Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

A szász trónörökösné és Lipót Ferdinánd főherczeg esete.

A szász királyi udvarról kevés hír szokott beszélni. A politikában nem visz szerepet. Az uralkodó család buzgó katholikus, szigorusággal ügyel az udvari illem betartására. Uralkodóházunkkal az atyafiságot mély bensőséggel tartják fenn, gyakran tesznek látogatást Bécsben.

 

A nemrégiben elhunyt öreg Albert király a legkedvesebb barátja volt Ferencz József Ő Felségének. Már évtizedek óta öreg király ül a szász trónon, valami eleven udvari élet tehát nincs Drezdában. Inkább takarékoskodnak.

 

Az öreg János király halála után következett a már szintén koros Albert király, a ki szép agg korban halt meg nemrégiben s jött utána a mostani 70 éves György király. Ennek fia Frigyes Ágoston trónörökös most 37 éves, tehát még férfikora javában van.


Most egyszerre a szász királyi udvar nagy csendjét feltünő, sőt botrányos események dulták föl. A trónörökös neje, Lujza osztrák főherczegnő, 32 éves fiatal asszony, de öt gyermek anyja, otthagyta a királyi udvart, férjét, gyermekeit nagyon különös körülmények közt, melyekhez szintén nagyon különös körülmények szolgálnak magyarázatul.

 

De a baj nem jön egyedül. A trónörökösné távozásához hasonlóan hagyta el a salczburgi palotát a trónörökösné bátyja, Lipót Ferdinánd főherczeg, a kire katonatiszti vidám életéből Magyarországon és Ausztriában is több városban bizonyára emlékeznek s a kit vidám életmódja miatt az osztrák-magyar hadseregben rendelkezési állapotba helyeztek.

 

Lujza herczegnő is vidám, fesztelen természeténél fogva nem igen fért meg a drezdai udvar czeremóniái közt. Lipót Ferdinánd Főherczeget, a bátyját is szerelem hajtotta, egy polgári leányhoz, a kit feleségül akar venni.


A főherczeg és a herczegnő uralkodó-családokból való, a toskánai herczegi családból, mely Salzburgban tartja udvarát. Az öreg Ferdinánd toskánai herczeg évenkint megjelenik Gödöllőn, ott hetekig elvadászgat.


Lujza trónörökösné szerelme regényének másik szereplője egy Giron nevű nyelvember, ki a trónörökös gyermekeit francziául tanította. Lipót Ferdinánd főherczeg pedig egy morva születésű lány, Adamovics Vilma iránt gerjedt lángra.

 

Már levelében be is jelentette Ferencz József Ő Felségének, hogy lemond főherczegi czíméről, minden rangjáról. A főherczeg és Lujza trónörökösné Drezdából Svájczba mentek, Genf városába. Drezdából távozásuk napokkal előbb történt, mint nyilvánosságra került.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lujza szász trónörökösné Lipót Ferdinánd főherczeg Giron nyelvmester Adamovics Vilma
Cikk-ajánló
Látogatás a szomoru Juhász Gyulánál a zárt szanatórium Bizalom-emelet-én Látogatás a szomoru Juhász Gyulánál a zárt szanatórium...
A zárt szanatórium „napos” orvosnője, amikor megtudja,...
Házeltolás Amerikában Házeltolás Amerikában
Nagyon gyakori eset Amerikában, hogy egy-egy nagy házat más helyre...
Zendülés egy községben Zendülés egy községben
Kornyareva krassószörénymegyei község lakossága a legelők fölmérése...
A sírból kivett takarékpénztári könyv
A napokban meghalt a szolnok-dobokamegyei Kápolnok községben...
Elítélt zsidórejtegetők
A kassai rendőrfőnökség most fejezte be a nyomozást egy zsidószöktető...
A bronzkori csörgőtől a hímestojásig 4. A bronzkori csörgőtől a hímestojásig 4.
A gereblyealak szintén kedvelt díszítmény a bronzkorszak óta,...
Nyolcmilliós költséggel az Angyalföldön épül fel a Horthy Miklós tisztviselő- és munkásváros Nyolcmilliós költséggel az Angyalföldön épül fel a Horthy Miklós...
Három évvel ezelőtt, Horthy Miklós kormányzóságának 15 éves jubileuma...
A bombázás utáni Róma képe A bombázás utáni Róma képe
A Magyar Távirati Iroda római munkatársa a bombázás utáni életéről a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98