Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

Uj hajójárat Fiume és New-York közt

Évek óta sokat panaszkodnak a hatóságok, valamint a kárvallott kivándorlók is, hogy a kivándorlási ügynökök lelketlen űzérkedése mennyi kárt okoz az amúgy is szánalomraméltó embereknek.
Nem elég, hogy épen ezek az ügynökök főfő okozói annak, hogy a kivándorlók száma még mindig rohamosan növekedik, mert a saját hasznuk érdekében faluról falura küldik megbízottaikat, a kik csodás mesékkel az amerikai életről, az ott mindenfelé kínálkozó jól jövedelmező munkáról, stb. elszédítik nemcsak a szomorú viszonyok között élők, hanem sok esetben az elég jó keresettel bírók fejét is. S ezeknek az ügynököknek nem elég, hogy minden ilyen kivándorló után busás jutalékot szednek, még egyébként is kizsarolják mindenféle furfanggal a teljesen védtelen embereket.

Ezért nagyon ideje volt már, hogy az állam is többet törődjék a kivándorlók ügyével.
Az államnak ezt a gondoskodását a már szentesített, de még végrehajtásra váró kivándorlási törvény biztosítja.

 

A kivándorlók száma, sajnos, nem csökken és ez évben meghaladja majd a százezret is!
Ennek a nagy veszteségnek csökkenését czélozza az új kivándorlási törvény. Gátat vet majd az ügynökök működésének és a kivándorlási mozgalmak állandó figyelemmel kisérésével, elsősorban is arra ügyel majd a kivándorlási hivatal, hogy megszünjenek vagy legalább kevesbedjenek a kivándorlásra vezető okok. Ott pedig, a hol a kivándorlókat már semmiképen visszatartani nem lehet, figyelemmel lesz ez a hivatal arra, hogy az Amerikába készülőket ne zsarolhassák, sarczolhassák az ügynökök, sem itt, sem a külföldön.


A kivándorlási törvény egyik czéltudata volt az, hogy a kivándorlókat lehetőleg Fiumén át indítsák Amerikába és ugyancsak Fiumén át kerüljenek azok hozzánk vissza.
Az Adria tengerhajózási részvénytársaság azért érintkezésbe lépett az egyik legnagyobb angol tengerhajózási vállalattal és így lehetővé tette, hogy a közvetlen járatokat Fiume--New-York között már most létesítsék.

November hó 10-ikén érkezett a hatalmas gőzös Fiuméba.
476 láb hosszú és 21 méter magas 1600 harmadosztályú és 400 első, illetve másodosztályú utas szállítására berendezkedett hajó az *Aurania*  és 13-ikán, éjfél után egy órakkor indult vissza New-Yorkba.


Az első járattal kevés magyarországi kivándorló indult Fiuméból.
Az idegen társaságok ügynökei mindent elkövettek, csakhogy hasznosítsák eddigi űzérkedésüket, mielőtt a kivándorlási törvény még életbe lépne. Innen van – bár szeptember és október hónapokban majd négy-négyezer útlevelet váltottak Amerikába – csak vagy száz kivándorló indult Amerika felé az első fiumei járattal. Ez a hajójárat tizenhat nap alatt teszi meg az utat Fiume—New-York között. Miután útközben Palermóban egy napot, Nápolyban két napot, Algirban és Gibraltárban fél-fél napot időznek ezek a gőzösök – az egész utazás az hajón tulajdonképen csak tizenkét nap és így különösen a Hamburgba, Brémába is vasúton utazó kivándorlók épen annyi idő alatt érnek Amerikába, mint az idegen kikötőkből.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Aurania tengerjáró Utaslista
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98