Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

Csalás a lejárt sorsjegyekkel

A közelmultban az értékpapir-megsemmiristési törvény alkalmazása körül olyan eset fordult elő, amely figyelmünket ezen törvény rendelkezéseinek megvizsgálása felé irányitja.
Az eset röviden a következő:


Egy „Jósziv” sorsjegyet évekkel ezelőtt kihúztak 10.000 frt nyereménnyel. A nyerő fél nem jelentkezett. Végre most, évek múltán, megjelenik egy ügyvéd a Jósziv egyesületnél, bemutatja a budapesti keresk. és váltótörvényszék végzését, amelylyel az illető nyertes sorsjegyet megsemmisitette és kéri ennek alapján ügyfele részére a nyereményt kifizetni. Az egyesület ezen végzés alapján nemcsak jogositva, de kötelezve is lett volna a nyereményt folyósitani. Az egyesületi ügyész azonban mégis gyanúsnak látta a dolgot, a törvényszéknél megvizsgálta a megsemmisitési kérvényt és meggyőződött abból, hogy a megsemmisitést kérő fél az előzetes tulajdonjog valószínüségét csupán azzal mutatta ki, hogy becsatolt 5 drb elégett Jósziv sorsjegyet, amelyek számai ki voltak égve s amelyek egyikéről azt állitotta, hogy az a nyertes sorsjegy.

 

Minthogy ez alapon az ügyész semmi megnyugvást nem szerzett arra nézve, nem forog-e itt visszaélés fönn, a jogerős megsemmitési végzés dacára megtagadta a kifizetést, kitéve az egyesületet a pörnek – azzal a szándékkal, hogy a pör folyamata az ujságokban nyilvánosságra lesz hozható és igy a sorsjegy esetleges jogos tulajdonosa figyelmessé válik és jelentkezni fog. Egy véletlen még egyszerűbben igazolta az egyesület aggályait. A sorsjegy valódi tulajdonosa, egy felsőmagyarországi községi jegyző, véletlenül utána nézett egyetlen Jósziv sorsjegyének és úgy tudta meg, hogy azt már évekkel előbb kihúzták 10 ezer frt főnyereménynyel. Természetesen rögtön jelentkezett az egyesületnél nyereményeért, ahol – miután a sorsjegy valódiságát kétségtelenül konstatálták a nyereményt ki is fizették, azt az egyént pedig, aki a sorsjegy megsemmisitését kérelmezte, letartóztatták és ez most büntető vizsgálat alatt áll.


Előadtuk ezt az esetet, mert ebből világosan kitűnik az értékpapir-megsemmisitési törvénynek teljesen fogyatékos volta. Ha a „Jósziv” ügyésze valami ösztönszerű aggodalomtól vissza nem tartva, a megsemmisitési végzés lapján folyósitja a nyereményt – amire nemcsak jogositva, de határozottan törvényesen kötelezve is volt, - akkor a sorsjegy jogos tulajdonosa hiába vette volna később észre, hogy sorsjegyét főnyereménynyel kihúzták, mert a birói végzés jogerősen megsemmisitette az ő sorsjegyének hatályát. Itt tehát merő véletlen, az egysületi ügyésznek valósággal körültekintő óvatossága és meggyőződésének bátorsága, ellensúlyozta a törvény hiányait. De lehet-e ilyen véletlenre elvileg, mindig számitani?


Tényleg ugy áll a dolog, hogy egy, élelmes csalókból ad hoc összeálló szövetkezet kitünően képes lenne arra, hogy a „közforgalom tárgyát képező értékpapirok birói megsemmisitéséről és elévüléséről” rendelkező 1881. XXXIII. t.-cikket a saját hasznára gyümölcsöztesse. Egyszerüen előveszik a sorsolási értesitő egy számát és kiirják abból azoknak a nyertes sorsjegyeknek a számait, a melyek nyereségeit, noha 2 év óta lejártak, nem vették föl a jogosultak. Ezekről már föl lehet tételezni, hogy nem igen kisérik figyelemmel sorsjegyeiket. Azután beadnak ezekről megsemmisitési kérvényeket, a melyekben – minthogy a törvény 4.§-a szerint valószinüvé tartoznak tenni, hogy az értékpapir az ő birlalásukból veszett el – a szövetkezés többi tagjaira, mint tanukra hivatkoznak, a kik látták az illető sorsjegyet a folyamodó birtokában.

 

Ezek ily értelemben tanuskodnak is, mire a biróság nem tehet egyebet, mint hogy kibocsátja a megsemmisitési hirdetvényt és azt a hivatalos lapban háromszor közzéteszi. Minthogy pedig a hivatalos lapot bizonyára nem kiséri szemmel az a sorsjegybirtokos, a ki még sorsjegyei huzásait sem tartja nyilván, letelik a törvényes 3 év, a nélkül, hogy a tulajdonos jelentkeznék. Ennek igazolása után pedig a biróság kibocsátja a megsemmisitési végzést, a melynek alapján „a megsemmisitett értékpapir a kiállitó irányában hatálytalanná válik és az, a kinek kérelmére a megsemmisité kimondatott, követelheti, hogy neki a megsemmisitett helyett uj értékpapir adassék ki, illetőleg a lejárt követelés fizettessék ki.” (30.§.). Vagyis a mi esetünkben a szövetkezet tagjai a 3 év elteltével fölveszik a nyereményeket, az igazi sorsjegyek tulajdonosai pedig, ha később rájönnek a turpisságra, értéktelen papirok birtokában vannak, a melyek alapján többé semmi jogokat nem érvényesithetnek.

Teljesen világos előttünk, hogy ez a megsemmisitési eljárás, ugy, a mint az 1881. évi törvény szabályozza, lehet talán helyes közönséges értékpapiroknál, a melyeknél az inger csalás elkövetésére az összegnél fogva sem lehet tulságosan erős, a hirdetési határidő hossza pedig egyenest elriasztó, de semmiesetre sem megfelelő egy nyereménynyel kihuzott sorsjegyre nézve, a melynél a törvény kijátszásának inger természetszerüleg a nyeremény nagysága által lényegesen fokoztatik. E mellett a csaló koczkázata nem nagy, mert utóvégre föl lehet tenni, mint valószinü, hogy az a sorsjegybirtokos, a ki 2-3 éven át nem nézett utána sorsjegyének, még 3 éven át sem fogja olvasni a hivatalos lapot, a mely nem képezi épen a nagyközönségnek szokásos olvasmányát. De még ha ki is derülne véletlen folytán a hamisság, akkor is védekezhetik a hivatásszerü „megsemmisitő” azzal, hogy hasonló számu sorsjegye tényleg volt, hogy eltévesztette csak a számot és igy esetleg még a büntető fenyiték sulya alól is kivonhatja magát.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98