Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Szipjagin miniszter gyilkosa

Most már azt sem tudni, hogyan hívják Szipjagin belügyminiszter gyilkosát. Először Balsanernek mondták, azután Malisevnek, újabban Busirovnak .

Talán nem is kievi diák, hanem finn, a ki hazája jogainak elkobzásáért akart bosszút állni. Voltak-e bűntársai? Az orosz rendőrség külföldön is kutatja.


Annyit már megállapítottak, hogy a hadsegédi egyenruhát a finnországi Viborgból szerezték, s hogy a gyilkos Finnországban öltözött át; polgári ruháit egy finn nyaralótelepen dobta el, a hol megtalálták s Pétervárra vitték.


A gyilkos április 9-én Szaratovból Viborgba érkezett, a honnan naponta Pétervárra utazott. Hogy Viborgban volt, ezt a nála talált ostya árulta el, a melyben fejfájás ellen való szer volt. Az ostyán ugyanis rajta volt a viborgi gyógyszertár pecsétje.

 

A gyógyszertárban kérdezősködni kezdtek és később arczképről a vasúti állomás csendőre is megismerte a gyilkost, a kit azután szembesítettek a csendőrrel.

 

A gyilkos a revolverről, a melylyel a minisztert megölte, leráspolyozta a számot, hogy ne tudhassák meg, mely boltban vásárolta a gyilkos szerszámot, de nagyított fotografikus fölvételekkel mégis sikerült megtudni ugy a számot, mint az üzlet czímét.


A rendőrség megmarad ama meggyőződése mellett, hogy igenis vannak bűntársai, mert a vizsgálat azt mutatja, hogy Busirov forradalmi pártnak volt az eszköze és ennek a megbízásából követte el tettét.

 

Kiderültnek mondják, hogy az egész orosz minisztérium ellen összeesküvést szőttek. Az összeesküvés Finnországban keletkezett, de szálai elnyúlnak egészen Londonig és Zürichig. Varsóban az összeesküvés gyanuja miatt negyven embert elfogtak.

 

Lehetséges, hogy egy kis erőszak van a vizsgálat menetében s az orosz kormány, hogy ha már merénylet történt, valami hasznot szeretne belőle huzni és Finnország ellen ujabb kegyetlenség elkövetésére akarja ürügyül fölhasználni.


A gyilkos a merénylet után való nap töltötte be 21-ik életévét és így legfeljebb 13 évi kényszermunkára ítélhető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98