Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

Sülyedő falu

Olaszországban, Modena tartományban a lejtős hegyoldalon épült 900 lakosságu Vaglio falu márczius 21-én délután három-órakor elindult helyéből. Azóta valamennyi házával, temetőjével, szántóföldjével és rétjével együtt folytonosan csuszik a Scoltena-folyó medre felé. 

 

A mozgás lassu, óránként husz centiméter, naponként négy öt méter, de a lassu mozgás mellett is már valamennyi ház összedőlt. Már a második napon egy tó alakult, a mely kezdetben csak négyszögméter terjedelmű volt, de azóta folytonosan nagyobbodik.

 

Az első ember, a ki a föld elindulását észrevette, a falu plébánosa volt, a ki borzadva látta, hogy a plébánia háza elindult helyéről és lefelé csuszik. A plébános azonnal intézkedett, hogy a templomból s a szomszédos épületekből az összes ingóságokat elhordják.

 

A következő napon, márczius 22-ikén, a templom alatt levő falu is mozogni kezdett. A lefelé igyekvő földtömeg nyomása alatt valamivel lejebb hullámalaku földpuffadás támadt, a földrétegek egymáshoz szorultak és eltemették a köztük levő házakat.

 

A következő éjjelen a Scoltena medre hat méterrel emelkedet, vize pedig, minthogy nem volt lefolyása, az egész völgyet óriás tóvá változtatta át. Márczius 24-ikén reggel borzasztó dolog történt. A falu temetője hihetetlenül rövid idő alatt nyolcz métert emelkedett, a következő pillanatban pedig számtalan barázda és szakadás támadt a felületén, nagyon sok sír kinyílik s a bennük levő csontvázak és félig föloszlott holttestek a föld szinére kerültek. A mikor az történt, bedőlt a templom.


A falu pusztulását hegyomlás okozta a Scoltena folyó völgyében. Vaglio község fölött körülbelül egy kilométer szélességben a hegy sziklái a völgybe omlottak. Egész tölgyerdő is lecsuszott a hegyről, a völgybe zuhant s elzárta a Scoltena medrét.

 

A folyó most egész tavat alkot Vaglio község fölött s ez a tó folyton növekedik. A mely pillanatban a fölgyülemlett viztömeg áttöri a gátat, ujabb pusztulás fog bekövetkezni. Ujabb hirek szerint, a falu már megsemmisült, a házak mind bedőltek. Az elmenekült lakosok nyomora leírhatatlan, mert márczius 24-ike óta folytonosan havazott és szokatlan hideg uralkott.






uj

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98