Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Az albán-kérdés éleződése

A bennünket közelről érdeklő balkán-félszigeti zavargások még egyre tartanak. A lázongó albánoknak Mitroviczából való visszaűzése alkalmával megsebesített orosz konzul, Serebina, belehalt sebeibe. Halála mély benyomást tett mindenfelé és sokan attól tartottak, hogy az orosz czár a közvélemény felháborodásával szemben nem lesz képes fentartani eddigi békés politikai irányát. Az albániai zavarok kellemetlen hatást keltettek Budapest és Bécs politikai köreiben is, mert sokan attól tartottak, hogy ha a törököknek nem sikerül ezt a mozgalmat elnyomni, vagy esetleg barátságos egyességgel elsimitani, akkor úgy fordulhatnának a dolgok, hogy kénytelenek lennénk a rend fentartására ama vidékeken a berlini szerződésben nekünk megadott megszállási joggal élni.

 

Eddig ezzel a joggal csak a novibazári terület néhány éjszaki helységében éltünk, a mennyiben ott helyőrsékeket tartottunk, de sem Novibazárban helyőrségünk nincs, sem „Mitroviczáig és azon túl” - mint a berlini szerződés mondja, - elő nem nyomultunk. A vitéz albán nép soha sem foglalt állást monarkhiánk ellen, sőt a monarkhia iránt barátságos érzületet tanusitott. Nekünk semmi érdekünk sincs ellenségesen lépni föl az albán nép ellen, szabadságainak elnyomása érdekében állást foglalni. A mi érdekünk az, hogy az albánok zavargását előidéző okok békés uton elhárittassanak.

 

Az albán népre jelentékeny jövő vár. Politikailag e népnek az a hivatása, hogy meggátolja, hogy a Balkán-félsziget nyugati fele szláv uralom alá jusson. Ezért a szerb és a bolgár egyaránt gyülöli az albánt. A mi érdekünk azonban teljesen összevág az albánokéval. A jelenleg szövetkezve működő két hatalom: Oroszország és Ausztria-Magyarország a szerb-bolgár és albán ellentétek tekintetében nem egészen azonos iránynak és czéloknak képviselői.

 

Oroszország oda törekszik, hogy Maczedónia vegyes nyelvű területein a bolgár és a szerb legyen urrá, mi viszont az albán elem háttérbe szorittatását sem kivánatosnak, sem megengedhetőnek nem tekinthetjük. Az albán-kérdés esetleg próbára fogja tenni az Oroszországgal való jó egyetértésen és együttműködésen alapuló politikának szilárdságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot az Egyesült Államokkal és a Szovjetúnióval Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot az Egyesült...
Történelmi jelentőségű fordulópont a magyar újjáéledésben a...
Gabonatőzsde Gabonatőzsde
A gabonapiac igen élénk és nagyarányu árhullámzások szinhelye volt. A...
Dinamitmerényletek és vérengzések Szalonikiben
A maczedón és albán lázadás. Már hetek óta hiresztelték, hogy a...
Stinnes Kláráról kiderült, hogy világkörüli utjának egy részét nem automobilon, hanem vasuton tette meg Stinnes Kláráról kiderült, hogy világkörüli utjának egy részét nem...
Claire Stinnes – amint ismeretes – világkörüli autóutra...
Botrány a párisi velodromban Botrány a párisi velodromban
Nagy botránynyal végződött február 18-iki 12 órás verseny a párisi...
A  Vásárcsrnok hajnalban A Vásárcsrnok hajnalban
A későn kelő fővárosiak nem is sejtik, hogy milyen mozgalmas élet van...
Kiállítás Kiállítás
A Tamás-galériában egy eddig teljesen ismeretlen szobrászművész...
A kitüntetett munkás alapítványa A kitüntetett munkás alapítványa
A jó és hű gazdasági cselédek kitüntetése és megjutalmazása...
A régi jó magyar buzáról A régi jó magyar buzáról
Hazánkban 7-9 métermázsa termés holdanként már meglehetős...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98