Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Olasz czirkáló tevékenykedik a Vörös-tengeren

Az olaszok látszólag másodrendű ok miatt bombáztak a Vörös-tenger partján egy kis arab várost, Midiát, melynek a szultán az ura, de nem birja féken tartani arabjait, hogy ősi szokásaik szerint a tengeren ne kalózkodjanak. Az arabok mindig rablókereskedést üztek. Az utolsó évtizedekben Afrikából elhajtott szerecseneket hurczoltak rabszolga vásárra. De ennek a virágzó kereskedésnek véget vetettek az angolok, kik Afrikában elfoglalták Szudánt, a Vörös-tenger partján pedig az olaszok örködtek, mert ott gyarmatuk van, Eritreában. A franczia hajók is üldözték az arab kalózhajókat. Arábia partvidékén az apró szigetek és szirtes partok közt azokban jó buvóhely akad a vitorlás hajóknak, s onnan törnek elő.


A „Piemonte” olasz czirkáló hajó ilyen arab kalóz-hajókra akadt és négy ágyunaszáddal üldözőbe vette őket. Ezek a Midia nevű kikötőbe menekültek, a hol egy török zászlóalj volt helyörségen. Az olasz parancsnok, Arnonen a kalózok kiadatását követelte s minthogy kivánságát rögtön nem teljesitették, tiz kalózbárkát elsülyesztett s a hány kalózt elfoghatott, tengeri jogszokás szerint kivégeztette. A várost pedig, melybe a megfutamodott arabok rejtőztek, felszólította, hogy három nap alatt adják ki a menekülteket.

 

Riza bej a török parancsnok a hajóra ment, de vonakodott aláirni az olaszok követelését, mint szerződést, miután azonban az olaszok a várost bombázták, alkalmasint Konstantinápolyból érkezett távirati utasitásra, az egyezséget mégis aláirta s három szerencsétlen arabot kiszolgáltatott. Ezzel azt hitték, hogy a bonyodalomnak vége. De most megjelent a jemeni tartomány főkikötője; Hodeida előtt három angol hadihajó az olaszok támogatására, a mi nagy ijedelmet okozott Konstantinápolyban, mert nem tudják, hogy ebből mi lesz?


A szultán azt hiszi, hogy az angolok el akarják tőle venni Jement, nyugati Arábia legszebb tartományát s azért mentek Hodeida elé. Jemen az angoloknak azért kellene, mert azzal biztositanák hatalmukat a Vörös-tengeren és az olaszokkal együtt osztoznának a szultán afrikai és arábiai birtokain.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az olasz "Piemonte" cirkáló Az olasz "Piemonte" cirkáló
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98