ábrázolattal.

 

Minálunk különösen a hölgyek űzik nagy szenvedélylyel ezt a divatos „sportot” s nem ritka az olyan, a kinek több ezer darabból álló gyüjteménye van. Papirkereskedések, dohánytőzsdék, díszműáru üzletek kirakataiban napról-napra megújuló változatos sorozatait találjuk a levelezőlapoknak: az üzleti élelmesség úgyszólván naponként talál ki valami új formát e divat kielégítésére.


Körülbelül tizenkét éve most, hogy a képes levelezőlap világhódító körútjára indúlt. A képes levelezőlap tulajdonképpeni szülőhelye Németország. Itt már 1870 tájban kezdtek egyes vállalkozók képes levelezőlapokat árúlni, de általánosan csak mintegy tizenkét év óta terjedt el a divat. Az első képes levelezőlapokon csupa látképek voltak, innen a német nevük is (Ansichts-karte). Később azonban az ilyenekkel foglalkozó üzletemberek egymást igyekeztek leleményesség dolgában tulszárnyalni, s ma már a műiparnak és a nyomdászatnak számottevő czikke lett a képes levelezőlap.

Hogy mily arányokat öltött a levelezésnek ez a módja, mutatja a statisztika, a mely szerint az egész világon körülbelül két milliárd és háromszázhatvan millió képes levelezőlap kerül forgalomba egy év alatt. Ezen óriási összeg a különböző földrészek közt így oszlik meg: Európa 367 millió lakosára 1400 millió levelezőlap esik, Amerikára (126 millió lakos) 526 millió, Ázsiára (810 millió lakos) 374 millió, Ausztráliára (48 millió lakos) 43 millió, Afrikára (200 millió lakos) 16 millió képes levelezőlap esik évenként.


Magában Németorzságban
, melynek lakossága tudvalevőleg kerek ötven millió, 88 millió darab képes levelezőlapot küldöznek szét egy év alatt, a mi a német postának levélbélyegek fejében hat millió márkát jövedelmez. Második helyen e statisztikában Ausztria és Magyarország áll, ha e két államot együtt veszszük, 31 millió a száma azoknak a képes levelezőlapoknak, melyeket nálunk és Ausztriában évenként szállít a posta s egy millió ötvenezer korona ára levélbélyeg fogy el e czélra.

 

Aránylag kevés képes levelezőlap kerűl a postára Francziaországban, csak nyolcz millió darab, legkevesebb pedig az európai államok közül Törökországban: két millió. Aránylag véve roppant sok képes levelezőlapot adnak fel a kis Svájczban, csakhogy ezek legnagyobb részét nem az ottani lakosok küldik szét, hanem az ott utazó külföldiek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képeslap a Magas-Tátrából Képeslap a Magas-Tátrából Képeslap a Magas-Tátrából Képeslap a Magas-Tátrából Képeslap a Magas-Tátrából
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98