Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Kereskedőink vészkiáltása

Irta: Vágó József

 

A mostani idők általánosan retográd irányzata semmiképpen sem kedvez a kereskedelemnek és iparnak s e két oly nagyjelentőségű közgazdasági tényező szabad kifejthetésének.
Minden érdeklődőnek még élénk emlékezetében állhatnak azok a csapások, amelyek e két foglalkozási ágat s azok szabadságát a közelmultban sujtották. E csapásokon nem értjük az általános világgazdasági válság folytán beállott pangást és üzlettelenséget, hanem azokat a nem gazdasági okokra, hanem tisztán kormányzati, törvényhozói és társadalmi intézkedésekre és mozgalmakra is visszavezethető hátrányokat, amelyek kereskedelmünk szabadságára háramlottak. A megrendelések gyüjtésének tilalmazása, a fogyasztási szövetkezetek tulfejlesztése, az őrlési forgalom beszüntetése stb. egytől-egyig velőig ható érzékeny csorbákat ejtettek kereskedelmünk és iparunk épségén.

S ha a retrográd törekvések beérnék legalább eddigi sikereikkel!
Erre alig van kilátás, hisz a reakció telhetetlen, elért sikerei nem elégitik ki, hanem azokon vérszemet kapva halad törekvései utján és utjában eltipor intézményeket, amelyek évtizedeken át szabad polgárok foglalkozásának és boldogulásának biztositékait alkották s alkot helyükbe olyanokat, amelyek guzsba kötik a foglalkozási szabadságot, gáncsot vetnek az érvényesülésnek és békókba szoritják a vállalkozást. Az idők méhe oly tervekkel terhes, amelyek a kereskedelmet aukciókkal és értékesitő szövetkezetekkel elimitálni kivánják, a szabad kereskedelmi tevékenység számos nyilvánulását tisztességtelen versenynek bélyegezve, megbénitani törekszenek s a kereskedelemnek egyes fontos intézményeit, pl. a tőzsdét agyonrendszabályozni stb. 

A reakció e melegágyában fogant meg a legujabb terv is.
Az ország mindenféle ellentétes érdekek miatt szétforgácsolt kereskedői és iparosai egymással kezet fogva szervezeteik utján egyhangulag vészkiltásba törtek ki és országos mozgalomba tömörültek. Arról van szó, hogy a kereskedőknek azt a jogát, amely szerint követeléseiket a könyvviteli helyük szerint illetékes biróság előtt érvényesithették, a polgári perrendtartásról szóló uj törvényjavaslat lényegesen meg akarja szoritani. Meg akarja szoritani annyiban, hogy ezt a jogot a kereskedők a jövőben csak más kereskedőkkel szemben gyakorolhassák, adósaik egész tömegével szemben azonban, akik nem kereskedők, kitessékeli őket szanaszét az országba, ám pereljen 1000 adóst 1000 különböző biróság előtt, hajszoljon föl 1000 különböző helyen különböző általa nem ismert ügyvédet, folytasson mindezekkel levelezést s hajtsa be ily módon kihitelezett áruiért járó követeléseit. 

Szerencsére a törvényjavaslat egyelőre a képviselőház igazságügyi bizottságának tárgyalása alatt áll, amelynek végső szövegezésében kerül aztán az országgyülés plénuma elé.
Az igazságügyi bizottság módositásaitól nem sokat vár az ország kereskedelmi közvéleménye. Tagjai tulnyomó része a volt nemzeti párt agráriusaiból került ki s tudvalevőleg az agrárius propaganda egyik kedvelt jelszava a kereskedők visszaélése a törvényszabta illetékességgel és hogy a kereskedők azt iparszerű szédelgésre használták föl.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kereskedelmi kikötő Értekesítő Szövetkezet
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
A kínai élcsoportok április 25-én délután bevonultak Natcsangba,...
88 hűséges öreg háztartási alkalmazottat ünnepeltek vasárnap 88 hűséges öreg háztartási alkalmazottat ünnepeltek vasárnap
Szegedi Muszák Aladárné elnöknő szavai után átadták az érmeket és az...
A *Caronia* gőzös A *Caronia* gőzös
A *Caronia* gőzös mely e napokban indult el Fiuméből Amerikába, a...
Vasárnap virradóra meghalt Gulácsy Lajos, aki hires festő, aki tizennégy évig a Lipótmező lakója volt Vasárnap virradóra meghalt Gulácsy Lajos, aki hires festő, aki...
Vasárnap virradó éjszaka öt perccel éjfél után örökre lehunyta szemét...
Kossuth bucsuja Kossuth bucsuja
Hazafias melegséggel ünnepelte meg a magyar nemzet, legnagyobb...
Greta Garbo kalapjai Greta Garbo kalapjai
Nincsen uj a nap alatt – állapították meg a pesti hölgyek a...
Apusnak kezet sem csókolhatok Apusnak kezet sem csókolhatok
Vanczák Jánost, a „Népszava” felelős szerkesztőjét, aki...
Tárczay Felicides bűnlajstroma Tárczay Felicides bűnlajstroma
A politikai rendőrségen ma fejezték be Tárczay Felicides Román...
„Corinthián Vándordíj” „Corinthián Vándordíj”
A Corinthiánok magyar football-vándordíjat tűztek ki.Élénk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98