Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

Evezős training

Az evezős versenyek közeledtével mindinkább benépesül training-csapatokkal nagy Dunánk s annak különösen újpesti holt ága, hol naponta láthatjuk egyletünk csapatait trainereik felügyelete mellett a hazai s a bécsi versenyekre készülődni.


Fővárosi egyleteinknél divatos, versenyzőikre vonatkozó titkolódzás és ellentmondó híresztelések kellő mérlegelésével érdekes regattát jelezhetünk.


Csaknem valamennyi egylet teljes erejéből szándékozik résztvenni a versenyeken s az e czélból hozatott trainerek most kezdik véglegesen összeültetni csapataikat, melyek közül különösen említésre méltó a Nemzeti 8-asa, mely már tavaly is legjobb volt monarkiánkban s az idén is a tavalyi összeállításban veszi fel a küzdelmet Bécsben, Budapesten és Szegeden társegyleteivel, melyek közül legnagyobb ambitióval a Pannónia 8-asa trainiroz.


Senior 4-es számokra a Nemzeti, Pannónia, Duna és Sirály egyletek készülődnek. Véleményünk szerint sikerrel itt is a Nemzeti 4-ese veszi majd fel a küzdelmet osztrák szomszédainkkal, kik felett már tavaly is győzedelmeskedett; jó még a Pannónia 4-ese is; a Duna csapata még nincs kiválogatva, mivel trainerük Terrier még nem érkezett meg.


A Junior 4-es számokra legnagyobb a konkurrenczia. Legtöbbet várunk a Neptun csapatától, melynek legénysége már résztvett versenyeken s úgy testalkat, mint kitartás és gyakorlottság tekintetében kiváló.

 

A Pannónia csapata erő dolgában felette áll minden eddig a Dunán szerepelt 4-esnek, tagjai: Gillemot Ferencz, Bauer Rezső, Halmay Zoltán, Graefl Ödön kellő training mellett véleményünk szerint 1-2 év mulva külföldi csapatokkal szemben is diadalmasan megállhatják helyöket.


Skiffistáinkat erős trainingre sarkalja azon hír, hogy Paukovits tavalyi legyőzője Müller részt vesz úgy a bécsi, mint a budapesti regattán. Wetzel György a tavalyi junior számok fölényes győztese Barry trainer alatt végez erős munkát, s a kik látták nagy formáját, nem kételkednek abban, hogy revansot vesz Paukovits tavalyi vereségeért. Boronkayt Harding trainirozza, s ha visszanyeri régi képességeit úgy egyletének még dicsőséget szerezhet. Manno Miltiadest trainere Follex most avatja be a scull-evezés legtitokzatosabb részleteibe.


Junior skiffisták nagyszámban fogják élénkíteni versenyszámainkat, kik közül felemlíthetjük Schey a Duna, Hausner és Lakner a Neptun, Suppan Nemzeti, dr. Picker R. a Sirály, Parnitzky a Pannónia tagját.


Ezzel körülbelül megvilágosítottuk egyleteink idei versenykészülődését, mely ha tovább is ilyen mértékében folyik, nyugodtan nézhetünk a külföldiekkel felveendő küzdelmek elé.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Evezősök
Pálinkás Judit

Az evezősök között sok sportoló neve ismerősként csenghet számunkra. Leghíresebbek a Pannónia 4-esének evezősei: Gillemot Ferencz, Bauer Rudolf, Halmay Zoltán és Graefl Ödön.


Gillemot Ferenc először kerékpárosként szerzett magának nevet a sportban. Kétszer is megnyerte a Budapest-Siófok kerékpáros versenyt. Később atletizált, evezett és futballozott.


Bauer Rudolf lett az 1900-as párizsi olimpia magyar diszkoszvető bajnoka. A diszkoszvetés új módszerét is kifejlesztette. All-round sportolóként ismerték a sportrajongók. Jeleskedett labdarúgásban, evezésben és úszásban, de eredményesen szerepelt torna és vívóversenyeken is.


Az evezős 4-es következő tagja szintén olimpiai bajnokunk: Halmay Zoltán úszó. A párizsi olimpián a 200 m-es és 4000 m-es gyorsúszásban a 2. és az 1000 m-es gyorsúszásban a 3. helyet szerezte meg.


Kiválóságaink sorát Graefl Ödön, úszó, vízilabdázó zárja. A vízi sportok lelkes hívét tisztelhetjük benne, aki az ún. magyar tempót - a lábmunka nélküli váltott karú úszást - vezette be az úszásba.


Bár nem a fent említett díszes társaságban evez, de kihagyhatatlan tehetséges sportolóink felsorolásából Manno Miltiadesz neve. All-round sportolóként kimagasló eredményeket ért el számos sportágban. 1898-ban megnyerte a Budapest-Siófok kerékpárversenyt. Labdarúgóként a Budapesti Torna Club-ban (BTC) játszott. Az egypárevezős hajó kapitányaként 11-szer nyerte meg a magyar bajnokságot, de a nemzetközi versenyeken is jól ismerte hajója a célba vezető utat. Érdekelte még az atlétika és a síelés. 1902-től kezdett el korcsolyázni és kiváló gyorskorcsolyázó vált belőle.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannónia evezős-egylet csapata. (A közepén Mr. Follet angol trainer.) A Pannónia evezős-egylet nyolczas csapata Manno Miltiades a bajnoki versenyben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98