Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Mi újság?

A drótnélküli távirat

A londoni *Times* szerkesztősége szerződést kötött a Marconi-társasággal, a mely szerint ezentúl összes amerikai táviratait dróttalan táviratozás útján fogja kapni. A *Times* márczius 30-iki számában kezdte közölni az első ily módon kapott táviratokat, a melyek minden nehézség nélkűl jutottak Amerikából Angliába.

A legarányosabb test

A legarányosabb testnek azt tartják az embernél, midőn a test magasságának minden egy lábjára 12 ½ kilogramm suly esik. Vagyis e szerint pl. egy 6 láb magasságú ember sulyának 75 kilónak kellene lenni. A ki ennél soványabb, a ki pedig nehezebb, az már túlhízott.

A legtöbb eső

A legtöbb eső esik valószínűleg az Anamban fekvő Khaszi-hegység tájékán. Itt az esősidőszak juniusban kezdődik és augusztus végeig, sőt néha tovább is tart. Az évi esőmagasság 13 ½ méter, a minek nagyságáról csak úgy lehet fogalmunk, ha tudjuk, hogy Közép-Európa szárazföldjének évi esőmagassága ž méter körűl van.

A legújabb éjszaksarki expediczió

A legújabb éjszaksarki expediczióról visszatért Peary tengerészhadnagy, ki egész a 85-ik fokig eljutott,azt tapasztalta, hogy az eszkimók rohamosan pusztúlnak. Ezelőtt 12 évvelmég 30 ezren voltak, most már afele sincs meg. Peary továbbra véglegesen megállapitotta, hogy Grönland csakugyan sziget s hogy az éjszaki sark vidéke – a grönlandi szigetcsoporton túl – egy teljesen befagyott tenger, melynekjege soha fel nem olvad.

Az ősvilágban élt állatok

Az ősvilágban élt állatok mind nagyobb számban lesznek isemeretesek, különösen mióta Éjszak-Amerika nyugati részén ráakadtak az aranyásók egy nagy trületre, melymegfejthetetlen módon valóságos temetője az ős állatok tömegének.
Az itt talált maradványokból sok állat teljes csontvázát sikerűlt már összeállítani. A csontok arányaiból meghatározták azt is, hogy a gyíktestű és kígyónyakú dinosaurus ötször hatszor akkora sulyú lehetett, mint egy mai elefánt.
E roppant állatok jámbor fűevő teremtmények voltak, melyek azonban sokat szenvedhettek valami hatalmas ragadozótól, mert csontmaradványaikon gyakran láthatók most is óriási hegyes fogaknak félreismerhetetlen nyomai.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98