Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1902 | November

Kereskedőink vészkiáltása

Irta: Vágó József

 

A mostani idők általánosan retográd irányzata semmiképpen sem kedvez a kereskedelemnek és iparnak s e két oly nagyjelentőségű közgazdasági tényező szabad kifejthetésének.
Minden érdeklődőnek még élénk emlékezetében állhatnak azok a csapások, amelyek e két foglalkozási ágat s azok szabadságát a közelmultban sujtották. E csapásokon nem értjük az általános világgazdasági válság folytán beállott pangást és üzlettelenséget, hanem azokat a nem gazdasági okokra, hanem tisztán kormányzati, törvényhozói és társadalmi intézkedésekre és mozgalmakra is visszavezethető hátrányokat, amelyek kereskedelmünk szabadságára háramlottak. A megrendelések gyüjtésének tilalmazása, a fogyasztási szövetkezetek tulfejlesztése, az őrlési forgalom beszüntetése stb. egytől-egyig velőig ható érzékeny csorbákat ejtettek kereskedelmünk és iparunk épségén.

S ha a retrográd törekvések beérnék legalább eddigi sikereikkel!
Erre alig van kilátás, hisz a reakció telhetetlen, elért sikerei nem elégitik ki, hanem azokon vérszemet kapva halad törekvései utján és utjában eltipor intézményeket, amelyek évtizedeken át szabad polgárok foglalkozásának és boldogulásának biztositékait alkották s alkot helyükbe olyanokat, amelyek guzsba kötik a foglalkozási szabadságot, gáncsot vetnek az érvényesülésnek és békókba szoritják a vállalkozást. Az idők méhe oly tervekkel terhes, amelyek a kereskedelmet aukciókkal és értékesitő szövetkezetekkel elimitálni kivánják, a szabad kereskedelmi tevékenység számos nyilvánulását tisztességtelen versenynek bélyegezve, megbénitani törekszenek s a kereskedelemnek egyes fontos intézményeit, pl. a tőzsdét agyonrendszabályozni stb. 

A reakció e melegágyában fogant meg a legujabb terv is.
Az ország mindenféle ellentétes érdekek miatt szétforgácsolt kereskedői és iparosai egymással kezet fogva szervezeteik utján egyhangulag vészkiltásba törtek ki és országos mozgalomba tömörültek. Arról van szó, hogy a kereskedőknek azt a jogát, amely szerint követeléseiket a könyvviteli helyük szerint illetékes biróság előtt érvényesithették, a polgári perrendtartásról szóló uj törvényjavaslat lényegesen meg akarja szoritani. Meg akarja szoritani annyiban, hogy ezt a jogot a kereskedők a jövőben csak más kereskedőkkel szemben gyakorolhassák, adósaik egész tömegével szemben azonban, akik nem kereskedők, kitessékeli őket szanaszét az országba, ám pereljen 1000 adóst 1000 különböző biróság előtt, hajszoljon föl 1000 különböző helyen különböző általa nem ismert ügyvédet, folytasson mindezekkel levelezést s hajtsa be ily módon kihitelezett áruiért járó követeléseit. 

Szerencsére a törvényjavaslat egyelőre a képviselőház igazságügyi bizottságának tárgyalása alatt áll, amelynek végső szövegezésében kerül aztán az országgyülés plénuma elé.
Az igazságügyi bizottság módositásaitól nem sokat vár az ország kereskedelmi közvéleménye. Tagjai tulnyomó része a volt nemzeti párt agráriusaiból került ki s tudvalevőleg az agrárius propaganda egyik kedvelt jelszava a kereskedők visszaélése a törvényszabta illetékességgel és hogy a kereskedők azt iparszerű szédelgésre használták föl.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kereskedelmi kikötő Értekesítő Szövetkezet
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Érdekes ágyu Érdekes ágyu
A modern haditechnika legujabb és valóban meglepő érdekes vivmánya ez...
Az olasz diákok Ausztria ellen
A tavasz óta egész Olaszországban sok tüntetésre ad okot, hogy az...
 A pilóta-iskola előszobája A pilóta-iskola előszobája
Az angol légihaderő három gépmadarán távolsági világrekord...
Az orosz kormányválság Az orosz kormányválság
Oroszországnak megint uj miniszterelnöke van. A pár hetes...
Nyári zivatar Nyári zivatar
Az ötnapos rekkenő hőség után vasárnap este óriási vihar vonult el a...
Zavargások Oroszországban
Oroszország különböző részeiből, nagyobb városaiból folytonos...
Fényes Adolf új képei Fényes Adolf új képei
Fényes Adolf nevét mintegy negyedszázad óta ismeri a magyar közönség....
Mikszáth Kálmán jubileuma Mikszáth Kálmán jubileuma
Annak a kulturális nemzeti ünnepnek, a mely Mikszáth Kálmán irodalmi...
A franciák és a románok A franciák és a románok
A világháboru befejezése után az antant-hatalmak sokáig tanácskozta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98