Dtum
Login with Facebookk
1902 | Március

Temetkezés a levegőben

Némely embereket nem hagy nyugodni a temetkezés mai módja. Azzel érvelnek, hogy az egészségre veszedelmes, ha a holttesteket a föld alá ássák, hogyott lassú elenyészésnek legyenek kitéve, mert ezáltal megfertőztetik mindenféle betegségek csiráival nemcsak a földet, hanem kigőzölgések utján a levegőt is.

 

Ezenkivül az illetők szerint, a kegyeletnek sem felel meg a mai szokás, mert az a gondolat, hogy szeretteink holtteste mindenféle férgek és élősdi állatok tápláléka lesz, nem valami vigasztaló. Az ilyen érvek sok embert rábirak, hogy hive legyen a halottégetésnek, bár ez a sokás sok nehézséggel jár, mivel eegyelőre, a míg általánosan el nem terjedt, nagyon költséges és sok helyütt a hatóságok és különösen az egyházi körök ellenzik.

 


Ez birt rá egy furfangos angol feltalálót, hogy a temetkezésnek egy egészen uj és szokatlan módját eszelje ki, amely alig számithat ugyan általános elterjedésre, de mint kuriozum, érdemes a megemlitésre.


Szerkesztett egy tojásdad alakú léggömböt, mely selyemből készült. Nevet is adott neki: Navohi. A gömb belsejében egy másik, belül üres bömb van, melynek burokja úgy van csinálva, hogy a levegő nem hat rajta át. A külső és belső gömb közötti tér világitó gázzal van megtöltve, a mely 900 font sulyt bír a levegőbe fölemelni.

 

Mikor most már a gázat beeresztették és a Navohi felfúvódott, a belső gömbbe beleteszik a koporsóba helyezett holttestet álló helyzetben. A koporsó egy robbanó gázzal telt felfújható vánkosba van fektetve, belseje pedig vastag viaszburkolattal van ellátva és annyi maró sav van beletöltve, hogy a holttest elmerül benne.

 

A mint a sav érintkezésbe jut a holttesttel, ez utóbbi gyorsan oszlásnak indúl benne s gáz fejlődik, a mely a külső gömbön alkalmazott szelepen kitódúl. A mint ez megtörténik, a koporsó terhe megkönnyebbedik, így a vánkos, a melyen fekszik, kitágúl s egy ebben alkalmazott tű behatol a robbanó anyagba, miáltal a Navohi alsó részében tűz keletkezik. A levegő ekkor behatol ide s a gömb iszonyú erővelfölemelkedik s mint tűzgömb, magasan a légben elég.


Tettek is e furcsa találmánnyal kisérleteket. Persze, emberi holttestet nem kaptak e czélra, tehát egy kutya hulláját használták. A mint a Navohi felemelkedett, a szelepén fehér felhő szállt ki, a mely folyton felhőzve áradt belőle egész mintegy 3000 láb magasságig. Kétszáz lábbal magasabban a kiömlő füst már fekete volt, aztán a gömb alsó része kigyúlt, majd az egész gömb is, és néhány pillanat múlva egészen eltűnt.


Aligha valószínű, hogy a feltalálónak sok híve akadjon, bár sietett eszméjére szabadalmat beszerezni. Minden jel arra mutat, hogy az emberiség még jó sokáig megmarad a temetkezés hagyományos módjánál. S ha már valaki mindenáron el akarja égettetni a holttestét, a crematorium még mindig egyszerűbb dolog,mint a Navohi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A ballon A ballon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98