Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

A szerb király látogatása a czárnál

Még most sem bizonyos, hogy Sándor szerb király és hitvese csakugyan elmegy-e a czárhoz. Némely orosz lap azt irja, hogy a czári udvar nem tud semmit a látogatásról. A szándék ugyan megvan, de Sándort figyelmeztették, hogy a látogatás ugy tünnék föl, mintha tüntetés volna Ausztria-Magyarország ellen.

Más orosz lapok szerint a látogatás meglesz, a szerb királyi pár szeptember 10-ikén indul Pétervárra. Ugyanabban az időben a bolgár fejedelem is a czárnál lesz.


Sándor királyról és feleségéről Svájcban egy könyv jelent meg. A szerző neve helyett az van rajta, hogy: irta egy szerb államférfiu. Nem kevesebbel vádolja Sándor királyt, mint hogy atyja, Milán ellen merényletet szervezett: a sabáczi merényletben ő is, meg Draga királyné is részes. Milánnak azért volt az a kivánsága, hogy Ferencz József Ő Felsége ne engedje őt Szerbiában eltemetni.

 

A röpirat a trónörökös csempészésről azt mondja, hogy ezt csakugyan el akarták követni. Michel udvari orvos, ki Draga királynét sokáig gyógyitotta, megmondta, hogy családi örömekre nincs remény. Ezért elbocsátották és a királyné rokonát, Velicskovicsot nevezték ki udvari orvosnak, a ki azt mondta, hogy 1901 tavaszán családi öröm következik. Megerősítette ezt Caulet franczia orvos, a kit ugy világosítottak föl, hogy miután a királyné nem akar az országban körutra menni, orvosi okot mondjon, hogy nem mehet.


A királyné nővére, Petrovicsné áldott állapotban volt ekkor és hajlandó is volt a gyermekét átengedni a királynak. De ez ellen tiltakozott a születendő gyermek atyja, a miért egy időre el is kellett mennie Szerbiából. A trónörökös csempészése tehát nem sikerült, noha Sándor király is kivánta.
A röpirat ugy látszik, hogy hajszolása a feltünésnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sándor szerb király II. MIklós
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98