Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

Garnault orvos kisérlete

Garnault párisi orvos megczáfolandó a berlini dr. Koch állítását, mely szerint az állati tüdővész az emberre nézve nem ragályos, beoltotta magát egy tüdővészes tehénből, elszánva magát a halálra.

 

Az első beoltás hatás nélküli volt, tehát másodszor is beoltotta magát julius 15-ikén. Pár nappal ez előtt Garnault így nyilatkozott állapotáról: „Véleményem szerint nagyon valószinű, hogy a beoltás halálomat okozza. Életem árán akartam bebizonyítani, hogy mennyire alapos az a könyvem, a melyben a Koch-féle elmélettel szembeszálltam.”

 

E hó 3-ikán levelet irt a párisi lapokhoz s jelentette, hogy bőrének levágott darabjait Truffier tanár a Pasteur-intézetben megvizsgálta. Még eddig nem találtak tüdővész-baczillusokat, de ezek hasonló esetekben csak két hét múlva lépnek föl.


Garnault elszánt kisérletétől az orvosok semmi eredményt sem várnak. Különben Garnault maga sem nem akar meghalni, mert ha karján mutatkoznak a tuberkolózis jelei, a fertőzött részt kivágatja.

 

Eddig egészséges. Dr. Koch szerint Garnault kisérletei sem nem komolyak, sem nem tudományosak. Egyáltalában nem hisz azoknak bizonyító erejében. Az eredmény csak hónapok mulva volna várható. Állatorvosok, a kik beteg hússal való érintkezés közben megsértették magukat, a gümőkórcsira képzete ugyanama tüneteit mutatják, de azért egyáltalában nincsenek a betegségtől fertőzve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98