Dtum
Login with Facebookk
1902 | Március

A Nemzeti Múzeum gyarapodása

Gróf Festetich Rudolf, ki *Tolna* nevű yachtján majdnem egy évtizeden keresztül tett tudományos kutatásokkal egybekötött utazásokat Ázsia déli szigetein s e közben értékes néprajzi gyűjteményt állitott össze, most az egész gyűjteményt – mely jelenleg a bécsi császári természetrajzi múzeumban van szemlére kitéve – a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.

 

Wlassics közoktatásügyi miniszter azonnal intézkedett a gyűjtemény hazaszállitásáról és az ajándékozónak köszönő levelet írt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A kaland nyomában
Kántor Judit

Amikor a nászút a nemzetnek is hasznos

 

Festetics Rudolf gróf egyike a magyar néprajz sajnálatos módon elfeledett egyéniségeinek. Párizsban született 1865. szeptember 17-én. Tanulmányait Bécsben, a Theresianumban végezte el.

 

Miután befejezte az iskolát, néhány évig huszár hadnagyként Magyarországon szolgált. Leszerelését követően több kisebb utat tett Európában és Afrikában, majd az Egyesült Államokba utazott, ahol a fiatal, művelt, jóképű gróf rövid idő alatt a helyi pénzarisztokrácia kedvence lett, és végül 1892-ben feleségül vette Ella Haggint, egy milliomos egyetlen leányát.

 

A hozományból építtette San Franciscóban Matthew Turnernél a 76 tonnás "Tolna" jachtot, amellyel a következő év októberében feleségével nászútra indultak. Nászútjuk eltért a szokásostól: 1893 és 1898 között jachtjukon bejárták a Csendes-óceán legtöbb szigetcsoportját, míg 1900-ban a hajó zátonyra nem futott a Maldív-szigeteknél.


Az út során a gróf felbecsülhetetlen értékű néprajzi gyűjteményt állított össze. A tárgyak értékét növeli a gyűjtés korai időpontja, valamint az óriási kiterjedésű gyűjtőterületen található népek kultúrájának sokrétűségét tükröző volta.



A gyűjtemény javát az utazó 1902-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának (a mai Néprajzi Múzeum elődje) ajándékozta, hazája iránt érzett ragaszkodása és hűsége jeléül. A gyűjtemény további része, amelyet Festetics szintén a múzeumnak szánt, az I. világháború viharait követően végül nem jutott el Magyarországra, és szétszóródott.


Franciaországban a Musée de l'Homme (Párizs), a Musée d'Art Moderne de la ville de Paris, a La Rochelle-i Museum d'Histoire Naturelle et d'Ethnographie rendelkezik a gyűjteményébe tartozó darabokkal. A múzeumok és gyűjtők közötti cserék révén több tárgy magángyűjtőkhöz került.
A további, alaposabb kutatások még sok, a gróf egykori gyűjteményébe tartozó tárgyat hozhatnak felszínre.


A mintegy 1600 tárgy mellett szintén a budapesti múzeumnak adományozott 441 eredeti felvételt (üvegnegatívokon), amelyeket ő és felesége készítettek az út során. E fotók gyakran egyedülálló tanúként mutatják be a szigetek lakóinak életét, anyagi kultúrájukat az adott korszakban. Több közülük megjelent Festetics Rudolf kétkötetes francia nyelvű útleírásában.


A hosszúra nyúlt, kalandos nászút után felesége elvált tőle, Festetics pedig visszatért Bécsbe, ahol megírta élményeit. 1908-ban újranősült, és feleségével, Alice Wertherbee-vel újabb nászútra ment a 270 tonnás "Tolna II" jachtján. Az út végét ezúttal is válás követte. Festetics 1931-ben, Rómában nősült harmadszor. Házasságaiból nem született utóda, s így 1943-ban, Párizsban bekövetkezett halálával a család egyik ága kihalt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Festetich kalandja Festetich fotója Festetich fotója Festetich fotója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98