Dtum
Login with Facebookk
1902 | Szeptember

Az ó-budai hegycsuszamlás

Sok gondot okoz mostanában az illető környékbelieknek az Ó-Buda mellett levő ugynevezett Táborhegy megcsuszamlása, minek következtében már nehány épület összedölt, több pedig összerepedezett s bizonyos, hogy nemsokára ezek is elpusztulnak. Sokan járnak most csudájára ennek a hegycsuszamlásnak, a mely bár lassan, de folyvást tart.


Ha felmegyünk ennek a Táborhegynek a tetejére, igen érdekes dolgokat látunk. Hatalmad repedések mentén az alsó rész megsülyedt s 1-2 méter magas lépcsők támadtak az azelőtt vízszintes vagy nagyon lankás lejtőjü földeken.

 

Ha efféle repedés épen valami ház alatt keletkezett, természetes, hogy akkor a ház tönkre ment. Egyik képünk a táborhegyi út mellett fekvő pincze lejáróját mutatja, ilyen lépcsős sülyedés folytán támadt pusztulással.

 

A táborhegyi út jó kocsiút volt, de ma valami óriási lépcsőnek látszik, a melyen még gyalog is nehéz közlekedni. Elmozdult ilyen mozdulások miatt az út mellett felállított vas mérnöki jel is, a melynek pedig örök időkre kellett volna helyt állnia.

 

Ezen a vidéken már veszélyes járni, a föld össze-vissza van repedezve, törve, zúzva, nagyon könnyen kitörheti valaki a lábát. A területet még a tavasszal szántották, ma már gyalog is csak legnagyobb óvatossággal lehet a szántóföldön járni, folyton tátongó repedéseken ugrálva át.


Az ottani téglagyár szenvedett a legtöbb kárt. A munkát teljesen be kellett szüntetni, az épületek megrongálódtak, sőt még a szántóföldek is tönkrementek, ott csak nehány év mulva lehet ismét valahogyan földet mivelni.


Hogy mi az oka ennek a hegycsuszamlásnak, azt magyarázza a hegyoldal alkotása. Ugyanis a felső réteg vagy 10 méternyi vastagságban, csupa laza törmelékből áll, mely tömött kék agyagon fekszik.

 

A törmelék magába veszi s átereszti az eső vizet hó-levet, mely lefelé szivárogván, végre a kék agyaghoz ér, a mely azonban sürűségénél fogva nem ereszti át az összegyült nedvességet, minélfogva fölötte lassanként egész víz réteg képződik, a melyen aztán a felette levő földtömeg, mint valami csusztatón szépen megindul lefelé.

 

S a mint helyét elhagyta, a felette levő rétegek is megindulnak, bebomlanak.


Ilyen csuszamlásra sok példa van világszerte. Néha a föld mozgása megakad hosszabb időre, majd ismét megindul, az emberi tudomány azonban alig tehet valamit ellene.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98