Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

Evezős training

Az evezős versenyek közeledtével mindinkább benépesül training-csapatokkal nagy Dunánk s annak különösen újpesti holt ága, hol naponta láthatjuk egyletünk csapatait trainereik felügyelete mellett a hazai s a bécsi versenyekre készülődni.


Fővárosi egyleteinknél divatos, versenyzőikre vonatkozó titkolódzás és ellentmondó híresztelések kellő mérlegelésével érdekes regattát jelezhetünk.


Csaknem valamennyi egylet teljes erejéből szándékozik résztvenni a versenyeken s az e czélból hozatott trainerek most kezdik véglegesen összeültetni csapataikat, melyek közül különösen említésre méltó a Nemzeti 8-asa, mely már tavaly is legjobb volt monarkiánkban s az idén is a tavalyi összeállításban veszi fel a küzdelmet Bécsben, Budapesten és Szegeden társegyleteivel, melyek közül legnagyobb ambitióval a Pannónia 8-asa trainiroz.


Senior 4-es számokra a Nemzeti, Pannónia, Duna és Sirály egyletek készülődnek. Véleményünk szerint sikerrel itt is a Nemzeti 4-ese veszi majd fel a küzdelmet osztrák szomszédainkkal, kik felett már tavaly is győzedelmeskedett; jó még a Pannónia 4-ese is; a Duna csapata még nincs kiválogatva, mivel trainerük Terrier még nem érkezett meg.


A Junior 4-es számokra legnagyobb a konkurrenczia. Legtöbbet várunk a Neptun csapatától, melynek legénysége már résztvett versenyeken s úgy testalkat, mint kitartás és gyakorlottság tekintetében kiváló.

 

A Pannónia csapata erő dolgában felette áll minden eddig a Dunán szerepelt 4-esnek, tagjai: Gillemot Ferencz, Bauer Rezső, Halmay Zoltán, Graefl Ödön kellő training mellett véleményünk szerint 1-2 év mulva külföldi csapatokkal szemben is diadalmasan megállhatják helyöket.


Skiffistáinkat erős trainingre sarkalja azon hír, hogy Paukovits tavalyi legyőzője Müller részt vesz úgy a bécsi, mint a budapesti regattán. Wetzel György a tavalyi junior számok fölényes győztese Barry trainer alatt végez erős munkát, s a kik látták nagy formáját, nem kételkednek abban, hogy revansot vesz Paukovits tavalyi vereségeért. Boronkayt Harding trainirozza, s ha visszanyeri régi képességeit úgy egyletének még dicsőséget szerezhet. Manno Miltiadest trainere Follex most avatja be a scull-evezés legtitokzatosabb részleteibe.


Junior skiffisták nagyszámban fogják élénkíteni versenyszámainkat, kik közül felemlíthetjük Schey a Duna, Hausner és Lakner a Neptun, Suppan Nemzeti, dr. Picker R. a Sirály, Parnitzky a Pannónia tagját.


Ezzel körülbelül megvilágosítottuk egyleteink idei versenykészülődését, mely ha tovább is ilyen mértékében folyik, nyugodtan nézhetünk a külföldiekkel felveendő küzdelmek elé.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Evezősök
Pálinkás Judit

Az evezősök között sok sportoló neve ismerősként csenghet számunkra. Leghíresebbek a Pannónia 4-esének evezősei: Gillemot Ferencz, Bauer Rudolf, Halmay Zoltán és Graefl Ödön.


Gillemot Ferenc először kerékpárosként szerzett magának nevet a sportban. Kétszer is megnyerte a Budapest-Siófok kerékpáros versenyt. Később atletizált, evezett és futballozott.


Bauer Rudolf lett az 1900-as párizsi olimpia magyar diszkoszvető bajnoka. A diszkoszvetés új módszerét is kifejlesztette. All-round sportolóként ismerték a sportrajongók. Jeleskedett labdarúgásban, evezésben és úszásban, de eredményesen szerepelt torna és vívóversenyeken is.


Az evezős 4-es következő tagja szintén olimpiai bajnokunk: Halmay Zoltán úszó. A párizsi olimpián a 200 m-es és 4000 m-es gyorsúszásban a 2. és az 1000 m-es gyorsúszásban a 3. helyet szerezte meg.


Kiválóságaink sorát Graefl Ödön, úszó, vízilabdázó zárja. A vízi sportok lelkes hívét tisztelhetjük benne, aki az ún. magyar tempót - a lábmunka nélküli váltott karú úszást - vezette be az úszásba.


Bár nem a fent említett díszes társaságban evez, de kihagyhatatlan tehetséges sportolóink felsorolásából Manno Miltiadesz neve. All-round sportolóként kimagasló eredményeket ért el számos sportágban. 1898-ban megnyerte a Budapest-Siófok kerékpárversenyt. Labdarúgóként a Budapesti Torna Club-ban (BTC) játszott. Az egypárevezős hajó kapitányaként 11-szer nyerte meg a magyar bajnokságot, de a nemzetközi versenyeken is jól ismerte hajója a célba vezető utat. Érdekelte még az atlétika és a síelés. 1902-től kezdett el korcsolyázni és kiváló gyorskorcsolyázó vált belőle.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannónia evezős-egylet csapata. (A közepén Mr. Follet angol trainer.) A Pannónia evezős-egylet nyolczas csapata Manno Miltiades a bajnoki versenyben
Cikk-ajánló
Szépség, báj, sőt… tudás a hölgyevezősök versenyén Szépség, báj, sőt… tudás a hölgyevezősök versenyén
Juventus Hölgyevezős Club vasárnap rendezte meghívásos háziversenyét...
Új amerikai könyvek Új amerikai könyvek
Hadd számoljak be néhány új amerikai munkáról. Sajnos, ebben a...
A németországi kommunista zavargások tovább tartanak A németországi kommunista zavargások tovább tartanak
A közép-németországi kommunista zavargások még egyre tartanak. A...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Az aradi-csanádi vasút egy motorkocsit szerkesztett, a melyet útnak...
Zsidó tagok nélkül tartja közgyűlését az idén a tőzsde Zsidó tagok nélkül tartja közgyűlését az idén a tőzsde
A budapesti áru- és értéktőzsde közgyűlése minden évben rendszerint...
A Magdeburgi Hellas uszóversenye A Magdeburgi Hellas uszóversenye
Magdeburgi Hellas uszóversenyének fontosabb eredményei: 3x50 méteres...
 Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Kmetty János és Csorba Géza Kmetty János és Csorba Géza
Két jóravaló tehetséges fiatal művész szól a közönséghez; több...
A termés A termés
A földmívelésügyi minisztérium hatalmas munkát adott ki a héten, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98