Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

Meghalt Khina legnagyobb államférfia, a már 80 éves Li-Hung-Csang,

Az egyedül magának élő roppant khinai birodalom most a hóditások czélpontja. Felosztásán a hatalmak még nem birnak megegyezni. Késleltetik tehát s mindenik ugy tesz, mintha barátja volna a khinai kormánynak.


A mennyei birodalom e válságos állapotában halt meg a mult héten Khina legnagyobb államférfia, a már 80 éves Li-Hung-Csang, a ki alkirály volt. Az európai hatalmakkal ő vezette a békealkudozásokat, a szorongott khinai kormány belátására bizott mindent.

 

Ravasz politikus volt, de hazája érdekét és saját javát nem szokta elfeledni. Hosszabb utazást tett Európában, s megismerte az itteni törekvéseket. De ekkor már öreg ember volt és nem intézhetett új politikát. A császárné előtt kegyvesztett lett is, hanem eszét nem nélkülözhették s újra kegyelembe fogadták.

 

Halála után, koporsójában az özvegy császárné nagy czimekkel ruházta föl. Ez a kitüntetések egy neme Khinában, s a kitüntetést az elhunyt gyermekei öröklik.


A mi pedig a khinai ügyekben most legfontosabb, az Japán fenyegető magatartása Oroszország ellen és a khinai császári udvar kétszinű magatartása a szövetséges hatalmak iránt.

 

Oroszország szerződést kötött a nagy szorongatásba jutott Khinával, hogy egy jókora tartomány, Mandsuria, az övé legyen. Ez a szerződés még nincs rendben. Li-Hung-Csang folyton halogatta az aláirást, bele is halt. Japán pedig, mely rávetette szemét a Mandsuriára nagyon veszedelmesnek találja, hogy épen ott terjeszkedjék az orosz hatalom.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98