Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

A villamos

A mint hogy Budapestet el sem lehetne képzelni a várpalota, a citadella, Mátyás-templom és Lánczhid nélkül, ép úgy elválaszthatatlan képétől, utczai életétől immár a villamos kocsi is, mely halk csöngetésével figyelmezteti az embert, hogy vigyázzon.


S most már nem is hiába szól intő csöngetése, nem úgy, mint eleinte. Az első években ugyanis igen sok embert elgázolt, míg ujabb időben már örvendetesen alább szállott a balesetek száma, elannyira, hogy a hivatalos statisztikai kimutatás szerint immár a lassan döczögő terhes kocsik több áldozatot szednek, mint a gyorsan tova sikló villamosok. A közönség vigyáz már rájuk, mig a terhes kocsiknak oda se néz.


Tömérdek kisérletet tettek különféle mentőkészülékekkel, de úgy látszik, csak egyetlen biztos mentő van: az óvatosság, még pedig első sorban a közönség részéről. A statisztikai kimutatás szerint tiz baleset közül tulajdonkép csak egyszer hibás a villamos, a mikor az eleje üt el az utczán járókat, mig kilencz esetben a kocsi oldalainál esik a baj, vigyázatlan le- és felszállások alkalmával, stb.


A villamos különben rendívül népszerű s reggeli hat órától kezdve éjjeli tizenegyig úgyszólva mindig zsufolva van. A mi nem is csoda, mert vonalai most már az egész várost és környékét beágazták s nehány fillérért nagy távolságokra szállítja az embert.


Azonban ha általában mindig sokan járnak is a villamoson, igazi szüretje akkor érkezik el, ha az időjárás megváltozik: esni, vagy havazni kezd. Ilyenkor mindenki igyekszik a villamosba húzódni s még talán a tizedik szem hó se esik, midőn le kell ereszteni a kis táblát, melyre ez van írva: „Megtelt”. No, de mindjárt jön a második, harmadik, tizedik kocsi s egymás után fedél alá jut mindenki.


Ha nagyon rosz az idő, még a kis tiltó táblának sincs tekintélye. Hiába hirdeti rendületlenűl, hogy „megtelt”. A közönség valósággal ostrom alá fogja s megmutatja, hogy milyen is hát a kocsi, mikor igazán megtelt.


Képünk is egy ilyen ostromot tüntet fel hóesés idején. Jobbról-balról, előlről, hátulról tódulnak a jámbor villamosra, veszedelemben forog még a megállóhelyen táborozó utczai kofa is, - s egy percz alatt már be van véve a havas tetejű mozgó vár, mely végre is nem tehetvén egyebet, megadja magát sorsának, csönget s összezsúfolt terhével morogva tovább sikamlik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98