Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

Uszóink Bécsben

A bécsi uszó-szezon legnagyobb eseménye zajlott le a mult hetekben, midőn az angol úszók köztük a világbajnok Jarvis az I. Wiener Amateur Schwimm-Club meetingjének részvételükkel rendkívüli érdekességet kölcsönöztek.

 

A sportkörök főérdeklődése főleg Jarvis szereplésében összpontosult, kinek fenomenális uszásában alkalma volt gyönyörködni a megjelent szép számu nézőközönségnek.

 

Jarvis specziális uszásmodora, melylyel az 1609 méteres távot egyenletes tempóban, látszólag minden erőlködés nélkül végig uszta, bámulatba ejtette nemcsak a laikusokat, hanem azokat is, kik a különböző uszásmodorok fortélyait, előnyeit és hátrányait ismerik.

 

Angol tempóban uszik, tehát féloldalt fekve bal karját kiemeli, majd azzal a vízben erőteljes csapásokat vesz, míg jobb karja folyton vízben végzi az egyenletes kiadós huzásokat. Jarvis uszúmodorának előnye azonban nem a kézmozgásban, hanem a lábmozgásaiban rejlik. Mialatt teste ugyszólván a víz felszinén van, lábai felváltva tempóznak s ezáltala a folytonos haladást ép annyira segítik elő, mint az evezésnél a derék és a karok együttes müködése.

 

A continentális uszók, megszokták a lábak együttes mozgását; a has felé huzást s a béka uszási modorához hasonlóan, a lábszárak együttes kifelé rugását. E módszernek nagy hátránya az, hogy a lábak előrehzása az előtte levő  nagy víztömeg ellenállását idézi elő, a mi erős igénybevételt s a haladásnak pillanatnyi megszüntét vonja maga után; az ujból való lendületbe jövés viszont ujabb erő felhasználását tételezi fel, mely természetszerűen csakhamar kimerültséget idéz elő.

 

Jarvis modorában uszva azonban a víznek ellenállása a lábszárak felváltott előre huzása folytán kisebb területre szorítkozik, tehát az erő igénybevétel csekélyebb; a haladásban pedig szünet a lábszárak ritmikus mozgása folytán nem állhat be, míg a rövid távokon a magyar tempó érvényesül legjobban.


Jarvis Bécsben az 1609 méteres versenyt tetszés szerint nyerte: 1 p. 28 mp. alatt tevé meg az első 100 métert s végiguszva ezen sebességgel, mint valami csavargőzös szelte a vizet, erőteljes lábtempói nyomában kis örvényeket idézvén elő. Ellenfelei csak az első 2 hosszon át birták ki az öldöklő tempót, míg Jarvis látszólag nagyobb erőlködés nélkül, klasszikus nyugalommal tette meg a távot.

Halmay a víz hidegsége miatt adta föl a versenyt s példáját Kiss is követte, míg Orlik és Milella tovább uszva tetemes hátránynyal fejezték be a versenyt. Elért eredmények a continentális viszonyokat tekintve véve jók. Halmay aligha verte volna meg őket e távon. A 402 1/2 méteres futamban Jarvis ismét győzött ; Halmay két hosszat vele tartott s azután kiállt, nyilván nem birta ki az angol öldöklő tempóját.

 

100 méteren Halmay győzött, a mi különben előrelátható volt, hiszen Jarvis a rövid távon is ugyanazon modorban uszik, mint hosszun s legfeljebb csapásai gyakoribbak. Persze szivesebben láttuk volna e távon Halmayval szemben az idei angol rövidtávbajnokság első három helyezettjének egyikét (Lane, Cavill vagy Derbyshire-t) kik 100 yardot 1 percz alatt uszva a 100 métert minden bizonynyal 1 p. 7 mp.-en belül teszik meg, mely eredmény 9 mp-el jobb a Halmay által Bécsben elért eredménynél.

 

Jarvison kívül a többi angol egyáltalán nem klasszis; uszóink velök könnyen végeztek s fölényük leginkább a staféta-uszásban mutatkozott. A plunging Römer zsákmánya lett, ki 1892 méteres ugrásával szépen győzött az angol Henry felett. Az ujabb uszógeneráczió egyik legjelesebb tagja Guttman József (Guttman Hajós Alfréd olympiai bajnokunk testvér-öcscse) aratott fényes diadalt a juniorok versenyében, győzelmével bizonyságot téve arról, hogy az osztrákoknál hasonlíthatatlanul jobb fiatal tehetségekkel rendelkezünk s nyugodtan tekinthetünk uszó-sportunk jövöje elé, mely ily kezekbe van letéve.


Hogy mennyire becsülték a bécsi uszókörök juniorjaink jeles képességeit, mutatja ama körülmény, hogy a bécsiek szerint igazságos handicapban előnyt adtak olyan uszóknak, kik az osztrák uszó-körökben jó hírnévvel dicsekednek, sőt egyik-másik már klubbajnokságot is nyert.


Uszóink ez idei bécsi szereplései tehát ujabb diadallal gyarapították uszó-sportunk jó hírnevét. Ha az angol Jarvis nem lett volna ellenünk, ugy a császárdíj győztese idén magyar lenne, mert rövid és közép távra feltétlen jobb versenyzőkkel rendelkezünk, mint a kontinens bármely nemzete, s csak hosszabb távon akadtak olyanok, kik a mieinkkel sikeresen felvehetnék a küzdelmet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A M.U.E. staféta-úszócsapata Bécsben. Balról: Halmay, Kiss, Gräfl, Sugár John Arthur Jarvis angol úszóbajnok a Szajna öblének átúszására készülődik
Cikk-ajánló
Szerencsétlenség egy templomban Szerencsétlenség egy templomban
Bécsben az altierchenfeldi templomban február 2-ikán délután négy...
A blokk szaga A blokk szaga
Szterényi báró után a liberális blokk díszgojai vonultak föl a Hangya...
A repülőgép problemája A repülőgép problemája
Mi lehet az oka annak, hogy használható repülőgép még mindig nincsen?...
Modern költők Modern költők
Kosztolányi Dezső, ki fiatal költőink között eddig is a legtöbb...
Korányi pénzügyminiszter Párisban a kölcsön elhelyezéséről tárgyalt Korányi pénzügyminiszter Párisban a kölcsön elhelyezéséről...
A szanálási törvényjavaslatok megszavazása óta a kormány a külföldi...
Hócipő Hócipő
Te nem találod őket elragadónak kedves olvasó? Hölgyeinket értem,...
Agyunk csodái, az agytekervények Agyunk csodái, az agytekervények
De nézzük csak az állatokat. A bálnának 4700 gram súlyú agyveleje...
A svájci köztársasági szövetség uj elnöke A svájci köztársasági szövetség uj elnöke
A gazdaságilag és politikailag folyton erősbödő svájci köztársasági...
Elodázhatatlanul szükséges a parlament reformja Elodázhatatlanul szükséges a parlament reformja
A napilapok egyértelmüen jelezték, hogy a mostani válság megoldása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98