Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Kis gazda rovat

A fagy által sértett gyümölcsfák kezelése

Az elmult tél kemény fagya miatt sok gyümölcsfában esett kár.

Ha a fagy által elölt kérget megmenteni lehetetlen, legalább annyiban kell a fáknak segitségére lennünk, hogy az elhalt kéreg alatt uj fát és kérget képezhessenek. Minél több tápanyagot képes egy fa a talajból felvenni, annál könnyebben történik az itt emlitett részek ujjáalkotása és annál biztosabb a fa megmentése.

A szükséges tápanyag-többletet észszerű trágyázás útján juttathatjuk a fához.

Minthogy a folyékony trágya leghamarabb hat, készitsünk egyenlő mennyiségű trágyaléből és vizből egy elegyet, melyhez minden öntöző kannára egy marék fahamut adjunk. Az egész használat előtt 24 óráig álljon, hogy a hamu kellőleg felolvadhasson. Ha ezen folyadékot egyszerűen a fa alatt a föld felületére öntjük, kevés fog abból a gyökerekhez jutni, mert hiszen csak a legapróbb s legfinomabb gyökrostocskák képesek a tápanyag felvételére, ezen apró gyökrostocskák pedig kinőtt fánál a gyökerek végén legalább 1-2 méter mélyen feküsznek. A trágyának tehát csak úgy lehet hatása, ha a fa koronájának széle alatt e talajba több gödröt ásva, ezekbe legalább 2-3 öntöző kanna hig trágyát beöntünk. E trágyázást lehetőleg korán kell végezni és 14 nap mulva ismételni, mert csak az a czél, hogy a fán hamar segítsünk. A gödröket azután földdel betömjük.


Ajánlatos még a fa körül a talajt jó mélyen felásni és belőle gyomot kiirtani.
Oly fáknál, melyek kérge erősen meg van barnulva, trágyázáson kivül jó azt a kérget hosszú bemetszésekkel ellátni, mert a fagyott kéreg terjedési képességét elveszti és az alatta levő uj kérget és fát fejlődésében akadályozza. A hosszmetszések megszüntetik a nyomást és az ujonnan fejlődés gyorsabban haladhat előre. A hosszmetszések ne legyenek nagy számmal, továbbá a kiszáradás kerülése végett ne feküdjenek a déli oldalon. A csontár-gyümölcsök ugyan az erős trágyázás által mézgafolyást kaphatnak, de ha fagytól szenvedtek, a fentebb leirt trágyázást azoknál is kell alkalmazni, de a hig trágya egyrész trágyaléből és két rész vizből álljon.

A baromfiudvar berendezése 

Igen czélszerű eljárás az sok helyen a külföldieknél, hogy a nagy baromfiudvart két kisebbre elrekesztik. Az egyiket zöldtakarmánynyal bevetik s midőn ez már jól megnőtt, akkor ide bocsájtják a baromfit; a másik udvart pedig most vetik be s mire amazt lelegelték, az alatt emitt nő zöldség. Ilyenformán mindig friss zöldségben lehet része az aprójószágnak, a mi gyarapodásukra nézve nagyon fontos olyan helyeken, a hol nincs módjuk a mezőre szabadon kijárni.


Kőbányán a sertést következőkép hizlalják

 

A hizlaláshoz kukoriczát és árpát használnak.
Durva lisztté őrlik és sűrű moslék alakjában étetik fel a sertésekkel; 24-40 százalék árpát kevernek 60-75 százalék kukoriczához. Ezen keverékből összesen 12 métermázsa szükséges egy pár disznó kihizlalására, a mi rendesen 165 nap alatt fogy el és a mely idő alatt 210-330 kilogramm sulyt érnek el. A napi adagot 2½ - 3 kilogramm eleséggel kell kezdeni, a mely hétről-hétre fokozandó s a mely nem mehet többre 8 kilogrammnál. Ez adag is csak a harmadik hónap vége felé lesz elérhető, azontul az adag állandó marad, sőt azt apasztják is. Általában arra ügyelnek, hogy csak annyit adnak a sertésnek, a mennyit a sertések jóizűen elfogyasztanak. A sertések naponta kétszer, a nyári hónapokban háromszor esznek. A mi elősegiti a hizlalást és a mi elengedhetetlen: az a friss viz és a kősó. Különös gond van rá, hogy az ól tiszta legyen s a sertések száraz almon heverhessenek.


Hogy a malaczok gyorsan fejlődjenek és 8-9 hónapos korukban már 80-90 kiló sulyt érjenek el, igy szokták őket egyik uradalomban tartani:

Már öt hetes korukban elkezdik a malaczokat napjában háromszor etetni. Tiz malaczra számitanak egy kiló lenmag-pogácsát, melyet meleg vizben kevernek el, ehez adnak még egy kiló rozskorpát és tiz liter lefölözött tejet. Mikor a malaczok hat hetesek lesznek főtt burgonyát is kapnak naponkint nagyobb mennyiségben. Tiz hetes korukban ez az eledelük fejenkint, naponta: két liter fölözött tej, két kiló burgonya, fél kiló lenmag-pogácsa, fél kiló rozskorpa s fél kiló árpadara. Ezt az adagot hetenkint növelik apránként, negyedik hónapos koruktól fogva pedig a lenmag-pogácsa helyett tengeri darát kapnak.
A. M.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Grünwald Vilmosné az Uránia Magyar Tudományos Egyesületnek Grünwald Vilmosné az Uránia Magyar Tudományos Egyesületnek
Grünwald Vilmosné úrasszony nemrégiben elhunyt férje emlékezetére...
MacDonald és Lloyd George párbaja MacDonald és Lloyd George párbaja
Aki nem rest korán fölkelni és reggeli 9 óra körül odaáll a...
Magyarország elismerte Mussolini római birodalmát Magyarország elismerte Mussolini római birodalmát
Mussolini rádiószózata után ágyúdörgés, harangzúgás, hálaadó ünnepi...
Villamos ágyú Villamos ágyú
Megszoktuk, hogy a lőfegyvereket robbanó anyagokkal töltik, ezért...
Hogyan él a király? - I. rész Hogyan él a király? - I. rész
Az élet ezer baja, gondja között sokan gondolhattak már arra, hogy...
Rövidek Rövidek
Hivatalosan közlik: Az egyik svéd napilap szombati számában közölte...
Voltak jó emberek is…
Nagyot villan emberkereső lámpánk fénye: a Váci-utca 2/b ház hetedik...
A Balkán felé A Balkán felé
Most az Operán van a sor, ki tudja, holnap mi következik? Hiszen a...
Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai
Hetek előtt Berlinben egy németnyelvű röpirat jelent meg. Egy kis...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98